Šport
190 ogledov

Atletski zvezdnici deset let prepovedi, huda kazen tudi olimpijskim podprvakom

Blessing Okagbare Profimedia
Olimpijsko podprvakinjo so kaznovali s kar z desetletno prepovedjo tekmovanj.

Blessing Okagbare, nigerijsko sprinterko in skakalko v daljino, so kaznovali z desetletno prepovedjo tekmovanj, ker si je pred olimpijskimi igrami v Tokiu poskušala pomagati z nedovoljenimi poživili, je sporočila Enota za atletsko integriteto (AIU).

Olimpijsko podprvakinjo iz Pekinga leta 2008 v skoku v daljino so suspendirali pred lanskim olimpijskim nastopom v teku na 100 metrov, poroča dpa.

Blessing Okagbare | Avtor: Profimedia Profimedia

V izjavi AIU so zapisali, da je arbiter, ki je odločal o zadevi, sklenil, da je bila Okagbarejina uporaba prepovedanih substanc del organiziranega dopinškega sistema, zato je tudi kazen višja od običajne.

Triintridesetletna Okagbare, ki obtožbe zanika, je dobila petletno kazen zaradi goljufanja z Epom in človeškim rastnim hormonom, dodatna petletna kazen pa jo je doletela zaradi zavrnitve sodelovanja pri preiskavi.

"Pozdravljamo odločitev disciplinskega sodišča; desetletna prepoved je močno sporočilo proti namernim in usklajenim poskusom goljufanja na najvišji ravni našega športa," je dejal vodja AIU Brett Clothier.

 

Britanska štafeta ostala brez olimpijske kolajne

Britanska moška štafeta v teku na 4 x 100 m, ki je lani na olimpijskih igrah v Tokiu osvojila srebrno odličje, pa je zaradi pozitivnega dopinškega testa Chijinduja Ujaha ostala brez odličja, poročajo agencije.

V moški štafetni preizkušnji so do zlata presenetljivo pritekli Italijani in s tem poskrbeli za prvo zlato medaljo v tej disciplini v zgodovini. V tesnem zaključku so s časom 37,50 le za stotinko prehiteli Britance, tretji so bili Kanadčani (37,70).

Chijinduj Ujah | Avtor: Profimedia Profimedia

Ujahova vzorca A in B, odvzeta po koncu štafetne preizkušnje v času OI, sta pokazala nedovoljeno vrednost ostarina in S-23 (selektivni modulatorji receptorjev androgenov za krepitev mišic), je v izjavi za javnost potrdila protidopinška agencija in primer predala oddelku za antidopinške zadeve na Mednarodnem športnem razsodišču.

Ujah je 14. avgusta v izjavi za javnost poudaril, da ni goljuf in da nikoli ni zavestno vzel poživil, s katerimi bi si pomagal pri športnih dosežkih. "Z obžalovanjem sprejemam današnjo odločitev Casa. A rad bi jasno povedal, da je do prekrška prišlo z zaužitjem dodatne športne prehrane, za katero nisem vedel da vsebuje prepovedane snovi. Žal mi je, da je prišlo do diskvalifikacije in rad bi se opravičil članom štafete. To je nekaj, kar bom obžaloval celo življenje," je današnjo odločitev o diskvalifikaciji pokomentiral Ujah.

Chijinduj Ujah | Avtor: Profimedia Profimedia

Poleg Ujaha so v britanski štafeti tekli še Zharnel Hughes, Richard Kilty in Nethaneel Mitchell-Blake. Do bronaste kolajne bodo zdaj prišli na OI četrtouvrščeni Kitajci. Kanadčani bodo namesto brona prejeli srebro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice