Šport
305 ogledov

''Ali boš jedel ali boš pa lačen!''

Damjan Fras (skrajno levo) se danes ne bi spustil po planiški velikanki. (Foto: Žurnal24 main
Smučarski skoki sodijo v kategorijo športov, kjer ima masa tekmovalca zelo velik pomen. Mednarodna smučarska zveza (Fis) je zato že pred leti uvedla indeks telesne mase, ki preprečuje nenadzorovano hujšanje smučarjev skakalcev.

Ustrezna telesna masa je eden od ključnih pogojev za uspešno kariero v smučarskih skokih, nemalokrat pa športniki v želji po vrhunskih rezultatih postavijo zdravje na stranski tir in zmanjšujejo telesno težo, tudi ko to lahko postane zdravju nevarno.

Tako je na primer 184 centimetrov visoki Sven Hannawald tehtal pičlih 54 kilogramov, kar je botrovalo uvedbi indeksa telesne mase, ki ga je predpisala Mednarodna smučarska zveza (Fis).

Slovenski skakalec Robert Kranjec je večkrat priznal, da se večerjam raje izogiba, Peter Prevc pa je v nedavnem intervjuju dejal, da ekstremno hujšanje spada v preteklost. Dandanes se skakalci raje zatekajo k zdravi in uravnoteženi prehrani.

Nekdanji smučarski skakalec Damjan Fras, ki je na olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju Sloveniji pomagal do bronastega odličja na ekipni tekmi, ne pomni, da bi bili tekmovalci podvrženi ekstremnim prehranjevalnim navadam.

Načeloma se je pred tekmami dobro izogibati težki hrani, a tudi to v največji meri zavisi od tekmovalca.

''Mislim, da je to odvisno od vsakega posameznika. Izbire nismo imeli. Nismo se mogli zmišljevati, kaj bomo in česa ne bomo jedli. Pred tekmo se poje nekaj lahkega,'' je povedal Fras in dodal: ''Načeloma smo se morali izogibati mastni hrani. Morali bi se izogibati marsičemu, a včasih ti pade sladkor, ki je vedno na voljo. V okolici skakalnice in tam, kjer smo se preoblačili, si povsod dobil čokolado. Energijo rabiš. Ni pa tako, da bi po kosilu čakali na sladico.''

Jedilniku nikoli ni posvečal velike pozornosti, tudi tehtal se je le toliko, kolikor je bilo nujno potrebno. ''Ne vem, kako delajo zdaj, ampak takrat se temu ni posvečalo velike pozornosti. Odvisno od tega, koliko si sam pazil na to. Takrat se nismo veliko tehtali, mislim pa, da morajo zdaj na meritvi stopiti na tehtnico. Teža in dolžina smuči sta povezani. Če si imel 60 kilogramov, si lahko imel 258 centimetrov dolge smuči. Če si imel premalo kilogramov, si jih moral odrezati ali pa skakati s krajšimi. Takrat smo se tehtali enkrat na teden, ker je bilo to potrebno. Nismo pa vsak dan stali na tehtnici,'' je povedal 43-letnik.
Idealno težko skakalca je težko določiti. ''Idealna teža je povsem odvisna od posameznika. Jaz sem imel 58 kilogramov in sem se moral zrediti na 60. V nasprotnem primeru bi moral imeti krajše smuči. Lahko, da bi bilo celo bolje, če bi ostal na 58 in skakal s pet centimetrov krajšimi smučmi, ampak nikoli ne veš,'' je ugibal Fras.

''Mogoče se malo preveč govori o tem. Jaz sem jedel vse. Saj smo tudi pokurili. Imeli smo toliko treningov, da smo vse porabili,'' je nadaljeval nekdanji slovenski skakalec, ki se v nasprotju z nekaterimi kolegi nikoli ni odpravil spat s praznim želodcem. ''Jaz nisem šel nikoli lačen spat in ne poznam nikogar, ki bi šel, razen če je imel kakšno dieto, ker je moral izgubiti kilograme, potem pa je verjetno moral izpustiti kakšno večerjo. Jaz sem vedno rekel, da sem šel jest. Včasih sem potreboval malo premora pa sem raje eno uro ostal v postelji, kot da bi jedel. Ni pa bilo nikjer zapisano. Če je trener rekel 'ti bi lahko malce shujšal', si izpustil kakšen obrok ali pa šel teči za eno uro.''

Ko tekmovalci pri uravnavanju telesne teže prestopijo okvire zdravega razuma, lahko nastopijo težave. ''Iz svojih izkušenj lahko povem, da sem lahko pojedel, kar sem hotel, pa se nisem niti zredil niti shujšal. Eni so pa takšni, da nekaj pojejo in imajo takoj preveč kilogramov. Odvisno od človeka. Ne rečem, nekateri so šli v ekstreme. Če bi vedel, kako bo, bi tudi jaz shujšal še tri, štiri kilograme. Ne bi pa šel v takšne ekstreme, da bi imel 50 kg. To se mi zdi že bolno,'' je pojasnil Fras in dodal, da je hujšanje lahko tudi zasvojljivo.

''Navadiš se na to in se mimogrede izgubiš. Težko pa rečem, kako imajo zdaj. Od takrat so stvari zelo napredovale, tako da možno je, da imajo reprezentance svoje svetovalce za prehrano. Kolikor vem, pa na teh turnejah nimaš izbire. Ali boš jedel ali boš pa lačen. V hotelu ne bodo kuhali tega, kar jim boš naročil,'' je sklenil dobitnik olimpijske kolajne.

Komentarjev 1
  • jakec1575 19:13 16.marec 2016.

    Ze vsaj 30 let nazaj so obstajali posebni prehranjevalni programi in rezimi, ki niso bili dieta, ampak sportno oz. zdravo sportno prehranjevanje, zato me malo čudi da nihce v skakalnem sportu tega ni poznal oz. temu posvecal pozornosti. Morda te ...prikaži več zadeve niso bile tako popularne kot danes, tudi ni bilo mogoce dobiti vseh teh koncnih izdelkov, a strokovno znanje in knjige so obstajale. Skoda da so mnogi tolkli lakoto brez potrebe. Dobra sportna hrana namreč ne zahteva in ni zahtevala stradanja. malo presenetljiva in zanimiva zgodovina. kdo bi vedel.