Slovenija
122266 ogledov

Zpiz zasut z vlogami, tretjina upokojencev bo razočaranih

slovenija 31.01.12, ZPIZ, Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Sloveni
1/5
Anže Petkovšek
Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je zasut z vlogami za zagotovljeno vdovsko pokojnino.

Poleg rednih nalog so v dveh mesecih dobili skoraj 9000 dodatnih vlog, ki zahtevajo vsebinsko obravnavo, zato bo kar odločanje trajalo kar nekaj časa. Na Zpizu mirijo, da bo vlagatelji upravičeni do zagotovljene vdovske pokojnine že naslednji mesec po vložitvi vloge ne glede na to, kdaj bodo dobili odločbo, da so do nje upravičeni, a opozarjajo, da bo približno tretjina vlog zavrnjenih.

"Z uveljavitvijo novele ZPIZ-2N so nekatere vdove in vdovci pridobili možnosti uveljavljanja zagotovljene vdovske pokojnine. Vloge za priznanje te pravice je zavod začel prejemati že pred koncem preteklega leta, do sedaj jih je prejel skoraj 9.000. Številni vlagatelji, v pričakovanju čimprejšnje odločitve o vlogi, na zavod naslavljajo vprašanja o razlogih, zaradi katerih zavod še ni izdal odločbe," so sporočili iz Zpiza.

Za pripravo dva delovna dneva

Na zavodu pravijo, da so bili zagovorniki zagotovljene pokojnine, a je bilo za priprave tehničnih rešitev za vodenje postopkov premalo časa. Zakon je bil namreč objavljen v Uradnem listu 27. decembra, veljati je začel naslednji dan, uporabljati pa se je začel 1. januarja letos, kar je le pet dni kasneje, od tega sta bila le dva delovna dneva.

Upokojenci | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Že za zagotovitev vseh podpornih tehničnih rešitev za vodenje postopkov odločanja o zagotovljeni vdovski pokojnini je bil ta čas prekratek. Tudi besedilo zakona, ki je sicer kratko, je vsebinsko zelo zapleteno. Ker imajo možnost uveljavljanja zagotovljene vdovske pokojnine tudi tisti upokojenci, pri katerih še niso bili nikoli ugotovljeni pogoji za pridobitev pravice do starostne pokojnine (ti so uživalci vdovske pokojnine) ali pa še nikoli niso bili ugotovljeni pogoji za pridobitev pravice do vdovske pokojnine (ti so uživalci lastne pokojnine) oziroma se še ni ugotavljala pokojninska doba na strani umrlega, bo navedeno zagotovo predstavljalo zahtevnejše postopke pri ugotavljanju dejanskega stanja. Med okoliščine, ki bodo vplivale na trajanje postopkov, nedvomno sodi tudi morebitno prejemanje tuje pokojnine, saj je v tem primeru treba predložiti tudi dokazilo o tuji pokojnini za mesec januar 2024," pojasnjujejo na Zpizu.

Opozarjajo, da so ob enakem številu zaposlenih in rednih nalogah dobili dodatnih devet tisoč vlog, ki zahtevajo vsebinsko obravnavo. Za nekatere druge bistveno manj obsežne in zahtevne naloge so imeli v preteklosti pol leta časa.

Štejejo tudi vse tuje pokojnine, tretjina vlog bo zavrnjenih

upokojenci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Zakon ureja zagotovljeno vdovsko pokojnino, ki se odmeri vdovi ali vdovcu v višini seštevka starostne, predčasne ali invalidske pokojnine ter osnove 1 za odmero vdovske pokojnine iz prvega odstavka 60. člena ZPIZ-2, vendar največ do višine zagotovljene pokojnine. V seštevek se upošteva tudi vse tuje pokojnine. Višina zagotovljene pokojnine od 1. 1. 2024 dalje ob upoštevanju redne uskladitve v januarju 2024 v višini 8,8 odstotka znaša 748,27 evra na mesec (Sklep o uskladitvi pokojnin in drugih prejemkov od 1. 1. 2024, Uradni list, št. 15/24), kar predstavlja tudi najvišji znesek zagotovljene vdovske pokojnine od 1. 1. 2024 dalje," pojasnjujejo

