Slovenija
48711 ogledov

Še vedno kaže na višjo uskladitev pokojnin, kot je predvidena

upokojenci Saša Despot
Po trenutno dostopnih podatkih bi bila februarska uskladitev pokojnin 9-odstotna.

Pokojnine se vsako leto februarja uskladijo po formuli, ki jo predvideva zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Pri izračunu se sešteje 60 odstotkov rasti plač v preteklem letu in 40 odstotkov inflacije v preteklem letu.

Statistični urad je 29. decembra objavil podatek o letošnji inflaciji. Ta je decembra v primerjavi z decembrom lani znašala 4,2 odstotka, a pri izračunu uskladitve pokojnin se upošteva povprečna rast cen letos v primerjavi s povprečno rastjo cen v lanskem letu, torej inflacija od januarja do decembra v primerjavi z letom prej. Ta je znašala 7,4 odstotke. Inflacija bo k rasti pokojnin prispevala 2,96 odstotne točke, to je končni podatek.

Pri plačah manjkata še podatka za novembrske in decembrske plače. V drugi polovici decembra je statistični urad objavil, da je bila rast plač v obdobju od januarja do oktobra v primerjavi z lanskim letom 10-odstotna, kar k uskladitvi pokojnin prinese šest odstotnih točk.

Skupaj bi bila februarska redna uskladitev pokojnin po trenutno dostopnih podatkih 9-odstotna. Pred objavo zadnjih podatkov o inflaciji je kazalo na 9,1-odstotno uskladitev, pred zadnjo objavo o plačah pa na 9,2-odstotno uskladitev.

To je še vedno precej več od napovedi. V letu 2024 se bo prvič že januarja na podlagi napovedane rasti plač in inflacije izvedla delna redna uskladitev v višini 8,2 odstotka, februarja pa se bo nato na podlagi dejanskih podatkov izvedena redna uskladitev in poračun za januar.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 31
  • andrej084 16:06 02.januar 2024.

    To usladitev nam he država že lansko lezo ukradla. Barabe mislijo, da oni ne bodo nikoli prejemali pokojnono. Sicer bi pa morali glede na predvideno inflacijo v letu 24, pokojnine začeti uslajevati na začetku leta za naprej in ne za ...prikaži več nazaj, kot to delajo sedaj. Ce bo inflacija naprimer 10%, se pb začetku let dvognejo penzije za cca 5 do 6% do konca leta in tako se izniči vpliv inflacije. Vse ostalo pa je čista kraja.

  • lojs 12:34 02.januar 2024.

    eni pač enostavno še vedno ne dojamete, kaj je to državna penzija ... vsak je lahko plačeval zavarovlanice, razne sklade in ne vem kaj ... ta penzija, ki je bila v času socializma edina mogoče, je rezultat "medgeneracijskega dogovora" ... ...prikaži več tistih ubogih dinarjev, mark, dolarjev iz tistih časov preprosto ni več, ker ni bilo nobenega sklada, ampak se je vse "tekoče" potrošilo (najbrž) za penzije ... zato pa je danes višina odvisna od plač in to bi lahko tudi spoštovani rupar kdaj omenil, pa žal ni

  • Avatar Garancija
    Garancija 10:36 02.januar 2024.

    Njihovi imajo prave penzije,našim pa vsem enako