Slovenija
18 ogledov

ZZS: Izjave ministrice lažne in zavajujoče

SMC kongres Saša Despot
"Izrečene trditve so izjemno lažne in zavajajoče," v odziviuna izjave ministrice za zdravje Milijke Kolar Celarc pravijo na Zdravniški zbornici Slovenije. Kolar Celarčeva je namreč krivdo za pomanjaknje zdravnikov naprtila njim.

"Danes sem slišala, da so za 50 procentov zmanjšali število urologov. Vemo pa, da razpisuje specializacije zdravniška zbornica," je ob napadu v bolnišnici Izoli, ki je sprožil tudi razprave o pomanjanju urologov in posledično dolgih čakalnih dobah, dejala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. 

Nad sistemom razpisovanja bdi ministrstvo

"Izrečene trditve izjemno lažne in zavajajoče. Prelaganje odgovornosti na Zdravniško zbornico Slovenije je presenetljivo ob dejstvu, da nad sistemom razpisovanja bedi prav Ministrstvo za zdravje, ki k vsakokratnemu razpisu daje soglasje in zadnja leta tudi zelo aktivno sooblikuje število razpisanih specialističnih mest," so sporočili z Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS), kjer poudarjajo, da gre za pavšalne izjave, saj je bilo v zadnjih letih je bilo razpisanih toliko specializacij kot je diplomantov.

Sistem razpisovanja specializacij poteka dvakrat letno. Predlog razpisa pripravi ZZS, ob upoštevanju javljenih potreb s strani javnih zdravstvenih zavodov in zasebnikov koncesionarjev znotraj regije, ki jih uskladijo s podatki iz registra zdravnikov (ki ga ZZS vodi kot javno pooblastilo), kot je število že obstoječih specializantov v sistemu, in predvidenimi upokojitvami. Specializacije se nato razpišejo za celo regijo, ne zgolj za posamezen javni zdravstveni zavod.

Mreže zdravnikov še vedno ni

Predlog razpisa je po dokončni uskladitvi na ZZS posredovan v mnenje in soglasje Ministrstvu za zdravje RS. "Glede na navedeno namreč ne gre zanemariti dejstva, da Ministrstvo razpolaga ali bi moralo razpolagati, z določenimi podatki, kot so npr. zdravstveno stanje prebivalstva in predvidene širitve programov ZZZS, ki zbornici niso dostopni in lahko odločilno vplivajo na potrebe posamezne stroke in tako število razpisanih mest. Ministrstvo se tudi spreneveda, saj na državnem nivoju še vedno ni pripravilo mreže zdravnikov specialistov po Sloveniji. Ker mreže ni izdelana, je tako celostno razpisovanje specializacij močno oteženo, če ne že onemogočeno," razlagajo na ZZS. 

Nevednost ministrice?

Ob predlogu zadnjega razpisa se je tako ministrstvo dan pred objavo le-tega še enkrat sestalo z določenimi  koordinatorji in se uskladilo glede predloga števila razpisanih mest. "Koordinatorja za urologijo ni bilo med njimi, saj ministrstvo očitno ni menilo, da je potrebna sprememba predloga Zbornice. Ministrstvo za zdravje ima vedno končno besedo pri razpisu in ga odobri, zavrne ali pa doda dodatna mesta, kot se je to zgodilo v prejšnjem razpisu."

 Preberite tudi: Sodeč po prvih odzivih utegne NSi zbrati podpise za interpelacijo Kolar Celarčeve

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 9
  • ojla 15:53 02.september 2016.

    Vsega so krive prešnje in današnje vlade. Delali so na tem, da se čimveč uniči in pretopi v privat žepe. Kradli so družbeno premoženje na očeh vseh in to brez slabe vesti .Banda pokvarjena nas bo spravila na beraško palico .

  • sprehajalec 12:54 02.september 2016.

    ZZS: Izjave ministrice lažne in zavajujočeKako tipično slovensko, ko se ji maje stolček in se prsti uperijo vanjo, pa vsi planejo po njej. ZZS je veliko bolj odgovoren za razpadanje slovenskega zdravstva, kot Ministrica. Ki je le lutka ...prikaži več na odru in sedaj je čas, da jo ljudstvo spljuva. Kje pa so bili prej s svojimi kritikami?

  • dragec 08:35 02.september 2016.

    tako je, spominja me na JJ. imata iste vrednote, mater jim komunističko