Šport
73 ogledov

Ali ne more več govoriti

Mohamed Ali EPA
Eden največjih boksarjev vseh časov Mohamed Ali se že od leta 1984 bori s Parkinsonovo boleznijo, stanje 72-letnika pa se je toliko poslabšalo, da ne more več govoriti.

Mohamed Ali ni imel dovolj moči, da bi bil prisoten na primeri filma z naslovom I am Ali (Jaz sem Ali), ki časti njegovo izjemno kariero in življenje. "Zelo je bolan. Zelo težko govori, toda je srečen in ponosen, ker so na primero filma prišli člani njegove družine," je za ameriške medije povedal njegov brat Rahman. Alijeva hčer Maryum pa je zatrdila, da bo očetu film, ki si ga še ni pogledal, brez dvoma všeč: "Oboževal ga bo. Vem, da ga bo. Jokal bo, smejal se bo. Neizmerno bo ponosen." 

Mohamed Ali | Avtor: EPA EPA
Ali, leta 1942 rojen kot Cassius Clay, se je preimenoval v Mohameda Alija po spreobrnitvi v islamsko vero leta 1964. Zaradi svojega boksarskega sloga in izjemnih predstav v ringu je osvojil srca številnih boksarskih navdušencev po celem svetu, večina poznavalcev pa ga priznava kot največjega boksarja vseh časov.

V filmu prikazujejo njegovo kariero, ki temelji na zvočnih dnevnikih, s katerimi so ustvarjalci želeli portretirati Alija, posebej so poudarili tudi njegovo družino. O Aliju v filmu spregovorita tudi boksarska velikana Mike Tyson in George Foreman.

Najboljši vseh časov

Kot amaterski boksar je Ali osvojil zlato olimpijsko medaljo v poltežki kategoriji na igrah v Riu 1960, kasneje pa je kot prvi trikrat osvojil naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji. Po spreobrnitvi v islam je zavrnil služenje vojaškega roka zaradi veroizpovedi, nasprotoval je vojni v Vietnamu. Obsojen je bil izogibanja služenja vojaškega roka, odvzet mu je bil naslov boksarskega prvaka, njegova boksarska licenca pa je bila začasno preklicana. Tri leta in pol ni boksal, do oktobra 1970, ko je Vrhovno sodišče razsodilo v njegovo korist.

Nepozabni so njegovi trije dvoboji z Joejem Frazierjem, ki je leta 2011 umrl zaradi raka na jetrih, prav tako pa osvojitev naslova na dvoboju s Foremanom v Zairu. V svoji karieri je zabeležil 56 zmag (37 knockoutov) in pet porazov, od tega kar tri na zadnjih štirih dvobojih. Premagali so ga Frazier (leta 1971), Ken Norton (1973), Leon Spinks (1978), Larry Holmes (1980) in Trevor Berbick (1981). 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.