Slovenija
59 ogledov

Zrasli pri policistih

Policijski kužki Policija
Po 25 letih pet kužkov v lastni policijski vzreji.

Policijske pasje vrste je januarja okrepilo pet nemških ovčarjev – Atos, Atena, Artur, Alfa in Ajda. Njihova posebnost je, da so po več kot 25 letih zrasli v slovenski policiji. "Za lastno vzrejo se je policija odločila, ker na trgu primanjkuje dovolj kakovostnih psov za policijske potrebe," pojasnjuje Drago Menegalija z Generalne policijske uprave. "Do zdaj smo kupovali pse, stare od 10 do 30 mesecev. Glede na to, da smo lastno vzrejo šele začeli, bomo pse še naprej kupovali po ustaljenem načinu. Programi za šolanje službenih psov pa ostajajo enaki kot zdaj."

Vzrejo nemških ovčarjev so začeli, ker so najbolj vsestranski, v načrtu pa je tudi lastna vzreja nemškega kratkodlakega ptičarja. "Predvidoma konec letošnjega leta naj bi imeli že prvo leglo," napoveduje Menegalija. "Ti psi bodo namenjeni izključno specialistični uporabi." Policija sicer pri svojem delu uporablja tudi druge pasme, na primer belgijske ovčarje in rotvajlerje, za katere pa trenutno še ne načrtuje lastne vzreje in jih bo še naprej kupovala pri priznanih rejcih.

Skupaj 136 policijskih psov

Slovenska policija razpolaga s 95 službenimi psi, ki so namenjeni splošni uporabi (na primer zagotavljanju javnega reda in miru), in 41 službenimi psi, ki so namenjeni specialistični uporabi (torej odkrivanju prepovedanih drog, eksplozivov, orožja in človeških tkiv). Vodniki službenih psov za splošno uporabo pri svojem delu običajno uporabljajo enega službenega psa, medtem ko lahko vodnike službenih psov za specialistično uporabo spremljata tudi po dva psa.