Slovenija
59 ogledov

ZZZS s 40 milijoni evrov za krajše čakalne dobe

Čakalnica v UKC Žurnal24 main
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je potrdil finančni načrt za prihodnje leto.

Finančni načrt predvideva 63,7 milijona evrov višje odhodke za zdravstvene programe in inovativna zdravila. Po več letih ZZZS s tokratnim finančnim načrtom ne predvideva zamika dela decembrskega plačila izvajalcem na leto pozneje.

ZZZS s finančnim načrtom predvideva 2,39 milijarde evrov prihodkov in odhodkov. Tako prihodki kot odhodki bodo za dva odstotka nominalno višji kot v letošnjem letu oz. za 1,4 odstotka višji od ocenjene realizacije za leto 2014.

Delež celotnih prihodkov ZZZS v primerjavi z bruto domačim proizvodom (BDP) v letu 2015 je ocenjen na 6,34 odstotka, to je za 0,02 odstotne točke manj, kot je delež BDP znašal v letošnjem letu.

Na račun predvidenih višjih prihodkov bodo bolnišnice v prihodnjem letu dobile 63,7 milijona dodatnih sredstev za financiranje svojih programov. Med novostmi bo tudi novo obračunavanje transplantacij srca, širili bodo program možganske kapi, povečali program in spremenili vrednotenje patronažne službe in nege na domu, povečali bodo program za posege na stopalu, povečali bodo sredstva za širjenje presejalnih programov za rak debelega črevesja in danke Svit ter za rak na prsih Dora.

Denar za krajše čakalne dobe

Po besedah generlanega direktorja zavarovalnice Sama Fakina bodo v prihodnjem letu namenili 40 milijonov evrov za skrajševanje čakalnih dob. Po Fakinovih besedah so se čakalne dobe podaljšale predvsem zaradi staranja prebivalstva in dejstva, da ZZZS ni plačeval preseganja programa. 

V prihodnjem letu bo tako plačeval 10-odstotno preseganje programov na izbranih operacijah, prav tako bodo dodatno financirali izbranih 28 ambulant, vse z namenom skrajševanja čakalnih dob, pravi Fakin. Dodatno bodo financirali 2500 operacij in 100.000 pregledov.

Fakin poudarja, da se krajše čakalne vrste lahko doseže tudi z drugačno organizacijo. Predlagal je, da bi v času dežurstva zdravniki dodatno pregledovali bolnike, a je ta njegov večkratni predlog naletel na odpor pri zdravnikih. Fakin trdi, da če bi zdravnik v času dežurstva obravnaval nekaj dodatnih bolnikov, ki so sicer uvrščeni na čakalno vrsto, bi se te prepolovile. "A čakalne vrste so nekaterim v interesu. Če ji ne bi bilo, tudi ne bi bilo zasebnih ambulant," je dodal.

Komentarjev 1
  • Papaja Popi 18:30 17.december 2014.

    Stran vržen denar oziroma v žepe nekaterih.