Slovenija
27 ogledov

Župani na invalide pogosto pozabijo

“Pomoč občin pri zaposlovanju invalidov je žal odvisna od politične volje in oza Žurnal24 main
Zaposlovanje invalidov. Sodelovanje Občine Pivka in Karso Zaposlitvenega centra je izjema.

V koprski območni službi zavoda za zaposlovanje je trenutno prijavljenih 816 brezposelnih invalidov. Največ – 308 – v koprskem uradu za delo. "Število brezposelnih invalidov žal narašča. Konec lanskega leta jih je bilo prijavljenih okrog 700, najbolj drastičen porast prijav – kar 50-odstoten – pa se je zgodil med letoma 2007 in 2008, ko je propadlo več invalidskih podjetij," pojasnjuje Daira Balta z zavoda.

Damijana Peterlin z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve opozarja, da lahko brezposelnost in socialno izključenost najtežje zaposljivih pomagajo preprečevati lokalne skupnosti, a je takšnih primerov malo. Dober in na Primorskem edini tak primer je sodelovanje med Občino Pivka in Zaposlitvenim centrom Karso, ki deluje eno leto.

Peter Svetina,
njegov direktor in strokovni vodja, pravi, da z urejanjem zelenih površin v občini ter raznimi tehničnimi deli v Parku vojaške zgodovine zagotavljajo delo petim invalidom, če bodo zanimanje pokazale še druge občine ali ustanove, pa upa na odpiranje novih delovnih mest.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.