Slovenija
26 ogledov

Župani SLS za upravno decentralizacijo

Župan Bojan Šrot je prepričan, da je treba podpreti športnike tudi s tem, da se Žurnal24 main
Klub županov SLS je na seji v Ljubljani obravnaval pobudo za upravno decentralizacijo Slovenije. Po besedah celjskega župana Bojana Šrota gre za upor županov, ki se zavzemajo za večje možnosti samostojnega odločanja občin.

"V Sloveniji se 15 let pogovarjamo o decentralizaciji, proces pa gre v nasprotno smer. Uradniki po državnih institucijah nam določajo, kaj bi mi morali delati, s čimer se ne strinjamo," je na seji pojasnil Šrot.

Kot dolgoletni župan Šrot opaža čedalje več zadev, kjer predvsem uradniki po posameznih ministrstvih "dobesedno zapirajo pravico odločati o stvareh", ki se tičejo zgolj njih oziroma okolij, ki jih predstavljajo kot župani.

Ob problemih, s katerimi se sooča kot župan Občine Celje, je po njegovih ocenah 60 ali 70 odstotkov takšnih, ki so večinoma "papirnate narave in locirani po različnih ministrstvih".

Kot enega izmed mnogih primerov je izpostavil vprašanje, zakaj morajo v Celju, če želijo obnoviti mestni park, dobiti dovoljenje državnih institucij oziroma v Ljubljani spraševati, ali se sploh lahko lotevajo tovrstnih projektov.

Takšne razmere se mu zdijo ponižujoče do županov kot politikov na lokalnem nivoju in poleg predsednika države edinih izvoljenih na neposrednih volitvah. "Ljudje so nam zaupali dolžnost, da urejamo mesto in rešujemo probleme, pa jih dostikrat ne moremo," navaja.

Razmislek o ukinitvi upravnih enot

Pobudo za decentralizacijo podpira večina županov iz vrst SLS in na Štajerskem, hkrati pa Šrot upa še na pridružitev županov iz celotne Slovenije, saj se "vsi ukvarjajo z zelo podobnimi problemi". Od stranke pričakuje podporo, pa tudi, da na bližnjih predčasnih parlamentarnih volitvah ne bo sklepala koalicije s tistimi, ki te decentralizacije ne podpirajo.

Obenem se je celjski župan dotaknil tudi programa SLS, ki med drugim vsebuje krepitev upravnih enot. Kot je dejal, ne vidi razloga, zakaj ne bi "cele vrste upravnih zadev, ki jih opravljajo upravne enote, opravljale občine kot naloge, prenesene s strani države". Po njegovem bi bilo treba razmisliti o ukinitvi upravnih enot: "Mogoče bi bil lahko to zametek neke regionalizacije v prihodnje."

Eden od podpornikov pobude, mariborski župan Franc Kangler, je dejal, da župani zadnje čase ne odločajo več o tistem, za kar imajo nalogo. "Nekdo nam naloge podeli, odločanje pa zadrži. Zdi se mi smotrno, da končno enkrat tudi nova vlada, kakršna koli že bo, dobro premisli, katere naloge bo prenesla bodisi na občino, predvsem pa katere odločitve so občine sposobne sprejeti," je poudaril.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 19:17 30.oktober 2011.

    Kaj bi rad ? Mogoče obrambno ministrstvo , finančno in socialno ministrstvo v vsako SLO vas al kaj. Največji hec je pa ., da je na ministrstvih zaposlenih najmanj Ljubljančanov in je tako ta županska izjava, čisto laganje in zavajanje ...prikaži veče volilcev. Če nimate kaj bolj pametnega za predložit v tej situaciji , POJDITE KRAVE PAST !!

  • lorina 20:49 18.oktober 2011.

    Ob vsakem predlogu, ki ga da Bojan Šrot, se po njem usuje plaz očitkov zaradi brata Boška,kar je zelo krivično. Vsakdo od nas ima sorodnike, pa če ti delajo napake ne more biti krivo celo sorodstvo. Toliko dobrih stvari, kot ...prikaži več jih je v času svojega županovanja naredil Bojan Šrot za Celje, je naredil le malo kateri slovenski župan. Po njem pluvate predvsem tisti, ki niste iz naše regije. V Ljubljani, pa še v marsikaterem slovenskem mestu, se vam je lahko samo sanjalo o novem štadionu in dvarani, ko smo mi v Celju to vse že imeli. Povsem se strinjam z njim, da je birokracije z državnega vrha in odločanja v našem imenu preveč. Če bi bile regije bi prav gotovo prihranili nekaj proračunskega denarja, saj bi odločitve sprejemali tisti, ki bi točno vedeli o čem odločajo, ne pa nekdo iz pisarne v Ljubljani, ki pojma nima o čem se odloča, saj terena in problematike ne pozna. Pa še birokratov bi lahko bilo manj. Sicer pa dragi Slovenceljni, saj sedaj, ko boste izvolili Janšo, ki ima čarobno palico