Slovenija
31 ogledov

Zver: Neodvisna država plod poguma

Praznovanje dneva državnosti se je začelo že v torek zvečer z osrednjo slovesnos Žurnal24 main
Na prireditvi od dnevu državnosti je minister za šolstvo in šport Milan Zver dejal, da je bila neodvisna država plod poguma, zrelostnih odločitev, a tudi tveganj.

V Bruslju so na predvečer našega največjega praznika, dneva državnosti, in ob koncu predsedovanja Evropski uniji odkrili maketo Prešernovega trga s Plečnikovim Tromostovjem. Maketo je Slovenija skupaj z mestom Bruselj slovesno odkrila v bruseljskem parku Mini Evropa pri Atomiumu. Posebej ob tej priložnosti je na vrhu bruseljskega simbola Atomiuma plapolala slovenska zastava. "Slovenija tako v neuradno evropsko prestolnico prinaša most," je v nagovoru ob predstavitvi makete poudarila ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar.

Maketa Prešernovega trga v bruseljskem parku Mini Evropa, ki meri približno 20 kvadratnih metrov, je iz štirih delov: cerkve Marijinega oznanjenja oziroma Frančiškanske cerkve, Plečnikovega Tromostovja, Hauptmanove hiše in Prešernovega spomenika.

Po novem imamo Prešernov spomenik tudi v Bruslju. © BOBO

 
S podobo Slovenije je sedaj Mini Evropa popolna – park predstavlja vseh 27 držav članic Evropske unije, je ob odkritju makete poudaril direktor Mini Evrope Thierry Meeus . Bruseljski park z miniaturami znanih stavb in spomenikov so odprli 1989. V njem je več kot 350 miniatur iz več kot 70 evropskih mest, med njimi tudi pariški Eifflov stolp, londonski Big Ben in trg Sv. Marka v Benetkah.

Prireditve v Sloveniji
Tudi pri nas je današnji dan zaznamovan s številnimi prireditvami. 25. junija 1991 je namreč slovenska skupščina razglasila Temeljno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Tistega večera pa je na Trgu republike v Ljubljani sledila slovesna razglasitev samostojnosti.

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Krasa in Brkinov in Območno združenje slovenskih častnikov Sežana in Občina Sežana so ob 12. uri v Sežani pripravili osrednjo proslavo ob dnevu državnosti Krasa in Brkinov.

Občina Jesenice je slovesnost v počastitev dneva državnosti pripravila ob 13. uri v Pristavi nad Javorniškim Rovtom. Podobno slovesnost so v Tržiču ob 14. uri pripravili občina Tržič, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Tržič in policijsko veteransko društvo Sever Gorenjska. Ob 18. uri bodo dan državnosti s slovesnostjo počastili v Velenju, ob 19. uri pa tudi v Radovljici. V torek zvečer pa je pred parlamentom potekala tudi osrednja slovesnost ob dnevu državnosti.

 
 

Pred 17 leti smo imeli srečo, da so bili pravi ljudje na pravem mestu, da so v zgodovinskih trenutkih vedeli poiskati optimalne odgovore na znamenja časa.

Milan Zver, minister za šolstvo in šport

 
Zver: Neodvisna država plod poguma, zrelostnih odločitev, a tudi tveganj
Na prireditvi od dnevu državnosti in občinskem prazniku Od lipe do lipe 2008, korenine in krošnja evropskega drevesa narodov, v dvorcu Bukovje v Dravogradu je slavnostni govornik, minister za šolstvo in šport Milan Zver dejal, da je bila neodvisna država plod poguma, zrelostnih odločitev, a tudi tveganj, so sporočili z ministrstva.

"Pred 17 leti smo imeli srečo, da so bili pravi ljudje na pravem mestu, da so v zgodovinskih trenutkih vedeli poiskati optimalne odgovore na znamenja časa," je dejal Zver na prireditvi v organizaciji občine Dravograd in tamkajšnjega turističnega društva, so sporočili z ministrstva.

LDS pripravila tradicionalno srečanje na Otočcu
LDS je ob dnevu državnosti danes na Otočcu ob Krki pripravila srečanje. Kot so povedali v stranki, se je srečanja udeležilo približno 1200 članov in članic ter simpatizerjev stranke. Predsednica stranke Katarina Kresal je v govoru poudarila, da je njihova največja odgovornost, da vrnejo zaupanje v politiko kot pametno upravljanje zadev.

