Šport
2648 ogledov

Američani želijo preko sodišča do kolajne

Kamila Valijeva Profimedia
Američani ne želijo čakati.

Reprezentanca ZDA v umetnostnem drsanju je Mednarodno arbitražno sodišče za šport (Cas) pozvala, naj odloči, da lahko prejmejo svoje srebrne medalje z ekipne tekme še pred koncem olimpijskih iger v Pekingu. Mednarodni olimpijski komite (Mok) želi počakati do razjasnitve dopinškega primera Rusinje Kamile Valijeve, kar pa lahko traja še kar nekaj časa.

Ameriški umetnostni drsalci so 7. februarja v Pekingu osvojili drugo mesto na ekipni tekmi. Zmagali so Rusi, ki nastopajo pod zastavo Ruskega olimpijskega komiteja, tretji so bili Japonci. Toda medalj še niso prejeli, ker nad 15-letno Valijevo visi senca dvoma glede dopinga, potem ko je bila decembra lani na državnem prvenstvu v umetnostnem drsanju v Sankt Peterburgu pozitivna na prepovedano substanco.

Mok se je zato odločil, da medalj ne bodo podelili, dokler primer ne bo razrešen. To pa lahko traja tedne ali celo mesece.

Kamila Valijeva | Avtor: Epa Epa

Generalni direktor Casa Matthieu Reeb je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal, da je obravnava primera načrtovana za danes zvečer v Pekingu. ZDA so se pritožile na odločitev Moka in zahtevale, da najvišje športno sodišče Cas odloči pred koncem iger, ki se končajo v nedeljo.

Valijeva je bila pozitivna na prepovedano zdravilo za srce na ruskem državnem prvenstvu 25. decembra lani, toda rezultati so bili objavljeni šele 8. februarja letos, dan potem, ko je svoji ekipi pomagala do zlate medalje. Cas ji je dovolil nastopiti na posamični ženski preizkušnji, kjer pa je klonila pod pritiski, večkrat padla in zasedla četrto mesto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.