Šport
14 ogledov

Avstralcem grozi kazen

Avstralija, Angola EPA
Fiba je sporočila, da bo pod drobnogled vzela tekmo med Avstralijo in Angolo ter način na kateri so košarkarji iz Oceanije klonili proti Afričanom.

"Obnašanje avstralske košarkarske reprezentance je razočaralo številne navijače in strokovnjake. Obstaja zelo velik sum, da je Avstralija namerno izgubila dvoboj, da bi se s tem izognila aktualnim svetovnim prvakom Američanom vse do polfinala," so zapisali na uradni spletni strani svetovnega prvenstva v Španiji.

Avstralci so v skupini D sicer s 83:91 izgubili proti Angoli, v drugem polčasu pa so prejeli kar 62 točk in iz rok izpustili visoko vodstvo. S porazom so osvojili tretje mesto, Slovenija pa je po porazu z Litvo padla na nezaželeno drugo, ki ji zdaj prinaša četrtfinalni obračun z izbrano vrsto ZDA. Avstralska zveza bo imela pravico predstaviti svoj vidik dvoboja z Angolci, pri Fibi pa se bodo nato odločili, ali bo avstralska izbrana vrsta kaznovana.

"Tokrat sem odpočil nekaj nosilcev igre, saj smo si že pred tekmo proti Angoli zagotovili napredovanje. Po dobrem prvem polčasu smo v nadaljevanju padli, predvsem pa je šepala naša obramba. V zadnjih minutah smo poskusili s presingom, ki pa nam se ni obrestoval. Menim, da smo odigrali pošteno, seveda pa si bo vsak posameznik ustvaril svoje mnenje o tej tekmi," je po četrtkovem dvoboju z Angolci sicer dejal selektor Avstralije Andrej Lemanis. 
 

Mnenja o kazni deljena

"Čestitam vam za eno najbolj smešnih predstav v zgodovini košarke," pa je svoje mnenje avstralski izbrani vrsti preko twitterja takrat sporočil Stefanos Dedas, pomočnik selektorja Jureta Zdovca. Na socialnem omrežju se je oglasil tudi kapetan slovenske reprezentance Goran Dragić, ki je kot prvi zahteval preiskavo dvoboja: "Košarka je čudovit šport, v njej ni prostora za nameščanje tekem kot se je zgodilo na tekmi med Avstralijo in Angolo. (Pri) @FIBA bi morali nekaj ukreniti glede tega." 
 
"To res ni bila šporna poteza, vendar za kaj takšnega niso krivi Avstralci, ampak sistem tekmovanja, ki omogoča, da je tretje mesto lahko boljše od drugega. To je pravzaprav zakuhala Fiba z žrebom, ki je bil narejen tako, da se Španija in ZDA ne bi mogli srečati pred finalom. Zdi se mi nesmiselno, da bi Fiba zdaj kaznovala Avstralce za tisto, kar jim je sama pripravila in omogočila. Nekateri so to izkoristili, drugi pač ne. Res to ni bilo fer, a če bi mi premagali Litvo, nihče o tem ne bi niti govoril," pa meni nekdanji slovenski reprezentant Goran Jagodnik.   
Komentarjev 2
  • Igor Đukanović 19:09 08.september 2014.

    Bo razsodba pravočasna? ;) (Pravočasno bi bilo, če bi že pred naslednjo tekmo omogočili, da slovenska reprezentanca kot bolje uvrščena od Avstralije lahko izbira med tekmecema...)

  • d 16:38 08.september 2014.

    Keri debili so v FIBI, prvo omogocijo, da prihaja do takih špekulacij, potem pa kao "preganjajo" tiste, ki so se znašli ... sistem naj spremenijo teleta zabita, da bo tekmovanje pošteno.