Šport > Olimpijske igre
53528 ogledov

Podelitev medalj odložena, Rusi v velikih težavah, grozi celo sedem let zapora

Rusija umetnostno drsanje Profimedia
Zaradi "pravnega zapleta" so odložili podelitev medalj umetnostnim drsalcem.

Podelitev medalj mešanim ekipam v umetnostnem drsanju na olimpijskih igrah v Pekingu je bila odložena zaradi nepojasnjene "pravne težave", sporočilo Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) povzema francoska tiskovna agencija AFP. Kot je naknadno poročala ruska TASS, naj bi šlo za primer dopinga med udeleženci.

Na ponedeljkovi ekipni tekmi umetnostnih drsalcev so prepričljivo slavili predstavniki Ruskega olimpijskega komiteja, ki so za devet točk premagali drugouvrščene predstavnike ZDA in za 11 tretjeuvrščene Japonce. A podelitev odličij, ki bi morala biti na sporedu včeraj, je brez pojasnila odpadla. Danes pa je tiskovni predstavnik Moka Mark Adams sporočil, da je bila podelitev odložena, ker je v teku "pravni posvet" z Mednarodno drsalno zvezo.

Ni jasno, za kakšno pravno zadevo gre, saj je Adams skrivnostno dodal, da so vanjo "vpleteni športniki, ki so osvojili medalje". Več podrobnosti ni izdal. "Vsi delajo na tem, da bi zaplet čim prej rešili. Kot veste, se lahko pravna vprašanja včasih zavlečejo," je dodal tiskovni predstavnik Moka. Po poročanju ruske tiskovne agencije TASS pa bi lahko šlo za primer dopinga med udeleženimi. Agencija povzema poročanje spletnega portala InsideTheGames, da bi ravno to lahko bil vzrok.

Rusija umetnostno drsanje | Avtor: Profimedia Profimedia

Dodaja izjavo trenerke ruskih umetnostnih drsalcev Tatjane Tarasove, ki je zanikala namigovanja o uporabi nedovoljenih sredstev med ruskimi športniki. "To ne more biti res. Lahko kažejo s prstom proti nam, ampak mi smo vsi čisti," legendarno trenerko povzema TASS.

Nekateri drugi svetovni mediji pa so se celo dokopali do podatka, da naj bi bila podelitev preložena, ker se sumi, da je eden izmed članov ruske ekipe koristil marihuano.

To bi lahko predstavljalo zelo hude težave, saj ne bi celotna ekipa zgolj ostala brez medalj, temveč bi lahko bil koristnik marihuane celo kazensko ovaden zaradi strogih zakonov na Kitajskem. Za takšen prekršek se lahko na Kitajskem dobi celo sedem let zaporne kazni

 

Kasneje drugačne trditve, vpletena celo ljubljenka množic?

Medtem ko so sprva tuji mediji poročali o prisotnosti marihuane, pa so se kasneje o tej temi močno razpisali prav ruski mediji, ki so povsem zavrnili poročila o prisotnosti marihuane, temveč so v središče škandala postavili veliko senzacijo teh Olimpijskih iger, komaj 15-letno Kamilo Valievo, ki je izpisala zgodovino, saj je prva izvedla popolni četverni skok v olimpijski konkurenci.

Zdaj pa naj bi bila prav nova ljubljenka drsalnega sveta odgovorna za omenjeni škandal s prestavitvijo podelitve medalj, ker naj bi bila pozitivna na dopinškem testu. Padla naj bi zaradi sredstva imenovanega trimetazidin, ki se uporablja v primeru angine, oziroma bolečin v prsih povzročenih zaradi arterijskih bolezni.

Valievi sicer v prid govori dejstvo, saj še ni dopolnila 16 let in je tako v precejšnji meri zaščitena pred antidopinškimi predpisi. Tudi če bi bila kaznovana, bi zagotovo utrpela nižjo kazen, kot bi doletela športnike nad 16. letom starosti. Bi pa vse skupaj, če se govorice izkažejo za resnične, zagotovo pustilo velik madež na karieri drsalke, kateri mnogi napovedujejo, da bo postala največja vseh časov.

Komentarjev 1
  • Avatar Annsialla27
    Annsialla27 23:41 09.februar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

Sorodne novice