Slovenija
50 ogledov

Župan delavcem obljubil pomoč

Protest delavcev livarne
1/6
Katarina Pernat
Direktor mariborske livarne namesto napovedanega stečaja vložil predlog za prisilno poravnavo.

V Mariboru se je zbralo okoli 200 delavcev mariborskih podjetij Sanitec in Armal, ki se spopadajo s socialno stisko zaradi neizplačanih plač. Na protestnem pohodu so obiskali Probanko, Kreditno banko Maribor in mestno občino.

Zaradi težav Mariborskih livarn Maribor (MLM) so se včeraj sestali predstavniki sindikata Skei, predsednik uprave Boris Šlamberger in župan Andrej Fištrevec.

Direktor MLM je napovedal, da bo za hčerinski družbi na sodišču danes podal predlog za stečaj, a se je nato odločil za prisilno poravnavo. Kot je pojasnil za STA, je prepričan, da bo MLM saniral z uspešno finančno reorganizacijo in ukrepi.

Socialna stiska zaposlenih

"Predstavniki sindikata so predstavili hudo socialno stisko zaposlenih, ki se spopadajo z neizplačanimi plačami in izkazali globoko prizadetost in razočaranje, saj so delavci več kot 30 let svojega življenja prispevali k dobrobiti livarne," so po sestanku zapisali v sporočilu za javnost.

Obetajo si državno pomoč

Šlamberger je na sestanku povedal tudi, da vodi razgovore s predstavniki ministrstev za gospodarstvo, finance in socialne zadeve glede možnosti pridobitve državne pomoči za izvedbo dela sanacije livarne.

Mariborski župan pa je obljubil, da bo pristopil na pomoč zaposlenim, ki se nahajajo v socialni stiski. S predstavniki Elektra Maribor naj bi proučili možnosti, kako lahko pomagajo zaposlenim pri plačevanju položnic pred začetkom stečajnega postopka.

Komentarjev 2
  • Merkava4 19:18 26.april 2013.

    Kerga lopova ste inštaliral - veliki demonstratorji???????? Kje ste danes barabe??? Fištrovc je z enim očesu gledal v Tezno z drugim pa v Ljubljano - kjer ga nihče ne jebe za suho slivo.....

  • dragec 10:57 26.april 2013.

    Zupan LAŽE