Slovenija
9880 ogledov

Župnik Šentruperta: "V naši občini ni prostora za kristjane"

križ
"Čas je za spremembe," je farane med mašo prd drugim krogom volitev nagovarjal župnik, ki spremembo vidi v SDS kandidatu.

"V naši občini ni prostora za kristjane. Imamo najlepšo gotsko cerkev v državi pa ni osvetljena. Sedanji župan v štirih letih ni našel toliko sredstev, da bi zamenjal žarnice,"  pravi župnik v Šentrupertu Jakob Trček, ki smo ga poklicali, ko smo prejeli protestno pismo 15 faranov. 

Farani: Izvajanje pritiska na farane med mašo je nedopustno

"V drugem krogu volitev v občini Šentrupert je bil s strani župnika jasen poziv k spremembam, pri čemer je tudi potrdil, katerega kandidata podpira. Menimo, da je nedopustno, da gospod župnik javno med obredom Svete maše v cerkvi izvaja pritisk na volivce. Nadalje menimo, da je nedopustno in etično sporno, da se gospod župnik Jakob Trček politično opredeljuje. Smo verniki in vsi hodimo v cerkev zaradi vere in duhovne hrane ter tako ravnanje strogo obsojamo," so v protestnem pismu, ki so ga posredovali Škofiji Novo mesto, župniku Jakobu Trčku, obema kandidatoma ter medijem.

Župnik: Ne vem, zakaj tak halo

"Imam popolnoma čisto vest, ne vem zakaj se za tako nepomembno stvar dela tak halo," nam je še dejal župnik, ki poudarja tudi, da med mašo ni nikogar imenoval, pač pa "le pozval k spremembam". V Šentrupertu se bosta v drugem krogu pomerila dolgoletni župan in neodvisni kandidat Rupert Gole ter Andrej Martin Kostelc iz SDS.  

"Povsem jasno je, da je šlo za politični vpliv na volilce in da to v cerkev ne sodi, ne v predvolilnem ne v nevolilnem času," pravi aktualni župan in dodaja, da se župnik o osvetljavi cerkve, čeprav sta bila velikokrat skupaj, z njim ni nikoli pogovarjal, da pa gre za zastarelo in dotrajano osvetljavo, ki jo bodo zamenjali ob prenovi trga.

Škofija: Župnik ni govoril poimensko

“Kolikor nam je znano, je v konkretnem primeru župnik v Šentrupertu svoje stališče izrazil med ustnimi oznanili ob koncu bogoslužja in ni poimensko govoril o kandidatih. Oznanila so prostor za obvestila in manj formalno komunikacijo z občestvom. Ne glede na izid volitev si želimo, da v Šentrupertu najdejo skupni jezik sodelovanja bodisi z dosedanjim ali z novim županom,” pa so sporočili s Škofije Novo mesto. 

 

.

 

 

 

Komentarjev 30
  • matermila 10:51 30.november 2018.

    V nekem zabačenem selu nek župnik nekaj reče,pa je že cel halo,ko predsednik vlade na spletni strani vlade izraža "svoje mnenje",pa nikome ništa.Pa saj ste čisto prtegnjeni.

  • jakec42 09:04 29.november 2018.

    Pa naj cerkev sama plača razsvetljavo ima dovolj denarja,saj je največji lastnik gozdov v državi,veliko denarja pa dobi od maš in pogrebov,samo grabila bi denar,da bi debeluhi v Vatikanu razkošno živeli

  • Pepe007 07:49 29.november 2018.

    Komentatorji odražajo svoboda govora po slovensko ... In sovražni govor. Ali bodo državni oglaševalci šli stran od takega medija, ki dopušča sovražni govor? Seveda ne, saj so vendar naši. Tam pa je dovoljeno vse.