Slovenija
378 ogledov

Župane bi radi omejili

volitve Slovenija Profimedia
Določen je datum, s katerim se bo začelo zbiranje podpisov volivcev za vložitev predloga zakona, s katerim bi omejili županski mandat.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je za začetek zbiranja podpisov volivcev za vložitev predloga dopolnitve zakona o lokalnih volitvah določila 3. april. Pobudo za vložitev predloga zakona, s katerim predlagajo omejitev županskih mandatov na največ dva zaporedna mandata, so vložili Pirati. Za zbiranje potrebnih podpisov bodo imeli čas do 1. junija.

V Piratski stranki želijo v parlamentarni postopek vložiti predlog dopolnitve zakona o lokalnih volitvah. Predlagajo omejitev županskih mandatov, kot glavni cilj pa navajajo "zmanjšanje nepotizma in korupcije na lokalnem nivoju ter krepitev demokracije, ki jo ogroža prevelika akumulacija moči obstoječih županov".

Zbrati morajo 5000 podpisov

Pobudo volivcem za vložitev predloga zakona lahko sicer da vsak volivec, politična stranka ali drugo združenje državljanov. Pobudnik o svoji pobudi obvesti predsednika DZ, ki po prejemu popolne pobude o dani pobudi v sedmih dneh obvesti ministrstvo, pristojno za vodenje evidence volilne pravice in določi šestdesetdnevni rok za zbiranje podpisov.

Če pobudnikom uspe zbrati 5000 podpisov podpore, predsednik DZ po prejemu predloga zakona z zadostnim številom podpisom podpore obvesti poslance o začetku zakonodajnega postopka.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 08:44 29.marec 2023.

    Omejitev na največ 2 mandata morajo imeti vsi politiki,predsedniki, župani, predsedniki strank, predsedniki odborov, ker kar je več ugrabijo položaj in si lastijo družbeno lastnino.

  • Kmodri 19:41 28.marec 2023.

    To!