Slovenija
59 ogledov

Zvečer zabava, zjutraj razdejanje

Plaža na Trnovem
1/2
Soseska VS2/2 TRNOVO
Stanovalce Trnovega moti zabava mladih na trnovski plaži in razdejanje, ki ga pustijo za sabo. MOL: Razumemo jih, a tudi mladino, ki potrebuje prostor za zabavo.

Stanovalce ljubljanske soseske Trnovo moti popivanje mladih in uživanje drog na tako imenovani trnovski plaži. "Poleg tega, da je ponoči, od približno 22. ure naprej pa vse do jutra neznosen hrup, mora več sto mladoletnikov tudi nekam na stranišče," pravi Karmen Juren, predstavnica soseske. O svojih težavah so obvestili tudi ljubljansko mestno občino in pristojna ministrstva, a z njihovimi odzivi niso zadovoljni.

Na MOL pravijo, da so z njihovimi težavami seznanjeni. "Tako imenovana trnovska plaža je postala priljubljeno zbirališče mladih predvsem ob petkih in sobotah ponoči," je povedala Tanja Dodig Sodnik, vodja kabineta župana. "Zavedamo se, da so pogosto preglasni in za seboj pustijo vse zasmeteno. Čeprav smo na nabrežja namestili velike koše za smeti in okrepili ekipe, ki ob koncu tedna čistijo, to pogosto ne zaleže," je povedala in dodala, da so pod prulskim mostom uredili tudi nove brezplačne sanitarije.

Sanitarije predaleč

Jurenova pritrjuje, da je MOL sanitarije res postavil, "vendar je pot do tja za mnoge obiskovalce očitno predolga". Stanovalci soseske se tako po njenih besedah dnevno, predvsem pa ob vikendih, soočajo z razgrajanjem mladoletnikov in umazano okolico. "Zaradi opisanega dogajanja se v naselju že pojavlja mrčes kot verjetna posledica nemogočih higienskih razmer, v katerih prebivalci trnovskih blokov živimo," pravi Jurenova. "Glede na dejstvo, da se ob vikendih na trnovski plaži zbere več kot 500 obiskovalcev, jih vsak trenutek kakšno od potreb v naselju opravlja na prostem vsaj deset in jutranji smrad v naselju je temu primeren, s tem pa tudi možnosti pojava nalezljivih bolezni."

Razumejo stanovalce in mlade

Dodig Sodnikova poudarja, da okoliške stanovalce razumejo, a po drugi strani tudi mladino, ki potrebuje prostor za zabavo. "Ker spoštujemo strpnost in medsebojno sodelovanje, smo se po predlogu župana odločili, da poskušamo mladini pojasniti, kje je problem, in jih pozvati, da pazijo na nočni hrup in predvsem čistočo nabrežja. Če to ne bo zaleglo, bomo žal prisiljeni v skrajnejše ukrepe."

Ptujska in jeseniška mestna občina sta v Odlok o javnem redu in miru vnesli odločbo o prepovedi o popivanja na javnih površinah, ki niso določene za točenje alkoholnih pijač, vednar na MOL za zdaj o čem takem ne razmišljajo. Takšna rešitev se zdi stanovalcem Trnovega ena od možnosti, vendar zahtevajo predvsem ureditev razmer: okrepitev redarskih služb, policijskega nadzora in postavitev zadostnega števila javnih stranišč v neposredni bližini.

Komentarjev 4
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 18:33 22.junij 2011.

    Lepo,da si malo samokritičen,mislim,da bi se morali sami organizirat in pokazat prebivalcem soseske in ostalim,da ste odgvorni in,da ne uničujete skupne imovine.Drugač,smo se mi tut zabaval na tak ali podoben način,samo s to razliko,da če je blo kar kol narobe ...prikaži več je MILICA takoj posredovala in nihče ni prašal a te sme prtegnt al ne.Velikokrat sem bil plav po telesu,danes pa vemo kaj lahko policija stori,če so v igri mladoletniki!

  • anžetčina 15:05 22.junij 2011.

    kot osebo ki se zadržuje ob petkih zvečer na trnovski plaži me je sram da vidim da se tam tudi "špikajo"! kar se tiče popivanja pa naj se vsak vpraša ali ni tudi sam tega počel ko je bil toliko ...prikaži več star... s tem pa da je plaža razmetana naslednji dan pa je tako: naj občina organizira malde ki tam popvajo, da naslednji dan tudi pospravijo ali pa naj nekdo hodi po plaži vsako uro in opozori mlade da naj pospravijo za sabo! wc na plaži po novem je, a je bil zadnjič zaklenjen...zakaj občina ne postavi par tistih prenosljivih wc-jev? to bi bilo najbolje ker če naredijo na plaži nek lep wc bo ta čez 2tedna uničen...

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 14:58 22.junij 2011.

    Ni to samo v Ljubljani,tako razdejanje pustijo mladi svinjarji povsod tam,kjer popivajo in si pribijajo mamile.Država pa nič,da o starših ne izgubljam besed!!