"Ni treba pogledati prav daleč nazaj, da bi videli, kje tega zaupanja ni več. V nedeljo je cela Slovenija zgovorno pokazala, da si zaupanja zagotovo ne zasluži vladajoča koalicija, če še svojih najbolj zvestih volivcev ne more več prepričati, naj pridejo na referendumsko volišče," je med drugim poudarila predsednica LDS Katarina Kresal na tradicionalnem srečanju, ki je potekalo v organizaciji Mestnega odbora LDS Novo mesto, so sporočili iz LDS.

Predsednik države Danilo Türk na osrednji slovesnosti ob dnevu državnosti. © BOBO

 
Pred 17 leti ...
25. junija 1991 je slovenska skupščina razglasila Temeljno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Tistega večera pa je na Trgu republike v Ljubljani sledila slovesna razglasitev samostojnosti. Jugoslovanska oblast ni priznala slovenske samostojnosti. Oboroženi spopadi med JLA ter slovensko Teritorialno obrambo in slovensko policijo so se začeli 27. junija. Slovenska vojska in policija sta v nekaj dneh zaustavili več oklepnih enot, vnovič zasedli mejne prehode, jugoslovansko vojsko na slovenskih tleh pa blokirali v vojašnicah. Intervencija je bila končana 3. julija 1991 in jugoslovanska vojska se je začela umikati v vojašnice.

 
 

Pokojni predsednik Demosa Jože Pučnik je bil motor osamosvojitve.

Rosvita Pesek, novinarka in zgodovinarka

 
Na začetku julija 1991 je po posredovanju Evropske skupnosti prišlo na Brionih do pogajanj med Jugoslavijo, Slovenijo in Hrvaško. Podpisali so tako imenovano brionsko deklaracijo, ki jo je 10. julija potrdila tudi slovenska skupščina. Z njo je Slovenija sicer uradno za tri mesece zamrznila osamosvajanje, dejansko pa je le še pospešila njeno izvajanje. Prve države so medtem že priznale samostojno Slovenijo. 15. januarja 1992 je slovensko državo priznala večina članic Evropske skupnosti, 22. maja 1992 pa je postala tudi 176. članica OZN.

Pomembna vloga Demosa
Kot je ob dnevu državnosti poudarila novinarka, zgodovinarka in avtorica knjige Osamosvojitev Slovenije Rosvita Pesek , brez zmage Demokratične opozicije Slovenije (Demos) na prvih demokratičnih volitvah po drugi svetovni vojni spomladi 1990 nikakor ne bi prišlo do osamosvojitve Slovenije od takratne Socialistične federativne republike Jugoslavije (SFRJ). Po njenem mnenju je bil pokojni predsednik Demosa Jože Pučnik "motor osamosvojitve" .

Milan Balažic pa je dejal, da bi prišlo do osamosvojitve od Jugoslavije tudi v primeru, če Demos ne bi zmagal na volitvah spomladi leta 1990. "Vendar bi bila pot daljša in verjetno tudi bolj tvegana, ker okvir takrat razpadajoče federacije ni nudil Sloveniji nobene varnosti več," je pojasnil in poudaril, da se je na koncu osemdesetih in začetku devetdesetih let pričakovalo, da bo prišlo v Jugoslaviji do večjih oboroženih spopadov.

 
 

Slovenija tako v neuradno evropsko prestolnico prinaša most.

Mojca Kucler Dolinar, ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo

 
London: Veleposlanik Mirošič izpostavil uspešen razvoj Slovenije
Slovensko veleposlaništvo v Londonu je v torek organiziralo sprejem v čast dneva državnosti, dneva slovenske vojske ter obeležitve zaključka predsedovanja EU. Sprejema, ki ga je gostil veleposlanik Iztok Mirošič , se je udeležilo prek 700 gostov.

Kot so sporočili z veleposlaništva v Londonu, so bili med gosti predstavniki britanskega političnega, medijskega, gospodarskega in družbenega sveta, predstavniki vlade, poslanske in lordske zbornice, diplomatskega zbora in mednarodnih organizacij v Londonu ter predstavniki članov slovenske skupnosti v Veliki Britaniji.

Veleposlanik Mirošič je v nagovoru gostom izpostavil uspešen razvoj Slovenije v zadnjih 17 letih, pomembne dosežke Slovenije v mednarodni skupnosti ter odlične dvostranske odnose Slovenije z Veliko Britanijo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.