Slovenija
68 ogledov

ZPS poziva Cerarja naj ukrepa

Frank, evro EPA
"Druge države so ukrepale, le Slovenija je brezbrižna," ugotavljajo na ZPS, kjer so pripravili tudi nasvete, kako ravnati v primeru, če imate kredit v CHF.

Evropska centralna banka (EBC) bo v četrtek objavila svoje ukrepe, ki lahko vplivajo tudi na tečaj švicarskega franka. Po nekaterih napovedih bo tečaj evra po uvedbi ukrepov EBC v primerjavi s frankom zrasel.

Cerar naj vladi naloži pripravo ukrepov

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je v zvezi z gibanjem menjalnega tečaja med evrom in švicarskim frankom pisala predsedniku vlade Miru Cerarju in ga pozvala, naj vladi naloži pripravo ukrepov za zaščito interesov oškodovanih in zavedenih potrošnikov, saj se na njihov poziv ministrstvu za finance ni odzval nihče. 

"Pri Zvezi potrošnikov Slovenije smo v petek, 16. 1. 2015 na Ministrstvo za finance in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo naslovili poziv, naj pripravijo ukrepe za zaščito potrošnikov. Ministrstvi smo tudi opozorili na to, da so krediti z valutno klavzulo v švicarskih frankih zelo tvegani in popolnoma neprimerni za povprečnega potrošnika. Iz navedb potrošnikov pa tudi sklepamo, da so banke takšne kredite aktivno tržile in sicer pogosto tako, da potrošnikov niso primerno informirale o tveganjih najema takšnega kredita ali pa da so jih o lastnostih takšnih kreditih celo zavajale. Zato smo prepričani, da morajo banke, ki so soodgovorne za nastala oškodovanja potrošnikov, tudi nositi del finančnega bremena. Z razočaranjem ugotavljamo, da do danes sploh nismo prejeli odgovora nobenega od naslovljenih ministrstev," so zapisali na ZPS.                            

Ker je situacija na valutnih trgih zelo turbulentna, je praktično nemogoče napovedati, kako se bo tečaj franka gibal v naslednjih dneh in do konca odplačila kredita, pravijo na ZPS.

"Enostavne rešitve za nastali problem ni, način reševanja pa je odvisen od številnih okoliščin: od finančne situacije potrošnika do vsebine kreditne pogodbe in ročnosti kredita. Prav tako še ni povsem jasno, če se bo država odzvala na pozive potrošnikov in sprejela kakšen ukrep za njihovo zaščito," so zapisali. Za kreditojemalce so pripravili nekaj nasvetov:

Pred konverzijo je potreben temeljit razmislek 

S konverzijo obstoječega kredita v evrskega se potrošnik osvobodi valutnega tveganja. Kljub temu pa se konverzija ne splača vedno in za vsakogar. Pomembno je, koliko banka potrošniku zanjo zaračuna in predvsem, kakšni so pogoji novega, evrskega kredita. Konverzija se mogoče ne splača, če je potrošniku do poplačila kredita ostalo le manjše število obrokov, njena smiselnost pa je prav tako lahko odvisna od potrošnikove sposobnosti za odplačevanje kredita.

Nekatere banke so potrošnike začele vabiti na sestanke za pogovor o konverziji švicarskega kredita v evrskega. Potrošnikom pri ZPS svetujemo, da vsakršno ponudbo za konverzijo zahtevajo v pisni obliki, obenem pa naj nič ne podpišejo takoj, ter si vzamejo čas za razmislek.

Pomembno je tudi vedeti, da se odločitve o konverziji kredita naknadno več ne da spreminjati, zato je potreben temeljit razmislek.

Kako komunicirati z banko, katere podatke zahtevati

Potrošnikom pri ZPS predlagamo, da za lažje odločanje od svoje banke zahtevajo pisna pojasnila na naslednja vprašanja:

  • koliko bi znašal kreditni obrok v primeru, da menjalni tečaj ostane na današnjem nivoju,
  • ali je možna konverzija kredita v evre in pod katerimi pogoji (strošek, cena kredita po konverziji),
  • če menijo, da jih je banka pomanjkljivo informirala ali pa zavajala o valutnih tveganjih, naj ji to sporočijo, opišejo njeno ravnanje in zahtevajo pojasnila.

Če kreditni obrok postane previsok

Če je nov kreditni obrok tako visok, da ga potrošnik ne more odplačati, bo mogoče potrebno tudi odločati o smiselnosti reprograma kredita ali drugih ukrepih. Pri reprogramu gre za zmanjšanje kreditnega obroka s posledico podaljšanja odplačevanja kredita. Pomembno je, da to potrošnik banki pravočasno sporoči, ji opiše svojo finančno situacijo in predlaga način rešitve, ki mu ustreza in ki je zanj izvedljiva. Banka namreč v primeru zamude pri plačilu lahko odstopi od pogodbe.  

Pri ZPS pozorno spremljamo dogajanje in preučujemo nastalo problematiko, obenem pa smo pristojne državne organe pozvali k ukrepanju. O vseh novostih bomo javnost in svoje člane redno obveščali. 

Komentarjev 2
  • pepi34 07:27 21.januar 2015.

    Edina koliko toliko pravicna resitev v tem primeru je konverzija kredita iz CHF v Eure po tecaju, ki je veljal takrat, ko se je kredit najel. Banke ne bi pri tem trpele nobene izgube, le dobicek bi bil manjsi, kot ...prikaži več bi bil sedaj, vendar se vedno enak kot pri everskih kreditih. Pri sedanji situaciji pa zadeva ustreza definiciji oderuskih obresti in ce bi bil na mestu teh kreditojemalcev bi sel na sodisce v tozbo proti banki. Razne konverzije v Eure v tem primeru so pa najslabsa odlocitev, ker euro ne more vec padati proti CHF (po mojem se max. 10%), je pa v doglednem casu za racunati z dvigom EURIBORA, ki bo kredite v Eurih drasticno podrazil. Ce banka predlaga konverzijo gre spet za zavajanje banke.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:19 20.januar 2015.

    Ukrepa kako? Cerar ne more evra fiksirat tko k so hrvati kuno na frank fiksiral. Kaj naj nardi? Naj zahteva da banke odpišejo del kredita? pol bojo banke tko kot na Hrvaškem tud tle tožile Cerarja in kaj bo pol ...prikaži več bomo pa vidl....NLB bo mogoče še kako dokapitalizacijo zarad tega fasala, al pa odškodnino. v glavnm...diši po tem da bo na konc to šlo iz denarja državljanov če ne neposredno pa posredno prek slabše prodaje bank ker bojo imele manj financ ob prodaji....ker konc koncev večino bank je v lasti države.