Slovenija
141278 ogledov

Odlična novica za mnoge upokojence, a oddati boste morali vlogo

upokojenci Saša Despot
Vdove in vdovci bodo po novem upravičeni do zagotovljene vdovske pokojnine, a bodo morali do konca letošnjega leta vložiti vlogo.

Z novim zakonom se v sistem pokojninskega in invalidskega zavarovanja ponovno vpeljuje institut zagotovljene vdovske pokojnine. Namenjena je vdovam ali vdovcem, ki imajo poleg pravice do vdovske pokojnine tudi pravico do svoje predčasne, starostne ali invalidske pokojnine.

Kako visoka je lahko na koncu pokojnina? "Višina zagotovljene vdovske pokojnine je enaka seštevku zneska lastne starostne, predčasne ali invalidske pokojnine ter zneska osnove za odmero vdovske pokojnine, vendar največ do višine zagotovljene pokojnine," pojasnjujejo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ).

Konkreten primer: če sta zakonca prejemala vsak 400 evrov pokojnine, bi po še veljavni zakonodaji vdova prejela 442,33 evra, medtem ko bo po novi zakonodaji prejela zagotovljeno vdovsko pokojnino v višini zneska zagotovljene pokojnine, ki z januarjem 2024 znaša 744,15 evra. Ob upoštevanju februarske uskladitve pa se bo zagotovljena pokojnina s 1. januarjem 2024 še povečala, kar pa bo znano v drugi polovici februarja 2024, so sporočili z Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ).

Na ministrstvu ocenjujejo, da bodo finančne posledice ukrepa na letni ravni znašale okoli 8 milijonov evrov.

"V primeru, da prejemnik pokojnine prejema tudi pokojnino od tujega nosilca pokojninskega oziroma invalidskega zavarovanja, mora zahtevi priložiti dokazilo o znesku te pokojnine, izplačane v januarju leta 2024, saj se ta upošteva pri izplačilu pokojnine," dodajajo na MDDSZ.

Rok za oddajo vloge je 31. december 2024

Bodo pa morali upravičenci zahtevek na ZPIZ vložiti do 31. decembra 2024. Zagotovljena vdovska pokojnina se izplačuje od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi zahteve za priznanje pokojnine.

slovenija 31.01.12, ZPIZ, Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Sloveni | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Kot pojasnjujejo na ZPIZ, lahko zahtevo za izplačilo zagotovljene vdovske pokojnine vložijo:

  • vdove ali vdovci, ki so že uživalci vdovske pokojnine ali dela vdovske pokojnine, in na dan uveljavitve novele izpolnjujejo tudi pogoje za pridobitev pravice do starostne, predčasne ali invalidske pokojnine;
  • vdove ali vdovci, ki so že uživalci starostne, predčasne ali invalidske pokojnine, in na dan uveljavitve novele izpolnjujejo tudi pogoje za pridobitev pravice do vdovske pokojnine;
  • vdove ali vdovci, ki jim je bila pred letom 2012 na podlagi Zakona o varstvenem dodatku, ki je veljal do 31. 12. 2011, vdovska pokojnina zagotovljena najmanj v višini mejnega zneska skladno z navedenim zakonom.

Posebne vloge pa naj ne vlagajo vdove ali vdovci, ki bodo zahtevo za pridobitev pravice do vdovske pokojnine ali dela vdovske pokojnine šele vložili oziroma zavod do 1. januarja 2024 o njihovi zahtevi še ni odločil. Zavod bo namreč, pojasnjujejo, ob odločanju o višini vdovske pokojnine ali dela vdovske pokojnine po uradni dolžnosti preverjal upravičenost do izplačila zagotovljene vdovske pokojnine. 

Vdova ali vdovec, ki prejema pokojnino iz tujine, bo moral o tem predložiti dokazilo. 

Vloga je dostopna na tej povezavi (Zahteva za izplačilo zagotovljene vdovske pokojnine po ZPIZ-2N), lahko jo vložite digitalno ali pa na papirnem obrazcu, ki je na voljo na spletni strani zavoda.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • Avatar Zoran
    StarMačk 10:59 05.januar 2024.

    Nasprotniki tovrstnih odločitev politike boste morali prej poskrbeti, da se iz Ustave izbriše, da je Slovenija socialna država! Dokler bomo socialna država pa je politika, tako ali drugače, dolžna poskrbeti za najbolj ranljive skupine. Bodimo malce manj nevoščljivi do tistih, ...prikaži več ki jim država včasih, oz. prej bolj poredko, kaj šenka, velika večina je tovrstne pomoči potrebna. Je pa dejstvo, da so v vseh sferah najdejo posamezniki, ki izkoriščajo sistem, ampak za njih je potrebno drugače poskrbeti!

  • sandi76 10:07 05.januar 2024.

    Zopet se dela uravnilovka, kmalu bo popolnoma nepomembno, koliko let delaš in koliko denarja si dal v pokojninsko blagajno. Zlasti pa se nihče noče ukvarjat s tistimi nategnjenimi upokojenci, ki so padli pod kriminalni zujf in njegov 57% odmerni odstotek !!!

  • milan30 09:37 05.januar 2024.

    J...la vas zakonodaja sistem vrže kost mi nevedneži pa to glodamo oni se pa režijo