Slovenija
29 ogledov

ZPIZ v prihodnjih letih brez primankljaja

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije Anže Petkovšek
Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) je na današnji seji sprejel finančna načrta zavoda za prihodnji dve leti, po katerih bodo prihodki in odhodki izravnani v višini nekaj manj kot pet milijard evrov.

Zadolževanje ni predvideno, je povedal finančni direktor zavoda David Klarič. Soglasje k načrtoma mora dati tudi vlada.

Po finančnem načrtu zavoda za leto 2013 bodo prihodki in odhodki znašali približno 4,92 milijarde evrov, kar pomeni 1,2 odstotka več od ocene za letošnje leto. Kapitalska družba (Kad) bo prispevala 120 milijonov evrov.

Pokojnine se bodo v letu 2013 uskladile v februarju, in sicer z rastjo plač. Uskladitev bo po finančnem načrtu znašala 0,5 odstotka. V skladu s pokojninsko reformo, ki bo začela veljati s 1. januarjem 2013, pa sredstva v ta namen ne bodo smela preseči 50 milijonov evrov.

Po načrtu se bo število upokojencev v letu 2013 povečalo za 1,6 odstotka, medtem ko ta delež po oceni za letošnje leto znaša 2,6 odstotka.

Po finančnem načrtu za leto 2014 bodo prihodki in odhodki izravnani v višini dobrih 4,95 milijarde evrov. Zavod bo od Kada prejel 190 milijonov evrov.

Razprava tudi o novem generalnem direktorju

Svet Zpiza se je odločil tudi za izvedbo razpisa za imenovanje novega generalnega direktorja zavoda, ki bo v uradnem listu objavljen 25. januarja prihodnje leto. Zdajšnjemu generalnemu direktorju Marijanu Papežu se namreč štiriletni mandat, ki je njegov drugi mandat, izteče 11. aprila prihodnje leto. V izjavi po seji sveta je novinarjem potrdil, da namerava kandidirati za tretji mandat.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.