Šport
44 ogledov

Američanke prvič najboljše na svetu

SP v odbojki finale ZDA Kitajska EPA
Ameriška ženska odbojkarska reprezentanca je osvojila naslov svetovnih prvakinj. Na prvenstvu v Italiji so Američanke v finalu premagale Kitajsko s 3:1. Bron je pripadel Braziliji, ki je v tekmi za tretje mesto ugnala domačo ekipo Italije s 3:2.

Za ZDA, ki so na svetovnem prestolu nasledile prvakinje izpred štirih let Rusinje, je današnja zmaga prva zlata medalja na velikih tekmovanjih. Najprej so na poti do uspeha v polfinalu Američanke premagale olimpijske prvakinje Brazilke in jim zadale prvi poraz na tekmovanju, danes pa so bile boljše še od dvakratnih svetovnih prvakinj Kitajk (1982, 1986). Ameriška ekipa ima zdaj medalje vseh žlahtnosti, saj so odbojkarice iz te države na dosedanjih tekmovanjih po dvakrat osvojile srebro in bron.

Kitajska se je sicer pokazala kot zelo borbena vrsta, po zaostanku z 0:2 v nizih v milanski dvorani so se Azijske vrnile z dobljenim tretjim nizom, toda preobrata le ni bilo. Tudi četrti niz je bil zelo napet, Američanke pa so izkoristile drugo zaključno žogo za zmago s 26:24 in največji uspeh doslej na SP. V sedmem medsebojnem obračunu teh ekip na prvenstvih so ZDA dosegle četrto zmago, a šele prvo po letu 1982. Najboljši igralki finala sta bili Kimberly Hill in Chunlei Zeng, ki sta za svoji ekipi dosegli po 20 točk.

Brazilke do četrte medalje

Bronasto medaljo so si priborile brazilske odbojkarice. V napeti tekmi v malem finalu je sprva kazalo na gladko zmago, saj so Brazilke zmagale s 25:15 in 25:13. A so se domače igralke vrnile v igro in dobile naslednja dva niza, oba s 25:22. O zmagovalkah je tako odločal peti niz, v katerem pa so bile Brazilke spet bolj zbrane in po več kot dveh urah slavile s 15:7.

Italiji ni pomagala niti izjemno razpoložena Valentina Diouf z 31 točkami, pri zmagovalkah je Sheilla Blassioli končala pri 21. Brazilija je tako osvojila četrto medaljo na SP, po treh srebrnih iz let 1994, 2006 in 2010 je zdaj dodala še bron. Italija ostaja pri eni osvojeni medalji, zlati iz leta 2002.

SP v odbojki (Ž):

Finale:
ZDA : Kitajska 3:1 (25, 20, -16, 24)
Hill 20; Zeng 20.

Za 3. mesto:
Brazilija : Italija 3:2 (15, 13, -22, -22, 7)
Blassioli 21; Diouf 31.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.