Slovenija
433 ogledov

Zveza potrošnikov predstavila primerjalnik potrošniških kreditov

Zivljenje 31.08.11, kredit, denar, kalkulator, kovanci, foto: shutterstock Shutterstock
Na voljo nova spletna stran, na kateri lahko uporabniki brezplačno dostopajo do primerjalnikov potrošniških kreditov in drugih koristnih informacij.

Slovenski potrošniki smo veliko bolj izpostavljeni tveganju kot to velja za potrošnike nekaterih drugih razvitejših evropskih držav, ugotavljajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS)

ZPS tudi na kreditnem trgu opaža vse bolj zapleteno ponudbo, s katero želijo banke potrošnikom prodati čim več, obenem pa otežiti primerjavo s konkurenčnimi ponudbami.

Banke prežijo na šibkejše

Na trgu je še vedno veliko oderuških kreditov, kjer so ogroženi predvsem tisti potrošniki, ki jih banke zavrnejo in se nato odpravijo k nebančnim ponudnikom. 

Na ZPS ugotavljajo, da se na trgu pojavlja vedno več oglasov za hitri kredit v smislu kredit v petih minutah, kar pomeni, da so banke sicer vedno bolj stabilne in pripravljene ponovno servisirati prebivalstvo in gospodarstvo, po drugi strani pa s tem obstaja tveganje, da bodo banke začele kreditirati finančno šibkejše potrošnike in bodo pospešeno ponujale produkte, ki so praviloma najdražji.

Spletna stran Vem več

"Potrošnikom svetujemo, da če razmišljajo o najemu kredita, naj si vzamejo čas in pred odločitvijo pridobijo nekaj pomembnih informacij," je na predstavitvi nove brezplačne spletne strani Vemveč.si, ki se jo izplača preleteti, še preden se odločite za kredit, dejal Boštjan Krisper, vodja projekta in strokovnjak za področje financ pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

S pomočjo spletne strani oziroma posebnega spletnega orodja lahko preverite vaše kreditne sposobnosti, in primerjate ponudbe bank.

Med ponudbami tudi do 360 evrov razlike

Na voljo je tako primerjalnik potrošnikih kreditov, kjer  boste našli informacije o ponudbah za dva tipična kredita: kratkoročnega v višini tri tisoč evrov, ki ga odplačate v enem letu, in dolgoročnega v višini sedem tisoč evrov za dobo odplačila štirih let. Pred ogledom ponudbe enega od obeh kreditov, ki vas zanima, lahko izbirate tudi med ponudbami kreditov s spremenljivo in/ali fiksno obrestno mero:

Potem ko boste kliknili na gumb "Primerjaj", boste dobili boste prikaz ponudbe, ki jo lahko po potrebi razvrščate. Najbolj smiselno je razvrščanje po kategorijah »EOM« in »Skupni stroški, ki jih mora plačati potrošnik« saj sta to najboljša kriterija za primerjavo.

Z informacijami v primerjalniku boste lažje odločili, pri katerih bankah razen pri vaši obstoječi banki bi se še splačalo, da povprašate po ugodni ponudbi. Ker banke pri odobravanju kreditov upoštevajo nekatere individualne kriterije, je lahko ponudba, ki jo boste prejeli drugačna. Ponudbe v tabeli so namenjene komitentom bank, saj banke za odobritev ugodnejšega kredita praviloma zahtevajo, da imate pri njih odprt račun, kamor prejemate plačo ali pokojnino.

Pogajajte se s svojo banko

Na ZPS opozarjajo, da je po prejemu ponudb od drugih bank ne pozabite svoje banke soočiti z najbolj ugodno od njih. S pogajanjem so možni dodatni prihranki.

Lizing ugoden le za podjetja

Primerjalnik je trenutno namenjen le potrošniškim kreditom, čeprav na ZPS preverjajo in primerjajo tudi druge ponudbe bank: "Opažamo, da lizingi niso najbolj ugodni, za nakup avtomobila na primer je po našem mnenju bolje vzeti običajni kredit, saj pogoji pri prvem niso bistveno boljši " je dejal Kasper in dodal, da ZPS kar se stanovanjskega kredita tiče predlaga, da se pri najemu dolgoročnjših kreditov raje odločimo za fiksno obrestno mero.  

vanda.levstik@zurnal24.si

 
Komentarjev 4
  • Becky Ovia 22:48 16.oktober 2016.

    Zdravo,Ovo je obavijestiti javnost da gospođa Mabel Nasiru, privatni zajam zajmodavac ima otvori finansijski prilika za sve kojima je potrebna bilo kakve finansijske pomoći. Mi smo dati kredit na 2% kamatne stope za pojedince, firme i kompanije pod vedrim ...prikaži več i razumljivo uslovima i stanju. kontaktirajte danas nas na e-mail, tako da možemo vam dati naše uvjete kredita na: (redeemersloanfirm@gmail.com)

  • zdrej 22:30 01.september 2016.

    "Noben kredi ni oderuški". Po tvojem razmišljanju sodeč, si sigurno neki bankir ali ekonomist ali pa tako zelo naiven. Vsak kredit, katerega stroški za 10% presežejo posojeno vsoto je goljufija. Namreč banke posojajo česar nimajo in nato potem služijo. Določeni ...prikaži več ljudje znotraj njih si talajo mastne dnarce, ko pa jim zagusti pa državo prosijo za pomoč. Državo pa delajo in financirajo državljani s prihodki, torej mi. Po drugi strani pa hočejo zaračunat vsaki drekec pekec. Da bi jim bilo jasno, bi jim najraje zakasiral pot do banke oz. trošarino računalnika. Pa ja kredit je dandanes nuja, ker je politka nesposobna urediti stvari.

  • Boris Odreitz 18:34 01.september 2016.

    duči