Slovenija
21768 ogledov

Župan: "Žal mi je, da vas moram zaprositi za pripravljenost. Grozi nova nevarnost."

Zliv Mure in Ščavnice Facebook
Območje ob Muri na udaru. Pomoč tudi iz tujine.

Župan obžine Razkrižje Stanko Ivanušič je svoje občane pred dobro uro preko Facebook profila nagovoril z zaskrbljenim tonom: "Žal mi je, da vas moram zaprositi, da ste v pripravljenosti, ker grozi nevarnost iz strani Mote. Vodostaj Mure je neobvladljiv, voda se pretaka po poljih na območju KO Mota in se pretaka proti Pristavi v občini Ljutomer in posledično proti nižinskemu delu Veščice in Razkrižja."

Ovanušič je delil obvestilo županje Občine Ljutomer, mag. Olge Karba, ki je pozvala  ogrožena območja njihove občine in enako je storil za nižinska območja Veščice in Razkrižja. "Kajti ta voda, ki bo ogrožala sosednja območja Občine Ljutomer, si bo utirala pod do nižje ležečih območij Veščice in Razkrižja. Na tem območju pa smo že tako ogroženi s strani povratne vode Ščavnice, prelivanja in podmakanja skozi ščavniški nasip in naraščanjem reke Mure, ki ima gorvodno velik vpliv tudi na stanje Ščavnice." 

Občane je pozval k pripravljenosti, če bo prišlo do najhujšega. 

Pomoč tudi iz tujine

Pri sanaciji vodnega nasipa na območju Dolnje Bistrice, ki ga je včeraj popoldne prebila reka Mura in so morali evakuirati nekaj sto ljudi, je pomagal tudi helikopter Slovenske vojske, še eden je prispel na pomoč s Hrvaške. Poplavljena območja si je ogledal tudi obrambni minister Marjan Šarec.

"Tako da sta zdaj aktivirana dva helikopterja za prenašanje težkih betonskih blokov, s katerimi ekipe zapirajo nasip," je ob ogledu dejal minister Šarec in dodal, da se je voda razlila v velikem obsegu. Nasip je popustil v dolžini skoraj 20 metrov in tudi višina je precej velika.

Težave se pojavljajo tudi drugod ob Muri. "Vemo, da so težave tudi na Moti, na Cvenu, proti Banovcem, Ljutomeru, tako da gre za velik obseg," je dejal.

Kot je danes na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil hidrolog Janez Polajnar, na reki Muri v tem trenutku pri Gornji Radgoni beležijo rekordno velik pretok, in sicer 1450 kubičnih metrov na sekundo. Hidrologi predvidevajo, da bo ta vodna količina stekla preko Slovenije v 24 urah tudi preko poškodovanega dela omenjenega nasipa.

poplave Komenda Slovenija Pomoč preko posebne aplikacije pripadniki Slovenske vojske pomagajo pri odstranjevanju posledic plazov Hudi nalivi Slovenija Številne evakuacije po Sloveniji, veliko grožnjo predstavljajo plazovi

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:30 07.avgust 2023.

    V okolici Mure so bili premalo pripravljeni,spet je zatajila cicilna zaščita