Šport > Zimski športi
59782 ogledov

Saga se nadaljuje, strokovnjak opozarja, da so Slovenijo okradli za eno medaljo

Katharina Althaus Epa
Kontroverzna tekma mešanih ekip v smučarskih skokih še vedno buri duhove.

Olimpijska tekma mešanih ekip v smučarskih skokih je tudi dva dni po dogodku ena izmed glavnih tem Olimpijskih iger. Če je šampionka Sara Takanashi priznala svojo napako, pa so z ofenzivo začeli v nemškem, avstrijskem in norveškem taboru, kjer se vsi počutijo oškodovane.

Sara Takanashi Prekinila molk Šport Medtem ko kolegice napadajo Fis, je Japonka ubrala drugo pot

A če pomislimo malo bolje, je edini pravi oškodovanec v tem primeru Slovenija. Pustimo zdaj, da se po naravnost spektakularni zmagi naših orolov in orlic po medijih skorajda ne govori o njihovim izjemnih skokih, temveč le o spornih diskavlifikacijah. Tu je še ena druga stvar, zaradi katere smo lahko Slovenci zelo ogorčeni.

Kontrolorka opreme Agnieszka Baczkowska je namreč po tekmi mešanih ekip priznala, da na posamični tekmi preprosto ne more preveriti vseh dresov, da je zadovoljna, če uspe preveriti 8 izmed 40 skakalk. In več kot očitno na sobotni tekmi ni preverila sporen dres Nemke Katharine Althaus.

Katharina Althaus | Avtor: Epa Epa

Nemški skakalni trener Stefan Horngacher je namreč po ponedeljkovi diskvalifikaciji njihove varovanke bentil, da ne ve, kaj se Agnieszka gre, saj je Althausova z istim dresom nastopila že v soboto, ko je osvojila srebrno medaljo.

Če je torej Althausova v soboto nastopila z nepravilnim dresom in bi po vseh pravilih morala biti diskvalificirana, kdo je potem v celotni zgodbi najbolj okraden? To sta zagotovo slovenski predstavnici Ema Klinec in Nika Križnar. Slednja bi namreč morala osvojiti srebrno medaljo, medtem ko bi se aktualna svetovna prvakinja morala iz petega mesta prebiti celo do brona, saj je bil tudi dres Takanashijeve nepravilen.

Nika Križnar | Avtor: Profimedia Profimedia

Stvari se za nazaj ne da popravljati, toda francoski srokovnjak za drese Frederic Zoz, ki je nekdaj deloval tudi v slovenski reprezentanci, je zadovoljen, da je Fis vsaj na ekipni tekmi strogo kaznovala vsakršne kršitelje.

"Zelo sem zadovoljen, da so pri FIS odreagirala tako, kot so. Sem pa jezen, ker že več let opozarjamo ravno na to problematiko. Do tega in vseh ponedeljkovih prizorov je prišlo, ker je sistem to predolgo dovoljeval," je spregovoril za Eurosport ter opozoril, da je bila sobotna tekma tista, ki je bila resnično sporna.

Frederic Zoz | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

"Že po posamični tekmi skakalk je bilo ogromno debat. Ena ali dve reprezentanci sta vse skupaj predstavili še Fisu. Althausova je z opremo, zaradi katere je bila zdaj diskvalificirana, osvojila srebro na posamični tekmi. Mislim, da je bila reakcija nujno potrebna, a se zavedam, da je žalostno, da se to zgodi ravno na Olimpijskih igrah. Pred igrami je Fis opozarjal, da bo pozoren na opremo, očitno je bila velikost dresa na prvi tekmi kaplja čez rob. Hodimo po meji in s tem ubijamo šport. Fis ima težave z nadzorom. Zdaj so vse velike reprezentance prejele boleče opozorilo. Mislim, da bo od zdaj za vse bolj pošteno, tudi manjše reprezentance bodo imele večjo možnost preživetja," je zaključil francoski strokovnjak.

Komentarjev 3
  • Avatar Annsialla27
    Annsialla27 23:42 09.februar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • munja 17:05 09.februar 2022.

    Vsi vse vedo, ne storijo pa nič, zato je pa tako kot je. Pa ni važno za katero državo gre in za katerega tekmovalca gre. Če se gredo kontrolo, naj bodo potem dosledni, ne pa šlampasti - namerno ali nenamerno. ...prikaži več Opravičila so tukaj brezpredmetna.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 16:58 09.februar 2022.

    No, v bistvu gre za dve medalji...Prevc je zelo očitno dobil prenizke ocene, tu se vsi strokovnjaki strinjajo..

Sorodne novice