Slovenija
81 ogledov

ZZZS: "Primer še proučujemo."

neža Žurnal24 main
Kot sporočata starša Neže Arnolj, deklico v Padovi zdravijo, po uvedbi terapije pa se stanje deklice izboljšuje. Bo zdravstvena zavarovalnica torej krila stroške, ki jih zdaj plačujeta starša in njuni podporniki?

"Odločitev ZZZS glede konkretnega primera še ni dokončna. Zoper odločbo, ki je bila izdana na prvi stopnji je bila namreč vložena pritožba o kateri še ni bilo odločeno. Zadeva je torej še v reševanju, zato je ne moremo komentirati," na Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) odgovarjajo na vprašanje, ali bodo krili stroške zdravljenja Neže Arnolj, ki je od 18. novembra v padovski bolnišnici. Po tem, ko so v ljubljanskem UKC menili, da Neži ni več pomoči, starša iz Padove sporočata, da Nežo v tamkajšnji bolnišnici zdravijo naprej. 

ZZZS: Stroške krijemo, če je v tujini možno pričakovati izboljšanje

Zavarovane osebe so upravičene do zdravljenja v tujini na podlagi  Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ). "Ob tem naj poudarimo, da 44.a člen ZZVZZ določa, da zavarovane osebe uveljavljajo pravico do pregleda, preiskave ali zdravljenja v tujini, kadar so v Republiki Sloveniji izčrpane možnosti zdravljenja, z zdravljenjem pa je utemeljeno pričakovati ozdravitev ali izboljšanje ali preprečitev nadaljnjega slabšanja zdravstvenega stanja," sporočajo z ZZZS.

Dveletno Nežo  ki so jo zdravili v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, so starši v Padovo odpeljali na lastno odgovornost. Pri zdravljenju deklice v UKC Ljubljana je namreč prišlo  do zapletov, zaradi katerih starši našim zdravnikom niso več zaupali in so jo želeli prestaviti na zdravljenje v tujini. Zdravniki v UKC so sicer predlagali, da bi deklico še naprej zdravili v UKC.

Starša sta se pritožila

Kot je znano, je ZZZS na podlagi mnenja zdravniškega konzilija zavrnil možnost kritja stroškov zdravljenja Neže Arnolj v tujini, starša pa sta se na to odločitev pritožila.

"Negativno mnenje konzilija, je dejansko edini razlog, zaradi katerega se zavarovani osebi ne odobri zdravljenje v tujini, zaradi izčrpanih možnostih zdravljenja v Sloveniji. V primeru pozitivnega mnenja ZZZS krije vse stroške zdravljenja v tujini, ter nekatere druge stroške npr. prevoz, stroške spremstva enega starša," poudarjajo na zavarovalnici.

Število vlog narašča

ZZZS je v letu 2015 prejel 662 vlog za odobritev zdravljenja v tujini zaradi izčrpanih možnosti zdravljenja v Sloveniji, ker je 18,6 odstotka več kot leta 2014. Pozitivno je bilo rešenih 518 vlog o napotitvah na zdravljenje, pregled in preiskavo v tujino, torej 76,2 odstotkov vseh obravnavanih vlog v letu 2015 in 11,4 odstotka več vlog kot v letu 2014.

Največ napotitev v Nemčijo in Avstrijo

Bolniki so bili na pregled, preiskavo ali zdravljenje v tujino največkrat napoteni v Nemčijo in Avstrijo. Storitve, ki so bile najpogosteje opravljene v tujini pa se nanašajo na področje srčne kirurgije, zdravljenje epilepsije in transplantacije pljuč in v zvezi s tem povezani pregledi.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • valerijakregar 10:24 30.november 2016.

    dvomim da boš razumel o čem govori spodnji link :https://www.portalplus.si/1887/tarca-2/sicer pa nikjer nisem omenjala tvoje "rdeče fane".res pa je, da so vsi, razen enega od zgoraj naštetih krepko zaviti v tvojo " rdečo fano ".<br ...prikaži večr />BODI ŠE NAPREJ PONOSEN NANJE.IN NA SVOJO "RDEĆO FANO".

  • Irena Šušteršič 09:41 30.november 2016.

    žalostno je ,ker je toliko specialistov odšlo v tujino ,peščica jih je ostala v SLO ,tako je na vseh področjih...Kdo je kriv za vso to sranje?Vsi tisti ,ki so podkupovali ,kradli,goljufali...žal sedaj imamo kar imamo,bedo ,nezaposlene,pokojnine take ,da ne preživiš ...prikaži več po 40 letih dela in od te skromne pokojnine plačuješ še zdravstveno zavarovanje ,da greš lahko k zdravniku,ki pa ,če imaš srečo ..Delavci plače manj kot minimalec.....NORO ......

  • kapibara 09:38 30.november 2016.

    Dva sta šla pa na operacijo prostate v Avstrijo, ker našemu zdravstvi ne zaupata.. !! Poleg tega, je pa robot v Celjski bolnišnici 30% zaseden zaradi neplačevanje zavarovalnic.. !! SRAMOTA.. Te iste zavarovalnice, pa leto končujejo v z enormnimi dobički, ...prikaži več kateri poniknejo v politiki in privat žepih..