Šport
17 ogledov

Avstrici prekinili niz porazov

David Rodman, hokej, Avstrija, Slovenija EPA
Slovenska hokejska reprezentanca je na Dunaju izgubila z Avstrijo z 2:4 (0:2, 1:1, 1:1). V prvi tekmi turnirja je Italija z 2:1 premagala Slovaško.

Slovenska hokejska reprezentanca že začenja sklepni del priprav na svetovno prvenstvo na Češkem. Čeprav je šele začetek februarja, je gostovanje na Dunaju zadnji turnirski test za izbrance Matjaža Kopitarja, saj bodo aprila igrali le še posamične prijateljske tekme. Danes je igrala proti domači reprezentanci Avstrije in izgubila z 2:4.

Selektor Kopitar ima precej težav, zaradi poškodb in odpovedi ni bilo nekaterih standardnih članov ekipe, v zadnjem hipu je nastop odpovedal še Žiga Jeglič. Priložnost so zato dobili nekateri mladi, od treh vratarjev (Robert Kristan, Luka Gračnar, Gašper Krošelj) pa je prvi zaigral Kristan.

Kopitar je v prva napada uvrstil prekaljene Davida Rodmana, Roka Tičarja in Jana Urbasa ter kapetana Tomaža Razingarja, Marcela Rodmana in Kena Ograjenška. V tretjem napadu so bili Miha Verlič, Boštjan Goličič in Žiga Pance, v četrtem pa Jure Sotlar, Žiga Pešut in Rok Leber.

Dvoboji Slovenija - Avstrija so se na hokejskem področju razvili v precejšnje rivalstvo, v zadnjem času pa je bila krivulja uspeha na slovenski strani. Slovenci so dobili zadnje tri medsebojne obračune, zato so se jim gostitelji, čeprav so v zadnjem letu precej pomladili ekipo, želeli oddolžiti.

Domači so v tretji minuti sicer spravili plošček v gol, a so sodniki zaradi prekrška nad vratarjem zadetek razveljavili. Zato pa je Avstrija povedla sredi prve tretjine, ko je ob številčni prednosti Matthias Iberer pred golom spremenil smer ploščku in presenetil Kristana. Naslednjega "power-playa" domači niso izkoristili, so pa takoj po njej izpeljali dobro akcijo s podajo izza gola in na semaforju je bilo 2:0. Slovenci so imeli v prvem delu malo priložnosti, Urbas je v 15. minuti prvič nevarneje streljal na vrata Bernharda Starkbauma, dve minuti pred koncem pa so ga preizkusili še David Rodman, Urbas in Tičar.

Kristan je na začetku druge tretjine z odličnimi obrambami reševal soigralce. V 24. minuti so Slovenci nepravilno ustavili tekmece v prodoru, Mario Fischer pa ni izkoristil kazenskega strela. Kazen je prišla hitro, saj je Klemen Pretnar iz prve prave slovenske akcije v drugi tretjini z močnim strelom poskrbel za znižanje zaostanka. Gol je Slovence spodbudil k podjetnejši igri, Starkbaum je bil vse bolj zaposlen, Slovenija je hitro nizala nevarne akcije in strele ob igri 5-5 in 5-4, a ni zadela. Avstrija pa je, ko je spet vzpostavila ravnotežje, v 38. minuti povišala vodstvo.

Nezbranost Slovencev v obrambi je kaznoval še Thomas Hundertpfund s hitrim prodorom v 46. minuti. Za Slovenijo sta imela lepi priložnosti Ograjenšek in David Rodman, Luka Vidmar pa je v 56. minuti vendarle zadel za znižanje. Kristan se je pred tem izkazal pri še enem kazenskem strelu tekmecev, ko je ubranil poskus Raphaela Herburgerja. Dve minuti in pol pred koncem pa je imel priložnost tudi David Rodman, plošček po njegovem kazenskem strelu pa je zadel le okvir gola in ostalo je pri 2:4.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.