Šport
553 ogledov

Astrofizičarka, ki prevrača 180-kilogramske pnevmatike

rea kolbl Instagram
Ljubljančanka, ki že desetletje živi v ZDA, je edina slovenska tekmovalka v gorskih ultra-tekih z zaprekami na najvišji svetovni ravni.

Kranjska Gora bo prihodnje leto, od 22. do 24. maja, prizorišče posebne tekmovalne preizkušnje. Prvič se bo v Sloveniji ustavila karavana "špartanskih tekov z ovirami" na najvišji ravni, Spartan Race. Ambasadorka tekmovanja je Rea Kolbl, diplomirana astrofizičarka, ki za šalo prevrača tudi 180 kilogramov težke pnevmatike.

Ljubljančanka, ki že desetletje živi v ZDA, je edina slovenska tekmovalka v gorskih ultra-tekih z zaprekami na najvišji svetovni ravni.

Prepričana je, da dejavnosti na prostem zbližujejo ljudi: "Vikend bojevnike in profesionalne športnike, ljudi iz različnih okolji, poklicev, telesnih tipov in zanimanj. Rada bi navdahnila ljudi, da se premaknejo ven, v naravo, da se mi pridružijo v hribih in tekmovališčih: peš, na kolesu, smučkah in, da naslednja generacija žensk pokaže, da po žensko pomeni trdno, hitro in močno."

Je ambasadorka tekmovanja v Kranjski Gori, ki bo potekalo prvič. "Želim za prihod v to našo čudovito Slovenijo navdušiti čim več Američanov ter prepričati Slovenke in Slovence, da se preizkusijo v tem zanimivem športu. Seveda pa se bom tudi sama preizkusila v dveh razdaljah na 15 in 21 kilometrski preizkušnji, le najkrajšo šestkilometrsko bom verjetno izpustila," je dejala Slovenka, ki se je oktobra ustavila v Ljubljani pred odhodom na novembrsko svetovno prvenstvo na Švedsko, 24 urno tekmovanje Spartan Ultra Race.

V Sloveniji špartanska tekmovanja poznamo pod izrazom oviratlon, ki je še najbolj blizu kombinaciji gorskega teka in vojaškega urjenja ameriških marincev. "Tečeš po gorskih stezicah, nosiš različna bremena, plezaš po vrvi, plezaš čez stene, skušaš se zvaliti pod bodečo žico, skačeš čez ogenj ..." je ovire opisala nekdanja slovenska državna prvakinja v gimnastiki na preskoku in učenka bežigrajske gimnazije.

"Podobno je vojaškemu treningu, kar je bil bržkone tudi navdih, le da je veliko več teka," pravi. "Ta šport je namenjen vsem, profesionalnim športnikom, različnim starostnim skupinam, rekreativcem, obstaja pa tudi odprto tekmovanje, v katerem so pravila nekoliko ohlapnejša in lahko tudi kakšno oviro spustiš ter tudi kakšen odsek prehodiš. V tej kategoriji bo tekmovala tudi moja mama. Vsak lahko nekaj najde," pove Kolblova.

"Najprej sem se ukvarjala s športno gimnastiko. Nato pa naredila preskok s 25-metrske razdalje na 25-kilometrsko," v šali pove Kolblova. "Z gimnastiko sem nehala pri 17 letih, teči pa sem začela, da bi znova postala 'fit' in bi shujšala. Všeč mi je gorski tek, leta 2016 sem prvič nastopila v elitni skupini," še doda ultra tekačica, ki za trening vsak teden preteče vsaj 140 kilometrov.

"Tekmuje tudi veliko žensk. Ni razlik med moškimi in ženskami. Ko smo na progi, vsi tečemo po isti progi, razlike so le pri bremenih, prevračanju traktorskih pnevmatik, velika, težka 300 kg, je za moške, za ženske pa je težka 180 kg," je opisala glavno razliko med moško in žensko tekmo.

Na Berkeleyju je diplomirala iz fizike in astrofizike, pri 22 letih je objavila svoj prvi članek v znanstveni reviji Science, na Stanfordu je magistrirala iz znanosti in inženirstva materialov. A jo delo v raziskovalnih institutih in laboratoriju ni zanimalo. Raje se je odločila za profesionalno ukvarjanje s tekom. Zadnji dve leti živi v Boulderju v Koloradu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

And so it ends another trip back to my home country Slovenia. Every time I visit I see new places, make new friends, and find another reason to come back, soon. ⁣ ⁣ I don’t think I’ve ever ran so many miles through magical fall foliage forests 🍁; thank you everyone who let me follow in your footprints through a blanket of crunching leaves. Each time it gets just a bit harder to leave 😊⁣ ⁣ I’m off to Greece tomorrow; I’ll be decreasing my running mileage slowly over the next couple of weeks while ramping up recovery with @ascent_protein, sleep, and all the local Greek food I can find on the islands my mom and I visit before @spartan trifecta world champs coming up in just under a week. ⁣ ⁣ 📸: Anze Dimec & @mija_koprivc ⁣ ⁣ #theofficialsponsorofhardwork #proteinsupplements #trainhardrecoverhaeder #fallfoliage #celje #slovenia #trailrunning #spartanpro #spartantraining #roadtosweden #fall

A post shared by Rea Kolbl (@reakolbl) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

All packed for Tahoe, I foresee a few more clothing items for the Sunday’s @spartan world champs race ☃️ ⁣ ⁣ I’m actually stoked about the weather forecast of snow and freezing temps. My training last month included zero speedwork, mountain runs, heavy carries, or pull-ups.... but it had plenty of suffer, unpleasant conditions, and mentally challenging situations. I say bring it on, because me and my neoprene layers are ready 🏔🏃‍♀️⁣ ⁣ For those wondering what to bring, I packed a lot of layers: arm warmers, waterproof jackets, wool base layers, neoprene vests, gloves, bandanas, pants of all lengths,... and a pack big enough to bring some of those options on course. ⁣ ⁣ #spartanrace #spartanwc #spartanpro #racinginsnow #squawvalley

A post shared by Rea Kolbl (@reakolbl) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

There aren’t many of us, but we have a lot of talent and a beautiful country that makes sports a priority. I wish I could march with a big group of Slovenians at the @spartan’s parade of nations today, but I was so proud carrying that flag regardless. Maybe Spartan finally coming to my home country next year will change that. If you’d like to visit the place I grew up in next May, registration for the trifecta weekend opens on Monday!! I’ll be there, and if you come I’ll show you the prettiest summits, best swimming spots, and tastiest ice cream I know 🏔 🇸🇮❤️ #spartanrace #spartanpro #spartanwc2019 #slovenia #paradeofnations #spartanraceslovenia #kranjskagora @spartanraceslovenia 📸:@spartanrace

A post shared by Rea Kolbl (@reakolbl) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Carrying buckets whichever way we want now, what did you do if you raced this past weekend?⁣ ⁣ For me, throwing it on the shoulder is easiest and fastest, and still more comfortable that carrying the log 🤦‍♀️ it doesn’t strain my back or my grip, both of which I need to keep fresh to move through the rest of the course quickly. As much as I liked the challenge of carrying the bucket old school in front, shoulder carry seems a little less daunting to keep repeating for 24 hours in Sweden 🇸🇪 ⁣ ⁣ I guess I should probably buy a lid for my training bucket at home 😎⁣ ⁣ #spartanpro #spartannoramchamps #bucketcarry #spartantraining #spartanrace

A post shared by Rea Kolbl (@reakolbl) on

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.