Šport
73 ogledov

ACH po epskem boju priznal premoč ruskemu velikanu

ACH Volley Reševalni pas/Twitter
Odbojkarji ACH Volleyja so izgubili tudi drugo tekmo skupinskega dela Lige prvakov. Po porazu v Friedrichshafnu so v drugem krogu skupine C v Tivoliju morali priznati premoč še prvemu favoritu skupine ruskemu Zenitu iz St. Peterburga, ki je bil po hudem boju, ta je trajal skoraj dve uri in pol, boljši s 3:2 (19, 21, -19, -21, 14).

Točka za ACH Volley pomeni lep uspeh, še posebno, ker je že bil v izgubljenem položaju. Z njo je dokazal, da se lahko kosa tudi z najboljšimi evropskimi ekipami, z malo več sreče bi lahko bogataše iz Rusije tudi premagal.

ACH Volley Srednjeevropska liga Šport ACH iz Zagreba brez izgubljenega niza

Rusi so zanesljivo dobili prva dva niza, v katerih so bili precej boljši tekmec, tako da ni kazalo, da bi se tekma lahko zavlekla. A domači trener Andrej Urnaut je vendarle našel razpoloženo postavo. Z zamenjavo podajalca, Andrija Vilimanović je zamenjal Jana Brulca, so se končale velike težave v napadu, igra Ljubljančanov je bila pogumnejša in bolj raznovrstna, gostujoči blok, ki je bil v prvih dveh nizih dominanten, so razbijali na vse načine, tudi s prvim tempom, s katerim se je izkazal Uroš Pavlović. Veliko vlogo je odigral tudi še en rezervist, Jure Okroglič je povsem stabiliziral sprejem.

ACH Volley CEV liga prvakov Šport Maratonski niz pristrigel krila oranžnim zmajem

Rusi so v prvem krogu na domačem igrišču nepričakovano izgubili točko proti francoskemu Chaumontu, zatrjevali so, da si novega spodrsljaja ne smejo privoščiti. Začeli so silovito, po servisih Slovaka Lukaša Divisa so hitro povedli s 4:0, nato pa prednost večali vse do izida 4:11. Zatem pa so se zbudili tudi gostitelji, z nekaj uspešnimi napadi in blokom Uroša Pavlovića so se najprej približali na 10:13, nekaj trenutkov pozneje pa je Timofij Polujan postavil izid 15:16. Odmor je moral vzeti tudi gostujoči trener Aleksander Klimkin, njegovi napotki pa so zalegli. Kubanec Oreol Camejo Durruthy je z asom svoji ekipi priboril vodstvo za tri točke, servisi nemškega reprezentančnega korektorja Georga Grozerja so prednost še povečali, po bloku Andreja Aščeva so si gosti priigrali prvo zaključno žogo, izkoristili so drugo.

V drugem nizu se Zenitu predvsem zaradi dobrega sprejema ACH Volleyja ni uspelo odlepiti, a so vendarle ves čas vodili za dve do štiri točke. Pri izidu 20:23 je še bilo nekaj upanja za slovenske prvake, toda servis Dika Purića Rusov ni presenetil, s prvim tempom so prišli do zaključne žoge. Njihov servis je nato končal v mreži, drugo zaključno žogo pa je izkoristil Grozer.

Toda domači se niso predali. V tretjem nizu so izkoristili nekoliko zaspan začetek tekmecev in počasi prevzemali reči v svoje roke. Odločilno obdobje je bilo po izidu 14:13, ko je Petar Đirlić trikrat odlično serviral, dosegel dva asa, vodstva s 17:13 pa ACH ni zapravil. Prav nasprotno, blok Pavlovića, najvidnejšega igralca končnice tega niza, ga je le še povečal.

Po štirih zaporednih točkah Rusov je bilo videti, da je bil tretji niz le preblisk Ljubljančanov, a so ti hitro dokazali, da ni tako. Ekspresno so izenačili, Polujan jih je z blokom popeljal v vodstvo s 7:5, Đirlić pa jim je zagotovil vodstvo s 17:13. Gosti so se še približali na dve točki zaostanka, na 21. točki domače tudi ujeli. Toda odlični servisi Đirlića in odlični Matic Videčnik na mreži so bili dovolj za izenačenje na 2:2

V petem nizu si nobena od ekip ni priigrala večje prednosti, v vodstvu sta se izmenjavali, slovenski prvaki so zadnjič vodili pri izidu 12:11. A nato je zatajil servis, to pa je kaznoval Grozer, ki je postavil končni izid.

"Škoda. Začeli smo malo v krču, mogoče smo se malo preveč ustrašili imena. A ko smo začeli igrati, so fantje pokazali, da znajo. Šlo je za eno točko, škoda je, a na trenutke smo igrali zelo dobro. V Ligi prvakov smo pokazali, da nismo za odpis in da bomo še kakšno tekmo tudi dobili. Imamo deset igralcev, po slabem začetku so se fantje sprostili. Nekaj sprememb smo naredili, a kdorkoli je vstopil v igro, je potem dobro odigral. Na žalost v domači ligi takih tekem nimamo, morda je to tudi razlog, da so v tesni končnici zmagali. Dali smo vse od sebe, mogoče pa nam je zmanjkalo izkušenj v težkih tekmah. Sem pa zelo zadovoljen," je po koncu tekme izjavil trener ACH-ja, Andrej Urnaut.

 

* Dvorana Tivoli, gledalcev 1714, sodnika: Kuculas (Grčija), Bagde (Turčija).
* ACH Volley: Kovačič, Purič, Pavlović 12, Satler, Pleško, Brulec, Đirlić 25, Okroglič 4, Mantha, Vilimanović 1, Pokeršnik 3, Videčnik 7, Polujan 21.
* Zenit St. Peterburg: Červjakov 10, Zelenkov, Pankov, Antipkin 4, Pirainen 1, Sivoželez 2, Makrenko, Grozer 16, Krivitčenko, Aščev 9, Camejo Durruthy 24, Safonov, Volkov, Diviš 7.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.