"Zavod ocenjuje, da bo do skoraj ene tretjine vseh doslej vloženih zahtev negativnih. Zahtevke so namreč vlagali tudi tisti, katerih lastna ali vdovska pokojnina ali lastna in delež vdovske pokojnine presegajo znesek 748,27 evra na mesec ali pa ta znesek presegajo tudi z upoštevanjem tuje pokojnine, saj so si napačno razlagali, da jim zagotovljena vdovska pokojnina pripada poleg tega, kar že prejemajo. Prav tako so zahtevke vlagali tisti, ki so bili pretežno zavarovani za ožji obseg pravic ali pa je bil tako zavarovan umrli zavarovanec oziroma upokojenec, saj zakon v teh primerih ne omogoča pridobitve zagotovljene vdovske pokojnine. Zavod je zaradi tega prejel tudi že prve zahteve po umiku zahtevkov," pojasnjujejo na Zpizu.

Zagotavljajo, da je reševanje zahtevkov za zagotovljeno vdovsko pokojnino nedvomno med prioritetami zavoda, "stranke pa lahko najbolj pripomorejo k hitrejšemu reševanju zahtevkov z odzivnostjo na morebitne pozive zavoda za dopolnitev dokumentacije ali predložitev dokazil. Prav tako k hitrejšemu reševanju zadev pripomore tudi čim manjše število takšnih, ki so neutemeljene," pravijo.

Kdo lahko vloži vlogo 

Čas za oddajo vloge za zagotoljeno vdovsko pokojnino je do konca letošnjega leta, a pravica v primeru odobritve pripada od naslednjega meseca po vložitvi vloge. 

Zahtevo za izplačilo zagotovljene vdovske pokojnine lahko vložijo:

  • vdove ali vdovci, ki so že uživalci vdovske pokojnine ali dela vdovske pokojnine, in na dan uveljavitve novele izpolnjujejo tudi pogoje za pridobitev pravice do starostne, predčasne ali invalidske pokojnine;
  • vdove ali vdovci, ki so že uživalci starostne, predčasne ali invalidske pokojnine, in na dan uveljavitve novele izpolnjujejo tudi pogoje za pridobitev pravice do vdovske pokojnine;
  • vdove ali vdovci, ki jim je bila pred letom 2012 na podlagi Zakona o varstvenem dodatku, ki je veljal do 31. 12. 2011, vdovska pokojnina zagotovljena najmanj v višini mejnega zneska skladno z navedenim zakonom.

Posebne vloge ni treba vložiti vdovam ali vdovcem, ki bodo zahtevo za pridobitev pravice do vdovske pokojnine ali dela vdovske pokojnine šele vložili oziroma zavod do 1. januarja 2024 o njihovi zahtevi še ni odločil. Zavod bo namreč ob odločanju o višini vdovske pokojnine ali dela vdovske pokojnine po uradni dolžnosti preverjal upravičenost do izplačila zagotovljene vdovske pokojnine. 

Vdova ali vdovec, ki prejema pokojnino iz tujine, bo moral o tem predložiti dokazilo. 

Zavod je za namen uveljavljanja pravice do izplačila zagotovljene vdovske pokojnine pripravil vlogo Zahteva za izplačilo zagotovljene vdovske pokojnine po ZPIZ-2N, ki je dostopna na spletni strani zavoda. Vlogo lahko stranke vložijo digitalno in si s tem prihranijo pot, čas in stroške, lahko pa vložijo vlogo na papirnem obrazcu, ki je prav tako na voljo na spletni strani zavoda.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • andrija 04:55 10.marec 2024.

    še vedno čakamo na izredno uskladitev najnižjih pokojnin za 40 let delovne dobe

  • sandi76 19:01 08.marec 2024.

    Kdaj bodo popravili krivice tistim upokojencem, ki so jim obračunali krivični 57 odstotni odmerni odstotek ?

  • Ogledalce 17:21 08.marec 2024.

    Ja. Slovenski okojninski sistem je kraja.