Šport
163 ogledov

Sloveniji kaj takšnega ni uspelo še nikoli!

anamari velenšek oi 2016 rio de janeiro judo
1/13
Stanko Gruden/STA
Slovenska judoistka Anamari Velenšek je v dvoboju za tretje mesto v kategoriji do 78 kg premagala Nemko Luise Malzahn in Sloveniji priborila drugo judoistično kolajno v Rio de Janeiru!

Anamari Velenšek, svetovna podprvakinja v kategoriji do 78 kilogramov, je na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru osvojila bronasto kolajno, potem ko je v boju za tretje mesto z iponom ugnala Nemko Luise Malzanh.

Slovenske judoistke tudi tokrat niso razočarale in prvič na enih olimpijskih igrah osvojile dve kolajni. Velenškova, ki je nastopila lažje poškodovana, je ob tem zgodovinskem uspehu potočila nekaj solz. Velenškova je z bronom dopolnila komplet slovenskih odličij v Rio de Janeiru. Zlato je osvojila Tina Trstenjak, srebro pa Peter Kauzer.

V finalu je Američanka Kayla Harrison ubranila olimpijski naslov iz Londona 2012, srebrna je bila Francozinja Audrey Tcheumeo. Drugi bron je pripadel Brazilki Mayri Aguiar, ki je zanjo ugnala  Yalennis Castillo.

Revanša za evropsko prvenstvo

V boju za bron je svetovna podprvakinja iz celjskega Sankakuja čakala težko tekmico iz repasaža. Pomerili sta se Nemka Luise Malzahn in Britanka Natalie Powell, s katerima ima pozitivno razmerje porazov in zmag, a je z obema izgubila letos na evropskem prvenstvu v Kazanu. Z Britanko v četrtfinalu in z Nemko v boju za bronasto kolajno. Boljša je bila bronasta z EP Nemka.

V revanši na olimpijski tekmi za bron je po minuti in 45 sekundah Slovenka najprej povedla po kazni nasprotnice, v naslednji minuti pa izvedla davljenje za tretjo slovensko kolajno na igrah,

Američanka ostala nerešljiva uganka (polfinale)

Anamari Velenšek je v polfinalu v kategoriji do 78 kilogramov izgubila proti aktualni olimpijski prvakinji Kayli Harrison.

Branilka naslova iz Londona je takoj prevzela pobudo in slovensko judoistko, ki je v Rio de Janeiru nastopila s poškodovanim kolenom, z vzvodom na roki prisilila v vdajo.

Velenškova bi se morda lahko poskušala izviti iz neugodnega položaja, vendar bi s tem tvegala še kakšno hujšo poškodbo, zato se je poslovila od boja za zlato oziroma srebro in ostaja v igri za bronasto odličje.

To je bil deveti medsebojni obračun Velenškove in Harrisonove, medsebojni izid pa je 9-0 v korist Američanke.

Protesti Kubanke niso zalegli (četrtfinale)

Slovenska šampionka je v četrtfinalu po vsega minuti borbe z vzvodom premagala Kubanko Yalennis Castillo

Velenškova je obračun z olimpijsko podprvakinjo iz Pekinga začela zelo agresivno in jo po vsega minuti borbe spravila v položaj, da Kubank ni preostalo drugega, kot da z roko potrepljala po tatamiju.

Glavni sodnik je zmago pripisal Slovenki, Castillova pa je oporekala, dadvoboja ni predala. Na koncu je obveljala prvotna sodniška odločitev in Slovenija je bila na pragu tretje kolajne v Riu!

Osmina finala

V prvem krogu je bila Velenškova, ki na turnirju nastopa s poškodovanim kolenom, prosta, nato pa je v drugem obvladovala Ukrajinko Viktorijo Turks. Napredovanje si je zagotovila z drobno prednostjo opomina za nasprotnico.

PREBERITE ŠE:

Komentarjev 2
  • jakec1575 23:26 11.avgust 2016.

    ++++++++++++++ odlična!!

  • blueone 22:49 11.avgust 2016.

    Bravo Anamari, čestitke za osvojeno medaljo