Šport
37 ogledov

25 dobitnikov kolajn, ki so že padli na testih

Jamajka štafeta 4X100 Rio 2016 EPA
Med skoraj 11.000 športniki, ki so nastopili v Riu, je bilo 120 takšnih, ki so v karieri že odslužili kazen zaradi jemanja nedovoljenih poživil.

Kar 25 nekdanjih prekrškarjev je v Riu osvojilo kolajne, njihova bera je bila skupno 28 odličij. Po dvakrat so na zmagovalni oder stopili kitajski plavalec Sun Yang (zlato na 200 metrov prosto, srebro 400 metrov prosto, ruska plavalka Julia Efimova (srebro na 100 in 200 metrov prsno) ter Nemka Isabell Werth, ki je prišla do zlatega in srebrnega odličja v konjeništvu.

Slednja je svoji prvi kolajni na OI osvojila že leta 2000, skupno jih ima zdaj že šest, čeprav je morala že dvakrat prisilno pavzirati zaradi dopinga. Dvakrat je moral počivati tudi ameriški sprinter Justin Gatlin, ki je tokrat osvojil srebro v teku na 100 metrov, skupno pa ima zdaj v svoji karieri eno zlato, dve srebrni in dve bronasti odličji. Med 25-erico je doslej bila kolajna odvzeta le nemškemu konjeniku Ludgerju Beerbaumu, ki jo je sicer osvojil leta 2004.

Efimovi so sicer sprva prepovedali nastop v Riu, a je bila odločitev spremenjena v zadnjem trenutku. V svoji karieri je že odslužila 16-mesečni suspenz, pozitivna pa je bila znova v tem letu, ko so pri športnikih (predvsem ruskih) odkrivali uporabo na novo prepovedane substance meldonium. Nekdanji prekrškarji med tekmeci in gledalci niso najbolj 'priljubljeni'. "To je zmaga za dobre fante," je po zmagi nad Sun Yangom v disciplini 400 metrov prosto dejal avstralski plavalec Mack Horton in tekmeca označil za goljufa, Kitajci pa so nato zahtevali opravičilo, a ga niso dobili. Efimovi so gledalci ob vsakem natopu žvižgali, nekaj besed na njen račun pa je spregovorila tudi Američanka Lilly King.

Pri reprezentanci ZDA sicer niso najbolj upravičeni za dajanje komentarjev o prekrškarjih. V Riu so imeli kar sdeem nekdanjih 'goljufov' (Inika McPherson - azletika, Bobby Lea - kolesarstvo na stezi, Sarah Robles - dvigovanje uteži, Tyson Gay - atletika, Lashawn Merritt - atletika, Gatlin - atletika, Steven Lopez - taekwondo) in so bili v tem pogledu na drugem mestu, le enega več je imela Ukrajina (Marija Rjemjen - atletika, Oleksandr Pieliešenko - dvigovanje uteži, Jeljzaveta Brizgina - atletika, Irina Dekha - dvigovanje uteži, Natalia Lupu - atletika, Dmitro Kosinskij - atletika, Jevhen Vinohradov - atletika, Olha Zemljak - atletika). Od 205 držav jih je 63 imelo vsaj enega grešnika, med njimi pa ni bilo Slovenije.

Po vsaj štiri nekdanje suspendirance so imele Belorusija (6 - Aliona Dubitskaja - atletika, Darja Pachabut - dvigovanje uteži, Tatsiana Sharakova - kolesarstvo na stezi, Ivan Tihon - atletika, Julija Leantsiuk - atletika, Aliaksandra Herasimenia - plavanje; slednja je osvojila bron), Brazilija (5 - Hugo Parisi - skoki v vodo, Bruno Barros - atletika, Flavia Oliveira - cestno kolesarstvo, Daynara Paula - plavanje, Marcelo Melo - tenis), Kazahstan (4 - dvigovalci uteži Denis Ulanov, Farkhad Kharki, Alexandr Zaičikov in Nijat Rahimov; slednji je presenetljivo osvojil zlato, Kazahstanci pa so šele tik pred zdajci dovolili dovoljenje za nastop v Riu) in Turčija (atleti Esref Apak, Furkan Sen, Tugce Sahutoglu in Meryem Erdogan).

S po tremi se lahko 'pohvalijo' Francija, Nemčija (vsi konjeništvo), Jamajka (vsi atletika), Moldavija, Portugalska in Španija. V naslednjih osmih letih bo najverjetneje še kako zanimivo videti, ali bodo vse kolajne obdržale svoje lastnike.

 
Komentarjev 2
  • izRODEk 21:37 22.avgust 2016.

    Olimpijske igre so farsa športa. So le še show za multi-korporacije, da služijo na račun naivnih. Šport se dobro prodaja. Olimpijska medalja je vredna zgolj, kolikor je vredna kovina iz katere je narejena.Doping ni nadzorovan, je pa izkoriščan za ...prikaži več obračunavanje zgolj z nekaterimi športnimi nacijami.Celoten show je izkoriščan a promoviranje predvsem ZDA in njenih zaveznic. S športom ro nima kaj dosti veze. Vprašajte ameriške košarkarje, ki so spali na luksuzni ladji - brez doping kontrol, brez nadzora. Vse v interesu korporacij.

  • Žurnalček 20:34 22.avgust 2016.

    Vsem prekrškarjem bi morali prepovedati za vedno olimpijske igre ! Naj služijo denar na mitingih , ne pa tu !