Slovenija
72 ogledov

Zvišanje za kar 200 odstotkov!

V rezervni sklad lastniki stanovanj plačujejo toliko, kolikor veliko stanovanje Žurnal24 main
Rezervni sklad. Bralka ogorčena nad višino.

Ljubljana. Zaradi načrtovane obnove fasade morajo lastniki na Jakčevi ulici 43 po novem plačevati 1,26 rezervnega sklada na kvadratni meter stanovanja (prej 0,42 evra), nad čimer je naša bralka zgrožena. “Ne samo jaz, tudi drugi so ogorčeni. To je 200-odstotno povišanje! Sploh zdaj, ko nihče nima denarja,” je potarnala. A stanovanjski zakon je jasen. Če se več kot polovica etažnih lastnikov strinja, se lahko višina rezervnega sklada poveča. V pravilniku je določen le minimalen znesek, ki je za nepremičnine, starejše od deset let, od 0,20 do 0,30 evra.

Večina je bila za obnovo
Upravnik bloka z Jakčeve ulice iz podjetja Bino je odgovoril, da se za obnovo fasade še dogovarjajo in da končne odločitve še niso sprejeli. Se je pa približno 60 odstotkov etažnih lastnikov strinjalo, da dvignejo stroške rezervnega sklada, saj se fasada vse bolj kruši. Po njegovih besedah so do zdaj v rezervnem skladu zbrali 120 tisoč evrov, za obnovo pa bodo potrebovali 300 tisočakov. Ob tem je dodal, da se bodo lastniki ta ali naslednji mesec sami dokončno odločili, ali želijo obnovo.

Zavedam se, da so hudi časi in da je težko plačevati račune. V bloku je verjetno marsikdo, ki tega ne more plačati, a še nikogar nismo preganjali, če je prosil za zamik plačila. Ampak če objekt propada, menim, da je treba nekaj narediti. Morda je to zaradi gradbene krize celo najboljši čas. Ker do zdaj je v ožji izbor prišlo pet ponudb, ki so v primerjavi z okvirnimi ponudbami, ki smo jih dobili pred dvema letoma, za 30 odstotkov cenejše,” je dejal upravnik bloka in dodal, da če ima kdo 40 kvadratnih metrov stanovanja, bo plačal 50 evrov, če ima 80 kvadratov, pa bo plačal dvakrat več: “Tukaj so tudi gospe, ki živijo same na 88 kvadratnih metrih in pač morajo plačati za tako veliko stanovanje.

Zasilni izhod je inšpekcija
Z denarjem iz rezervnega sklada se sicer lahko poravnajo le stroški vzdrževanja, izboljšav in posojila, ki so najeta v te namene. Etažni lastniki nimajo pravice zahtevati povračila sredstev, ki so jih vplačali v rezervni sklad. Če tega ne plačujejo, pa lahko upravnik proti njim sproži postopek izvršbe.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so še opozorili, da mora upravnik vsakemu etažnemu lastniku pokazati, kolikšno je stanje rezervnega sklada in pogodbe poslov vzdrževanja bloka. Če tega ne stori, se etažni lastniki lahko obrnejo na stanovanjsko inšpekcijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.