Slovenija
27 ogledov

Župan predal oblast kurentom

Kljub lanskim polemikam bodo goste v Karnevalski dvorani zabavali številni hrvaški izvajalci.

Na Ptuju se začenja letošnje tradicionalno že 55. Kurentovanje. Župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar je ob 11. uri oblast v mestu predal princu karnevala Rajku Jurgecu Bertoldu Draneškemu, predaji bo sledila predstavitev etnografskih skupin iz vse Slovenije, pa tudi skupin iz drugih delov sveta.

Kurenti in hrvaško dalmatinski melos

Na najbolj prepoznavni kulturno-etnoloških prireditvi v Sloveniji pa bo, kljub lanskoletnim kritikam pa bodo tudi letos udeležence zabavali predvsem hrvaški izvajalci na čelu s Severino, Tonyjem Cetinskim, Gibonnijem, Magazinom... Nastopili bosta tudi Neda Ukraden in Nives Celzijus. V programu Karnevalske dvorane bodo med domačimi izvajaci Modrijani, Mambo Kings, Gadi, Rebeka Dremelj, Atomik Harmonik in Čuki. 

Skupine iz Bolivije in Grčije

Na uvodnem EtnoFestu, za katerega si v prihodnje želijo, da bi postal vrhunec festivala, se bo letos predstavilo vseh devet tradicionalnih etnografskih slovenskih pustnih likov na čelu s kurentom, ob tem pa bodo tudi tokrat v povorki sodelovali gostje iz tujine.

"Letos smo posebej ponosni, da nam je uspelo zagotoviti udeležbo izjemno atraktivne skupine iz Bolivije, ki je sicer skupina emigrantov iz Italije, tako da stroški ne bodo preveliki, prvič pa bodo z nami tudi skupine iz Grčije. Skupaj bodo gostje prišli iz šestih držav," je dejal Brumen.

Sicer pa bodo tudi letos glavno vlogo pri odganjanju zime na Ptuju vse do 17. februarja imeli domači kurenti, ki so se nedavno prvič doslej povezali v Zvezo društev kurentov. Ta bo tudi nosilec pričakovane Unescove zaščite kurentovega obredja kot nesnovne kulturne dediščine.

Na nedeljski mednarodni povorki v drugem tednu Kurentovanja pričakujejo okoli 3.500 udeležencev iz Slovenije in sosednjih držav. Med ostalimi dogodki velja omeniti likovni Ex Tempore, vsakoletni mestni korzo, pred pokopom pusta v torek, 17. februarja, pa bo najstarejše slovensko mesto naslednji ponedeljek gostilo še najmlajše, saj bodo na mednarodnem srečanju veselih maškar iz vrtcev gostili okoli 3000 otrok.

Komentarjev 7
  • Janez_53 13:55 07.februar 2015.

    Ti bi torej rad ljudi prepričal, da nimajo pravega okusa za glasbo? Boš moral kar dopustiti, da ljudje poslušajo kar želijo! Ali pa bi celo hotel z zakonom predpisati, kaj se mora ob različnih prireditvah poslušati? Kaj pa če bi ...prikaži več ti organiziral konkurenčno prireditev in vrtel le tebi všečno glasbo? Mogoče pa bi ti uspelo!

  • kontrahan 13:43 07.februar 2015.

    ¸Organizatorji ne bodo spremenili nič, dokler bo narod hodil gledat in poslušat..Dokler bo melos od hrčkov na takih karnevalih, ostanite doma in ne podpirajte take organizacije. Je to težko? Po moje ne. Samo obiskovalci bodo kaj spremenili. Enkrat, dvakrat<br ...prikaži več />50 obiskovalcev, pa se bo hitro kaj spremenilo.

  • markus 13:33 07.februar 2015.

    let že enkrat g. Ris, da nismo več v Jugoslaviji. Če pa si jo tako želite, pa se odselite, kjer boste vi in vaši kompanjoni lahko dan in noč to poslušali. Pa vsi realno razmislite vsak pri sebi, ...prikaži več če bi naš slovenski glasbenik lahko sploh nastopil na kakšnem hrvaškem kulturnem prazniku? Ne, kajne? Slovenci so največje prodane duše na svetu.