Slovenija
25 ogledov

Zupan potočil solzo

Cekuta je dejal, da denar ni povezan s Patrio. (Foto: Saša Despot) Saša Despot
Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je začelo sojenje v zadevi Patria II. Obtožena sta Jure Cekuta in Peter Zupan. Prvega je sodnica poslala domov, drugi pa je na sodišču potočil solzo.

Sodnica je Jureta Cekuto poslala domov, ker je presodila, da je nesmiselno, da čaka šest ur, medtem ko se je obtoženi upokojeni brigadir Peter Zupan zagovarjal. Slednji je zanikal, da bi Cekuti kdaj predal podatke o poslu z osemkolesniki. Zatrdil je, da nikoli ni predal nobenega dokumenta ljudem, ki niso bili v obrambnem sistemu, še posebno ne Cekuti. Poleg tega je dejal, da dokumentov o nakupu oklepnikov Cekuti in naprej Patrii ni mogel posredovati on, saj naj bi jih Patria imela prej, kot jih je dobil sam.

Zupan pravi, da nikjer ni dokazov, da bi se on finančno okoristil, prav tako ni nobenega dokaza, da je dolgoletni prijatelj Cekute. Priznal je, da se sicer poznata od leta 1994, a sta le znanca, ki se vidita približno enkrat na leto.

 

Zato se mu zdi "nesprejemljiva in skrajno žaljiva" obtožba, da je delal v škodo oboroženih sil Slovenije, "da bi Jure Cekuta poplačal svoje dolgove, neki tujci pa bi dobro zaslužili". Prav tako zanika, da bi mu Cekuta ponujal sodelovanje s Patrio.

Potrdil je, da je bil januarja 2005 na kosilu s Cekuto in Riedlom. A sam je bil na ministrstvu odgovoren za odpravo skritih napak na oklepnikih 6x6, Riedla pa je iz devetdesetih let poznal še kot vodjo komerciale pri Steyerju. Sistemska tehnika je šestkolesnike izdelovala po njihovi licenci, zato se je z Riedlom želel pogovoriti o omenjeni napaki.

Potočil solzo ali dve

Zupan s svojim zagovorom danes še ni končal, je bil pa med njim vidno ganjen. Tožilec Andrej Ferlinc njegovo ganjenost pripisuje dejstvu, da je Zupan pod stresom, ker se do sedaj še ni znašel v kazenskem postopku.

Na sodišču prebirajo zasežena elektronska sporočila, v katerih se omenja Zupana, ki nanje podaja svoj zagovor. Tako so na sodišču prebrali elektronsko sporočilo Riedlove tajnice iz julija 2003 z urnikom za sestanek med Cekuto, Zupanom, Riedlom in tedanjim vodjo izvoznega oddelka v Patrii Paulijem Rumbinom. Zupan pravi, da je to manipulacija z njegovim imenom in da na tem sestanku ni bil.

 

Če s prebiranjem elektronskih sporočil danes ne bodo zaključili, bodo nadaljevali v sredo, ko je razpisan prihodnji narok, sicer pa se bo v sredo zagovarjal Cekuta.

Komentarjev 2
  • dragec 19:45 11.november 2013.

    In zdaj davkoplačevalci še naslednji krivci: Lipič, Gutman, brat od Bavčarja, Zupan, Krkovič - to so male ribe (sitne ribice)Velike ribe so WW, JJ, cakuta, Rotis...........vse s ciljem pokriti velikansko izgubo (prezadolženost) SSDSS - aliti stranke SDS

  • dragec 19:38 11.november 2013.

    kdaj bomo doživeli odhod JJ na DOB??????