Slovenija
852 ogledov

Župane preveva strah, bo menjava prinesla rezultate?

Uroš Brežan Daniel Novakovič/STA, UKOM
Župani nekaterih občin, ki so bile najbolj prizadete v avgustovski ujmi, so se na odstop ministra Uroša Brežana odzvali zadržano. Pričakujejo hitro sanacijo.

Župani po odhodu ministra Uroša Brežana pričakujejo predvsem, da bo z zamenjavo na čelu ministrstva za naravne vire in prostor sanacija na terenu hitro in intenzivno tekla ter da bodo izpolnjene dane obljube. Če menjava glave pomeni, da se bo tudi telo spremenilo, potem je ministrov odhod najbrž v redu, je za STA dejal župan Ljubnega ob Savinji Franjo Naraločnik, ki je sicer glede učinka odstopa skeptičen.

Po njegovih besedah na terenu predvsem pogrešajo aktivno vlogo vlade oziroma obljubljenih vladnih komisij in tehničnih pisarn. A boji se, da Brežanov odstop ne bo vplival na končni izplen, kot si ga želijo.

Gorenja vas - Poljane, neurje, poplave | Avtor: arhiv Občine Gorenja vas - Poljane arhiv Občine Gorenja vas - Poljane

Spremeniti bo treba mišljenje služb na ministrstvih

Kot je opozoril, gre na ministrstvih za ustaljene službe, kjer "verjetno zelo težko spreminjajo kar koli v svojih glavah, sploh ker niso bili neposredno prizadeti". En sam minister v tako kratkem času niti ne more narediti take velike spremembe, da bi se to poznalo na terenu, je dodal.

"Ne rečem, da niso odzivni, kadar koli sem poklical ali ministra ali Boštjana Šefica (vodja vladne službe za obnovo, op. a.) ali še koga drugega, se mi zmeraj javijo, tako da bom rekel, njihova odzivnost je v redu. Bolj pa manjka res realizacija na terenu, se pravi, pogrešamo človeka, ki bi ga točno lahko že zdaj vključili v postopke pripravljanja teh naših nerodnih občinskih podrobnih prostorskih načrtov," je dejal.

Tako bi lahko po njegovem prepričanju veliko hitreje izdajali potrebna dovoljenja za predvidene nove objekte. To sicer ni samo stvar ministra, ampak mnogih služb kakšno stopnjo nižje. "To so ljudje, ki pa udobno sedijo na drugi strani Trojan in razmišljajo pač po svoje," pravi Naraločnik.

Ostali brez zadnjih bagrov

Ob tem je izrazil tudi zaskrbljenost, saj da Občina Ljubno ob Savinji od ponedeljka očitno ostaja še brez zadnjih bagrov, ki so jih sami priskrbeli. "To je pa tisti strah, ki nas preveva. Ne vem, kdo se že pogovarja, dogovarja in odloča o tem v Ljubljani, za nas so pomembne žlice naplavnin, ki jih bagerji zmečejo iz vodotokov," je še opozoril Naraločnik.

obisk predsednika vlade Roberta Goloba v Strugah pri Lučah | Avtor: Nebojša Tejić/STA Nebojša Tejić/STA

Za vodotoke je treba skrbeti ves čas

Po besedah župana Občine Dravograd Antona Preksavca se je v avgustovski ujmi pokazalo, da na mestu ministra potrebujemo človeka, ki je zmožen hitro in odločno ukrepati, poleg tega pa mora ob sebi imeti ekipo, ki bo zmožna to odločnost ministra prenašati na izvršilne ravni.

"Upam, da bo z novim ministrom to tako, da se bo vodotokom posvečala prepotrebna skrb, ne samo sedaj ob poplavah, ampak tudi na splošno, da bo vzpostavljen nadzor nad izvajanjem del, ki je v pristojnosti direkcije za vode, da ne bomo trepetali ob vsakem malo večjem dežju," je dodal župan.

Strinja se tudi s trditvami, da bi dela na vodotokih po ujmi morala potekati hitreje in odločneje ter z neko neposredno podporo ministra, ki pa je ob tej ujmi verjetno v taki "količini in obliki žal ni bilo", je za STA še dejal Preksavec.

Nad menjavo ministra presenečen

Župana Občine Gorenja vas - Poljane Milana Čadeža je menjava ministra Brežana presenetila. "Bil je res dober minister. Cenim njegove županske izkušnje, bil je veliko na terenu, med ljudmi. Upošteval je, kar mu je rekla stroka in kar so mu povedali ljudje in res me čudi, da je bil ravno on, ki je odličen operativec, zamenjan," je dejal Čadež.

Po njegovem prepričanju takšnega ministra, kot je bil Brežan, že nekaj časa ni bilo. Zadovoljen je bil tudi z njegovim odzivom na poplave. "Vidi se, da ima izkušnje, da ve, kaj je treba. Upam, da bo novi minister deloval podobno, bolje bo težko," je dejal Čadež, ki Brežana ceni tudi kot poštenega in srčnega človeka.

Poplave, Medvode | Avtor: Občina Medvode Tako je bilo v Medvodah 4. avgusta 2023. Občina Medvode

Sistem je tisti, ki mora delovati

Škofjeloški župan Tine Radinja je povedal, da so bili v Škofji Loki veseli ministrovih dveh obiskov, na katerih je izražal podporo in obljube za pomoč države pri nujnih hitrih sanacijskih ukrepih. "Od prihodnjega ministra pričakujem enako, da bomo vsi akterji delovali skupaj usklajeno, da se bodo obljube in roki držali, da bomo čim prej lahko pomagali čim več ljudem," je izpostavil Radinja.

Ob tem je poudaril, da je ključen sam sistem, ki mora delovati, za kar mora vsak v sistemu svoje narediti. Posebej je opozoril na problematiko Direkcije RS za vode, ki je bila, kot je dejal, očitno leta kadrovsko in finančno podhranjena ter ji bo treba omogočiti, da bo lahko delala tisto, kar občani in državljani potrebujejo, to je predvsem zagotavljala poplavno varnost.

Z Brežanovim odstopom nastala škoda tako za občine kot vlado

Županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak odstop ministra Brežana obžaluje, meni, da je s tem nastala škoda tako za v ujmi prizadete občine in tudi za vlado.

"Bili ste minister, pa tudi človek, ki se je trudil za nas, Črjane, pa vem, da tudi širše. Takoj ste se odzvali in prišli v Črno ob neurju julija letos, pa tudi vaš odziv na avgustovsko ujmo je bil hiter ter po našem mnenju popolnoma primeren. Kje pa ste še videli ministra, ki te pokliče v nedeljo ob 22. uri in vpraša, kaj potrebujemo?" je županja zapisala na družbenem omrežju Facebook.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • atamama 17:21 05.oktober 2023.

    Ko berem članke na to temo menjave v vladi se za pomiritev sprostim z branjem pregovorov... Pravijoda so imeli stari ljudje velikokrat prav v svojem prikazovanju dejstev. Res je marsikateri grunt napredoval, če je imel dobro gospodinjo, je pa tudi ...prikaži več propadel. In eden izmed pregovor pravi...''kjer baba gospodar volk mesar'',...in dobivam občutek da ta rek velja za najmanj dve osebi hkrati v današnjem času.

  • Ender3 13:52 05.oktober 2023.

    Kletne trole preveva strah, da ne bi bil kakšen njihov desnosučni model izbran.

  • lojs 12:34 05.oktober 2023.

    tole šiviljo spustit nekam zraven, to pa je projekt ... ko bo treba reševat situacijo, bo uporabila preizkušen izrek "vi dont nid mani, vi nid tajm"