Šport > Zimski športi
24220 ogledov

Konec ugibanj o skrivnostnih medaljah: olimpijska prvakinja pozitivna na doping!

Kamila Valijeva Profimedia
Ruska umetnostna drsalka in olimpijska prvakinja Valijeva je bila pozitivna na prepovedano zdravilo, kar je povzročilo velik zaplet pri podelitvi medalj.

Petnajstletna zvezdnica umetnostnega drsanja Kamila Valijeva, ki je ta teden popeljala Ruse do ekipnega zlata na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu, je bila pred igrami pozitivna na prepovedano zdravilo za srce, poročajo ruski mediji.

Pozitiven test bi lahko Ruse stal ekipnega zlata in ogrozil tudi nastop Valijeve na posamični tekmi v torek. Vzorec je bil oddan, preden je Valijeva prejšnji mesec zmagala na evropskem prvenstvu, je poročal časnik RBC.

Kamila Valijeva | Avtor: Profimedia Profimedia

Pri umetnostni drsalki so po poročanju časnika Kommersant potrdili navzočnost zdravila trimetazidin, metaboličnega sredstva, ki se predpisuje za zdravljenje angine in vrtoglavice. Svetovna protidopinška agencija ga je prepovedala, ker lahko poveča učinkovitost pretoka krvi in prispeva k vzdržljivosti.

Po navedbah medijev je bil ta test tisti skrivnostni vzrok za zamudo pri podelitvi medalj v ekipnem tekmovanju. Rusi, ki zaradi dopinškega škandala na igrah v Sočiju leta 2014 nastopajo v Pekingu pod zastavo Ruskega olimpijskega komiteja, so osvojili zlato medaljo v ekipni konkurenci, drugo mesto je pripadlo ZDA, tretje pa Japonski. Vendar so slovesno podelitev medalj takrat še brez prave obrazložitve umaknili z dnevnega reda. Če bi Ruse diskvalificirali, bi bronasto medaljo lahko osvojili Kanadčani.

Kamila Valijeva | Avtor: Profimedia Profimedia

Tiskovni predstavnik Mednarodnega olimpijskega komiteja Mark Adams je v sredo kot vzrok za zamudo pri podelitvi medalj navedel "pravno posvetovanje" z vodilnim organom tega športa, Mednarodno drsalno zvezo. "Vpleteni so športniki, ki so osvojili medalje," je takrat dejal, več podrobnosti pa ni navedel, kar je še povečalo ugibanja in sume o razlogih za prestavitev podelitve medalj.

Nekateri mediji so se nato dokopali celo do informacij, da naj bi pri enem izmed Rusov odkrili marihuano, zaradi česar mu ni grozil zgolj odvzem medalje, temveč po strogih kitajskih zakonih celo zapor. A so se na koncu informacije izkazale za lažne, saj je do celotnega zapleta s podelitvijo prišlo zaradi pozitivnega testa Valijeve.

Rusija umetnostno drsanje Šok iz Pekinga Šport Podelitev medalj odložena, Rusi v velikih težavah, grozi celo sedem let zapora
Komentarjev 5
  • tjasa38 13:46 11.februar 2022.

    Upam, da se ljudje zavejo, da Kamilo trenira Eteri Tutberidze, ki je znana po tem, da svoje drsalce sili v anoreksijo. Baje, da ne smejo niti piti vode. Če je kdo tu za kriviti za to situacijo so to Kamilini ...prikaži več trenerji. Dvomim, da bi 15-letnica hotela sama tvegati svojo športno kariero.

  • Donna_Curtis 11:07 10.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • satir 09:43 10.februar 2022.

    predvsem pa poslance, podgane v kanalizaciji okrog parlamenta so stalno zadete

Sorodne novice