Slovenija
45 ogledov

Župani poslanci naj se ne bi pritožili

Franc Pukšič (Foto: Bobo) Žurnal24 main
Župani - poslanci bodo šli na ustavno sodišče, so poročali nekateri mediji. Skupnost občin Slovenije pa to zanika.

Franc Pukšič in nekateri župani manjših občin, ki so bili izvoljeni v parlament, se županskemu stolčku ne nameravajo odpovedati. Prepričani so, da jim noben zakon ne bi smel odvzeti mandata, za katerega so bili izvoljeni, in zato bo Skupnost občin Slovenije (SOS) po potrditvi mandatov poslancem na ustavno sodišče vložila zahtevo za presojo ustavnosti novele zakona o poslancih, je poročalo Delo.

Ta informacija ne drži, je za STA zatrdil predsednik SOS in župan občine Miklavž na Dravskem polju Leo Kremžar. Kot je zatrdil, zaenkrat takega sklepa ni sprejel noben organ SOS, niti tak predlog še ni bil formalno podan. Ta novela je bila po sedmih poskusih v parlamentu sprejeta sredi maja letos, z njo pa sta županska in poslanska funkcija postali nezdružljivi.
Teršek: To je neresen poskus

Župani poslanci menijo, da zakon ne bi smel veljati za nazaj. Ustavni pravnik Andraž Teršek pa je prepričan, da gre pri napovedi presoje ustavnosti zakona za neresen poskus županov, da bi obdržali mandat. Zakon je po njegovem mnenju jasen in župan bi se moral odločiti za eno od funkcij pred svojo kandidaturo za poslanca.

Po mnenju županov jim bo s potrditvijo poslanskega mandata prenehal županski, takrat pa na ustavnem sodišču ne morejo več izkazati pravnega interesa za presojo ustavnosti, da bi župansko funkcijo obdržali, saj da jo bodo takrat v resnici že izgubili.

Preberite še:
Po Jankoviću Fickova
Novi župani že februarja?

Komentarjev 4
  • DUSANJ2000 11:21 06.december 2011.

    Ko politik zavoha denar na dveh stolih, mu je žal da nima večje riti - DA BI LAHKO SEDEL NA OBEH. Eni pa denar zavohajo že pred vstopom v politiko, po vstopu PA IŠČEJO NOVI VIR BOGATENJA.

  • albert 11:15 06.december 2011.

    @ KikaTile župani, ki se imajo za pomembneže v bistvu pa ne znajo drugega kot uničevati prelepa mesta z graditviljo industrijskih con bi smrdeli v dveh službah! Koliko je že brezposelnih?

  • Kika 10:45 06.december 2011.

    Ma kaj moriš, nehi brat, če ti kej ne paše...