Šport
7 ogledov

60 let uspehov Celja

Spomin na čase, ko je za celjske rokometaše še igral Aleš Pajovič, je zelo lep. Žurnal24 main
Rokometni klub iz Celja praznuje 60. obletnico delovanja. Kako je bilo doslej, si lahko preberete v naslednjem prispevku.

Prva rokometna tekma je bila v Celju odigrana že leta 1942, po 2. svetovni vojni pa je med vsemi športi najprej oživela prav "hazena" ali veliki rokomet. Konec maja 1945 sta bili prvi tekmi - za primat sta se borili ekipi Celja in Olimpa, ki sta se večkrat srečali še v naslednjem letu in tako leto 1946 tudi uradno velja za začetek organiziranega igranja rokometa v Celju. Celjski rokomet je bil vselej na čelu slovenskega rokometa. Prvo republiško prvenstvo v velikem rokometu je bilo odigrano leta 1949, ki je Celjanom prineslo že prvi naslov. V petdesetih letih je začelo zanimanje za veliki rokomet počasi padati, vse popularnejši pa je postajal mali rokomet, takšen, kot ga poznamo danes. Vzpon celjskega malega rokometa se je tako začel leta 1961, z uvrstitvijo v enotno republiško ligo. Leta 1990 je klub dobil novega pokrovitelja, ki je odločilno prispeval k vsem nadaljnjim uspehom. V sezoni 1990/91 je ekipa suvereno osvojila prvo mesto v 2. zvezni ligi in se po uspešnih kvalifikacijah v Zagrebu še zadnjič formalno "uvrstila" v 1. jugoslovansko ligo.


Sergej Rutenka spada med legende celjskega rokometa. © EPA

 
Celjski rokomet = slovenski rokomet
Vsa leta samostojne Slovenije je, kar se rokometa tiče, zaznamovala rumeno-zelena barva. Do leta 2000 so Celjani osvojili prav vse državne in pokalne naslove. Zgodovinski, deseti zaporedni naslov državnih prvakov je bil v sezoni 2000/01 dobljen brez poraza in le z dvema oddanima točkama, enako tudi deseti zaporedni pokalni naslov. Sezona, ki je sledila, je bila po tekmovalni plati za celjski klub v samostojni Sloveniji najmanj uspešna. Ni jim uspelo ubraniti ne državnega ne pokalnega naslova, v Evropski ligi prvakov pa se jim prvič v šestih letih ni uspelo uvrstiti med štiri najboljša evropska moštva. V četrtfinalu so klonili proti kasnejšim evropskim prvakom, nemškemu Magdeburgu.  V sezoni 2002/2003 se je uprava odločila za korenito prevetritev in pomladitev ekipe, ki naj bi, tudi za ceno trenutnih športnih uspehov, prvemu moštvu dolgoročno zagotovila, da bi obdržal mesto med najboljšimi evropskimi klubi. Celjani so se v pokalu pokalnih zmagovalcev uvrstili med štiri najboljša evropska moštva in se veselili vrnitve državnega naslova.

Sanjska sezona 2003/2004
Nato pa je prišla zmagovita in do sedaj najuspešnejša sezona v zgodovini celjskega kluba. Začela se je s pričakovanimi predstavami v starem dobrem Golovcu, od katerega se je ekipa poslovila z zmago na zadnji tekmi predtekmovanja Lige prvakov s Flensburgom, nadaljevala pa z nepozabnimi predstavami rumeno-zelenih v novi športni dvorani Pod Golovcem, kjer so Celjani v osmini finala poskrbeli za športni čudež in v dvoboju z Ademar Leonom nadoknadili 13 golov zaostanka s prve tekme v Španiji.

To je bilo leto pivovarjev in slovenskega rokometa. Po četrtfinalnem uspehu z nemškim Lemgom, so v polfinalu ugnali takrat "sanjsko" moštvo iz Ciudad Reala in poskrbeli za zgodovinski uspeh, uvrstitev v veliki finale najmočnejše rokometne lige na svetu. Celjani so v seštevku finalnih tekem suvereno ugnali še Flensburg in se skupaj z vso Slovenijo veselili prve evropske zvezdice.

Še vedno primat v domovini
Do danes je celjsko rokometno moštvo zbralo že 15 naslovov državnih in 13 naslovov poklanih prvakov. Zadnji dve domači zvezdici so vknjižili v lanski sezoni 2006/2007. Tudi v tekočem tekmovalnem letu želijo na slovenski vrh, čeprav se bodo morali za to še kako potruditi, saj je domača liga vse bolj izenačena.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.