2210 ogledov

Spet so se precenjevali

Uršlja gora, reševanje, snežni plaz, gorski reševalci
1/2
GRS Koroške Reševanje pod Uršljo goro 21. januarja 2023.
Gorski reševalci so danes, v nedeljo, 22. januarja, na Gorenjskem popoldne v treh urah dobili tri klice na pomoč. O zahtevnih reševanjih na Koroškem pod Uršljo goro in z Goteniškega Snežnika na Kočevskem smo poročali že včeraj.

Malo pred 13. uro se je na Javorniškem rovtu, občina Jesenice, poškodovala turna smučarka. Gorski reševalci GRS Jesenice so poškodovanko oskrbeli in jo prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice.
Ob 13.50 se je na območju Velikega Javornika, občina Jezersko, izgubil turni smučar. S pomočjo koordinat so ga gorski reševalci GRS Jezersko našli in pospremili v dolino, kjer so ga prevzeli svojci.
Srečno se je končalo tudi iskanje pohodnice. Malo pred 15. uro je na poti z Dobrče proti dolini, občina Tržič, pohodnica zgrešila pot in onemogla obtičala v visokem snegu in brezpotju. Gorski reševalci GRS Tržič so pohodnico našli in jo nepoškodovano varno pospremili v dolino.

"Pri plazu največ šteje tovariška prva pomoč"

Kot smo že poročali včeraj, sta včeraj potekali dve zahtevni reševanji smučarja pod Uršljo goro v občini Ravne na Koroškem, ki je sprožil plaz, in dveh planincev na območju Goteniškega Snežnika v občini Kočevje. Gorska reševalna zveza Slovenije in tudi Uprava RS za zaščito in reševanje sta danes objavili več podrobnosti reševanj.

Kložasti plaz na severni strani Uršlje gore, v žlebu, levo od Velike Šmohorice, se je sprožil okoli 11. ure na nadmorski višini 1600 metrov zaradi obremenitve smučarja z lastno težo. Odnesel je enega od štirih turnih smučarjev.

Uršlja gora, reševanje, snežni plaz, gorski reševalci | Avtor: GRS Koroške GRS Koroške

"Še enkrat več se je pokazalo, da pri plazu največ šteje tovariška prva pomoč, saj so poškodovanemu takoj priskočili na pomoč vsi trije kolegi. Nekaj sreče pa je bilo tudi v tem, da plaz smučarja ni zasul v celoti. Reševalci GRS Koroške so poškodovanega smučarja oskrbeli, posadka helikopterja Slovenske vojske pa ga je skupaj z reševalcem letalcem prepeljala v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec," so zapisali na fb strani Gorske reševalne zveze Slovenije.

Na Goteniškem Snežniku pa sta v soboto ob 13.30 obnemogla planinca. Eden je dobil omrzline v noge in se poškodoval. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe Ljubljana, medtem ko posadka helikopterja Slovenske vojske z združeno GRZS HNMP ekipo zaradi slabega vremena ni mogla izvesti reševanja. Gorski reševalci so tako v izjemno težkih razmerah rešili planinca na klasičen način. Na pomoč so jim priskočili tudi domačini z motornimi sanmi in gasilci PGD Grčarice. Reševalci Nujne medicinske pomoči Kočevje in Ribnica so ju ob 21.10 prepeljali v UKC Ljubljana.

Prisluhnite obvestilom, opozorilom, nasvetom

Gorski reševalci, kot so navedli v sporočilu, javno objavljajo svoje reševalne akcije z namenom ozaveščanja, "da vsi, ki zahajate v hribe, dobro preverite razmere cilja, kamor ste namenjeni, predvsem pa da še posebej v zimskih razmerah ne precenite svojih psihofizičnih sposobnosti in razmer in s spoštovanjem izbirate svoje cilje, prisluhnete opozorilom Planinske zveze Slovenije, Združenju gorskih vodnikov Slovenije, Agenciji RS za okolje in prostor, ...  Gore ne izbirajo med izkušenimi in neizkušenimi, nesreče se dogajajo vsem, vseeno pa bi bilo dobro, da jih je čim manj."

Komentarjev 1
  • Stajerc 20:22 22.januar 2023.

    Bo treba začeti izdajati račune potem bo pa vsak malo pomislil preden.bo v takem vremenu ril gor