Slovenija
173 ogledov

Župane bi pometal iz služb

Slovenija, občine Žurnal24 main
Kdo bo koga. Župani se nočejo združevati, Virant grozi z zmanjšanjem plač.

"Če bo županski lobi premočen in nam z ustavnim zakonom ne bo uspelo združiti občin, imamo plan B," napoveduje minister za notranje zadeve Gregor Virant. Županom manjših občin namerava namreč prepovedati profesionalno opravljanje funkcije. Neprofesionalni župani pa zaslužijo bistveno manj.

Mogoči upori občanov


"Če mi zmanjšajo plačo, nimam nič proti. Vprašanje pa je, kako bo to vplivalo na uspešno delo v občini," pravi župan Občine Straža Alojz Knafelj, ki je na čelu občine z okoli štiri tisoč prebivalci. "Prednost majhnih občin je, da župan pozna ljudi in teren ter je pripravljen delati," je prepričan Knafelj. "Občani bodo proti združevanju, saj toliko, kot smo se razvili v teh letih, brez svoje občine ne bi dosegli," meni tudi Iztok Fartek, nepoklicni župan Občine Šalovci, ki ima 1.600 prebivalcev. Zadolženi so za tri milijone evrov, polovica dolga je zaradi izgradnje vodovoda. "Na letni ravni dolg zmanjšujemo za 300 tisoč evrov vsako leto," razlaga Fartek.

Nekateri razviti, drugi ne

"Združevanje občin je realno, če bo za to volja in ne bomo držali fig v žepu," meni izolski župan Igor Kolenc. Prepričan je, da bi morali pri občinah dosledno spoštovati zakon, ki pravi, da mora za njeno ustanovitev v občini živeti vsaj pet tisoč ljudi. "Tukaj ne bi smeli delati izjem," je prepričan. "Lahko se sicer strinjam, da smo v preteklosti morda res malo preveč razdruževali, a je treba poudariti, da so občine v Sloveniji glavni nosilec razvoja," je prepričan Peter Misja, župan Občine Podčetrtek, ki ima dobrih 3.300 prebivalcev. Na občini delajo štirje zaposleni, Misja funkcijo opravlja neprofesionalno. “Odkar smo samostojni, smo se izjemno razvili, postali smo turistično prepoznavna občina in nimamo nobenih težav,” pojasnjuje.

"Virant nam lomi kosti"

Nekdanja vlada in pivška občina, ki jo vodi Robert Smrdelj, sta center ustanovil | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Koliko bi prihranili z združevanjem občin?

Pravijo, da bi z racionalizacijo prihranili 200 milijonov evrov. Rad bi videl ta izračun. Prihranili bi le pri številu funkcionarjev, a ne več kot deset milijonov.

Zakaj nasprotujete združevanju občin?

Minister nam želi lomiti kosti. Gre za vprašanje, kakšno lokalno samoupravo hočemo. Naša je zdaj dobra in stabilna, omogočila je razvojni preboj na podeželju. Lahko iščemo dogovor o izboljšanju, a ne z izsiljevanjem.

Kaj bi se zgodilo, če bi morali biti župani manjših občin neprofesionalni?

Župani bi imeli manjše plače od tajnic. Lokalna samouprava bi bila šibkejša.

 

Komentarjev 14
  • mph 16:59 23.oktober 2013.

    Mogoči upori občanov? Ja, ampak, če se NE BODO združevali. Kakšnih 6 občin bi bilo več kot preveč, seveda pa bi morale biti lokalne skupnosti dobro zastopane.

  • Šemefuky 13:28 20.junij 2013.

    Odgovor na vprašanje:Prašičjeglavi PreVirant je nekaj podobnega faliranemu politiku, ki misli, da je sposoben kar naprej manipulirati s tistimi, ki imajo nekaj g manj možganov in nasedajo njegovim spreminjajočim mnenjem o istih stvareh in pri tem iskati podporo pri ...prikaži več volilcih, ki bi ga naj prihodnjič volili. Ker pa je egoističen idiot in ne razume, da je za vse večne čase pokopal svokjo politično prihodnost, producira neracionalne in drage spremembe na vseh področjih, kjer je to trenutno najbolj brez veze in brez učinkov, ki bi pomembno vplivali na prihranke. Prašič kopira Borata pri komunikaciji in govori, kar publika rada sliši, čeprav čisto drugo dela in o tretjem razmišlja. Ima pa tudi pozitivne lastnosti: rad zbira denar na svojem računu in se poceni prevaža z letali obubožane Adrie Airways, rad predava na več fakultetah hkrati in uči, kako bi moralo biti v javni upravi, dokler ne postaneš politik, rad vzame občinsko nadomestilo, ki mu ne pripada za smrad iz odlagališča smeti

  • Boschtjan Zupanchich 12:41 20.junij 2013.

    NO, KOOOOOOOOONČNO Premik Na Bolje z Zmanjševanjem Parazitizma !!!