Šport
14 ogledov

Afriški junak, ki vliva upanje

Benjamin Boukpeti je od veselja zlomil veslo. Žurnal24 main
Od zaključka olimpijskih iger je minil že dober mesec, kajakaš Benjamin Boukpeti pa še vedno živi olimpijske sanje. V Pekingu je presenetil vse in se povzpel na zmagovalne stopničke.
 
 

Nimajo me sicer za velikega zvezdnika, vendar me poznajo. Neprestano so se mi zahvaljevali za vse, kar sem naredil. Predstavljam jim primer uspeha v nečem. Upam, da jih bo moj dosežek motiviral.

Benjamin Boukpeti

 
Benjamin Boukpeti , ki je pri 27 letih dosegel tisto, o čemer mnogi sanjajo vso svojo športno pot, si je kljub številnim obveznostim vzel čas za zurnal24.si in se ozrl na olimpijsko izkušnjo. Po tem, ko je v olimpijskih kvalifikacijah tekmo končal v drugi polovici razpredelnice, je v polfinalu pokazal, da je mogoče s progo opraviti brez velikih napak, kot so to počeli favoriti. Pred velikim finalom je imel celo najboljše izhodišče in mnogi so se spraševali, ali bo sicer izkušeni tekmovalec zdržal pritisk. Boukpeti pred olimpijskimi igrami na velikih tekmovanjih namreč še nikoli ni bil v takšnem položaju. ''Prepričan sem bil, da bo najtežje priti skozi kvalifikacije in polfinale. Moj glavni cilj je bila uvrstitev v finale. Rekel sem si, ko bom enkrat v finalu, bom sproščen in bom lahko pokazal, kar znam. Ko si enkrat v finalu, je možno vse,'' je razkril recept za uspeh. V finalu je sicer moral priznati premoč Nemcu Alexandru Grimmu in francoskemu kolegu Fabienu Lefèvru , kljub temu pa je bil bron več, kot je kdorkoli pričakoval. S tem je Togu priboril tudi prvo olimpijsko kolajno v zgodovini.

Bron, vreden zlata. © Reuters

 
Poudaril je, da so olimpijske igre specifična tekma, kjer se karte lahko premešajo zelo hitro, in favoriti lahko ostanejo celo izven finala, kot se je to zgodilo našemu Petru Kauzerju in branilcu olimpijskega zlata kanuistu Tonyju Estangueju : ''Ko pogledam Petrove (Kauzer, op. p.) nastope v zadnjih letih, lahko rečem, da je nedvomno najhitrejši kajakaš na svetu, a na tekmah, kjer je prisoten velik psihološki pritisk, ne pokaže svoje najboljše forme. Na olimpijskih igrah lahko vsakič vidimo presenečenja, zato so to sanje vseh tekmovalcev.''

Benjamin, ki se je v čoln prvič usedel pri desetih letih, se je v nasprotju z bratom Oliverjem , ki je član francoske reprezentance v kajaku na mirnih vodah, odločil za slalom na divjih vodah in ni nikoli obžaloval odločitve, saj pravi, da vedno obstajajo možnosti za napredovanje. V preteklosti je sicer imel precej težav s poškodbami, kar ga je prisililo k odločitvi, da začne tekmovati za očetovo domovino – Togo – in ne Francijo, kjer se je rodil in v okolici Pariza živel vse do opravljene mature. Togo je po osvojeni kolajni obiskal šele drugič v življenju: ''V začetku septembra sem v Togu preživel deset dni. Bilo je čudovito potovanje, zelo čustveno. Nimajo me sicer za velikega zvezdnika, vendar me poznajo. Neprestano so se mi zahvaljevali za vse, kar sem naredil. Predstavljam jim primer uspeha v nečem. Upam, da jih bo moj dosežek motiviral,'' je povedal Benjamin in dodal, da je v Togu že mogoče čutiti nekoliko večje upanje, saj so po uspehu Adebayorja v nogometu dobili še drugega junaka. ''Za njih to pomeni, da je mogoče. Prebivalci Toga so lahko zmagovalci.''

Fabien Lefèvre, Alexander Grimm in Benjamin Boukpeti na zmagovalnem odru © Reuters

 
Ker je Benjamin edini kajakaš iz Toga, v Toulousu, kjer živi zdaj, pogosto trenira s francoskimi tekmovalci, med katerimi je tudi olimpijski zmagovalec iz Aten Benoit Peschier , hkrati pa je še član ekipe Amadonsa, ki se ji je priključil leta 2006. Tu pod vodstvom francoskega trenerja Jeana Jeroma Perrina trenira skupaj s kajakaši iz Južnoafriške republike, nekaterimi Francozi, Švicarji, Avstrijci in Grki. Napredek v primerjavi s prejšnjimi leti je očiten, prav tako tudi drugačen način razmišljanja. ''Na igrah v Atenah sem razmišljal o počitnicah. Želel sem se zabavati in uživati, kolikor se je dalo. V Pekingu pa sem razmišljal le o nastopu.'' Drugačna priprava na tekmo se je pokazala tudi pri rezultatu. Po tem, ko je v Atenah zasedel 18. mesto, je v Pekingu postal junak. Seveda se je tudi na Kitajskem posvetil zabavi, zelo vesela je bila predvsem tista po osvojeni kolajni. Posebno mesto v srcu pa ima tudi tista, ki so mu jo pripravili v Togu, kjer je svojo srečo in zadovoljstvo delil s tisoči navdušenih navijačev: ''To je bil prav tako pomemben trenutek kot osvojitev kolajne.''

 
 

''Ko pogledam Petrove (Kauzer, op. p.) nastope v zadnjih letih, lahko rečem, da je nedvomno najhitrejši kajakaš na svetu, a na tekmah, kjer je prisoten velik psihološki pritisk, ne pokaže svoje najboljše forme.

Benjamin Boukpeti

 
Benjamin, ki je po izobrazbi biolog, upa, da mu bo kolajna prinesla nekaj finančnih koristi. Čeprav kajakaštvo ne velja za dobičkonosen šport, Boukpeti računa, da mu bodo sponzorska sredstva zagotovila primerne in uspešne priprave na naslednje olimpijsko obdobje: ''V Londonu želim osvojiti še eno kolajno. Drugače pa pričakovanja pred drugimi tekmami v primerjavi s pričakovanji do zdaj niso ravno zrasla. Še vedno je izjemno težko zmagati na katerikoli tekmi.'' Ob koncu sezone se je Benjamin posvetil svojim prijateljem in drugim športom, v katerih nadvse uživa, pa zanje med sezono nima časa, že kmalu pa se bo začel pripravljati na novo sezono, katere vrhunec bo svetovno prvenstvo v španskem Seu d'Urgellu .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.