Šport
30 ogledov

Back optimističen glede gledalcev na OI

thomas bach
"Skupaj lahko naredimo te olimpijske igre in olimpijski ogenj za vse kot luč na koncu predora," pravi prvi mož mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach.

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach in japonski premier Yoshihide Suga sta si v Tokiu izmenjala pozdrav s pestmi in se zavezala, da bodo prestavljene olimpijske igre kljub pandemiji v deželi vzhajajočega sonca izpeljali po načrtih. Bach meni, da si bodo OI lahko v živo ogledali tudi navijači.

Bach, ki je v nedeljo prispel v Tokio na štiridnevni obisk prvič po marčevski preložitvi iger, se je obenem tudi prvič pogovoril s Sugo, odkar je slednji pred komaj dvema mesecema prevzel funkcijo premierja. Razpravljala sta o ukrepih za izvedbo iger prihodnje poletje v varnih pogojih kljub nedavnemu ponovnemu vzponu koronavirusa v Evropi in ZDA.

 | Avtor:
Suga je znova poudaril odločenost, da bodo tokijski organizatorji priredili igre, ki so jih morali marca zaradi covidne krize preložiti za leto dni in se bodo po novem začele 23. julija 2021.

"Še naprej spoštujemo zavezo za organizacijo varnih olimpijskih iger, medtem ko tesno sodelujemo z Mokom," je dejal japonski premier.

Bach je samozavesten tudi glede tega, ali si bodo olimpijske boje na Japonskem prihodnje leto lahko ogledali navijači. Kot je zatrdil predsednik Moka novinarjem po srečanju s premierjem, verjame, da bodo na olimpijskih bojih prisotni tudi gledalci.

"Na tem sestanku smo bili popolnoma enotni in odločeni, da bomo olimpijske in paraolimpijske igre Tokio 2020 prihodnje poletje v Tokiu priredili z velikim uspehom," je dejal Bach.

Japonska javnost je ob nedavnem ponovnem vzponu novega koronavirusa v Evropi in ZDA zelo skeptična glede organizacije iger v Tokiu. Tudi Japonska je v soboto poročala o novem rekordu več kot 1730 novih okužb, ki je že tretji dan zaporedoma dosegel nov vrh.

Raziskava Kyodo News je v nedeljo pokazala, da je približno 84 odstotkov vprašanih izrazilo zaskrbljenost zaradi rekordnega povečanja okužb s koronavirusom na Japonskem.

Bach se bo danes predvidoma sestal tudi z guvernerko Tokia Yuriko Koike in s predsednikom lokalnega organizacijskega odbora Yoshirom Morijem. Z Morijem naj bi pripravila skupno novinarsko konferenco.

V torek bo Bach obiskal olimpijsko vas športnikov in osrednji stadion, glavno prizorišče iger, obenem pa se bo sestal tudi z Mednarodnim paraolimpijskim komitejem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice