Slovenija
37 ogledov

Žrtve tudi otroci

Majda Golja Žurnal24 main
Centri za socialno delo lahko otroke obvarujejo z začasno namestitvijo v mladinski dom.

“Naša naloga je zaščititi nemočne, in če družina po deložaciji nima kam, lahko otroke začasno namestimo v mladinskem domu ali pri rejniški družini,” pravi Majda Golja, direktorica piranskega centra za socialno delo (CSD). Če je ogrožena varnost otroka, denimo da bi se starši upirali deložaciji in imeli otroka za talca, mora pristojni CSD ukrepati na lastno pest.

Zamik plačila ni rešitev

Starši, ki ne zmorejo poravnati življenjskih stroškov in najemnine, se lahko obrnejo na območni CSD po socialno pomoč ali izredno denarno pomoč – ta se razlikuje od primera do primera, a je običajno namenjena za plačilo enomesečne najemnine. Marsikatera družina, ki ji grozi deložacija, položaja ne jemlje dovolj resno, pravi Goljeva in nadaljuje: “Pri izvršitelju je sicer mogoče izposlovati zamik, a to ne pomeni rešitve problema.” Socialno ogrožene družine se lahko med drugim obrnejo na nevladne organizacije, kot so Rdeči križ, Karitas, Zveza prijateljev mladine Slovenije in Beli obroč.

Previsoki standardi

Goljeva meni, da bi morale občine imeti določene stanovanjske kapacitete, kamor bi se ob deložaciji lahko začasno zatekla družina. Tudi standardi po stanovanjskem zakonu so previsoki, še meni. “Ljudje živijo v luknjah, po kleteh, medtem ko jim občina ali država ne moreta ponuditi stanovanja, ki morda po kvadraturi ali drugih ne toliko pomembnih zahtevah ne ustreza zakonskim normam." Podobna zgodba so, navaja Goljeva, “nobel” neprofitna stanovanja, ki so jih gradili v prejšnjih letih, za katera je posledično tudi najemnina relativno visoka in je zdaj številni ne morejo več plačevati.

Komentarjev 9
  • privat 12:27 05.december 2012.

    treba je opravičit svoj obstoj...pravijo socialni delavci!! zdaj pa bojo kaznovali starše ,ker so onemogli in posledično brez zaposlitve...a odgovorni za taka dejanja so postali miljarderji..politiki..socialni strokovnjaki..hitri dobičkarji!!pač bojo kradli otroke in to tudi ispod mize prodali?? In kdo bo ...prikaži večo vedel?? Policija?? Vlada?? ah ti še vedno spijo ali se plačano delajo da spijo!! Dragi državljani in nedržavljani...vse so vam vzeli in vidijo da Vam lahko še več vzamejo...edino pravo bogatstvo-otroke!!!!!!!!!!

  • feferon 11:50 04.december 2012.

    Pejte vsi skup s centri v tri krasne . Toliko imamo praznih vojaških stanovanj, pa vanje tišijo cigane. Slovencem bi pa kar otroke jemal, ker so deložiran. Pa ka ste normalni?Pa ne ti men pomagajmo otrokom. Polovico denarja gre v ...prikaži več druge žepe. Koliko je prispevala RKC nazadnje?Nič, talajo kar dobijo od drugih, pol gre pa v cerkveno mafijo.

  • Pepe007 09:36 04.december 2012.

    To je pač rezultat našega pravnega sistema. Vsako vejico je potrebno uzakoniti, ker drugače je nezakonito. Delo po "zdravi" pameti ni več zaželeno. V primeru pritožbe stvari gotovo padejo in zaposleni bodo zato odgovorni. Če bi sodniki nekoliko tudi generirali ...prikaži več pravo po splošnih načelih poštenja, bi take službe lahko delovale drugače. Kot ni možno nekoga kaznovati, ker je storil nekaj škodljivega, kar pa ni bilo prepovedano v zakonu, tako tudi ni dovoljeno nekaj dobrega storiti s strani CSD, ker ni predvideno v zakonu ali ljudje vseh vejic ne izpolnjujejo ali ne znajo dostaviti dokazil.