Šport
79 ogledov

Baloh dobil ultramaratonsko dirko okoli Švice

Marko Baloh Marko Baloh - cycling/Facebook
Slovenski ultra-maratonski kolesar Marko Baloh je ob svoji deveti udeležbi na dirki Tortour dosegel zmago v kategoriji masters in tretje mesto v skupni razvrstitvi. V prejšnjih nastopih je Baloh zmagal na prvi dirki leta 2009 in bil dvakrat drugi v letih 2010 in 2014 v posamični konkurenci.

Tortour Challenge 2017 je drugo ime za dirko okoli Švice, ki je v najtežji izvedbi dolga 1001 km in ima 13.000 metrov višinske razlike. Marko Baloh se je letos odločil za Challenge, dirko, ki je dolga 525 km, s 7000 m višinske razlike. Razlog za to odločitev je bila, da še ni popolnoma regeneriran po dirki preko Amerike.

Baloh je dirko dobro začel, prvič je zmagal tudi na prologu in si tako priboril prvo startno pozicijo. Kljub temu, da je letos startal v kategoriji masters, je bil bolj pozoren na tekmece v mlajši kategoriji, saj je čutil, da se bo lahko z njimi boril za generalno zmago. Po nekaj etapah je neposredne konkurente pustil zadaj, pravo dirko pa sta preko alpskih prelazov uprizorila z Ricom Elmerjem, ki je bil velik favorit za generalno zmago. Zaradi ne povsem zaceljenih poškodb podplatov z Raama, je Baloh na zadnjem alpskem klancu Sustenpass zaostal, prednost v svoji kategoriji pa je kljub temu povečal na nekaj ur. To prednost je do konca samo še povečeval, cilj je dosegel v 17 urah in 42 minutah s povprečno hitrostjo 29,55 km/h.

V kategoriji masters je drugo mesto osvojil Švicar Markus Kapelli, ki je zaostal več kot tri ure, tretji je bil Finec Jukka Jokela. V skupni razvrstitvi je s časom 17 ur in dve minuti zmagal Švicar Rico Elmeer, 31 minut je zaostal rojak slednjega Marcel Knecht-Ruegg, Baloh je bil z zaostankom 40 minut tretji. Na najdaljši preizkušnji, dolgi 1001 kilometer, je v času 37 ur in 33 minut zmagal Švicar Roger Nachbur.

"To je bil že moj deveti zaporedni nastop na Tortouru, ki je gotovo najbolje organizirana dirka v ultra-kolesarskem koledarju. Po nekaj letih nastopov v ekipi dobrodelne organizacije Laureus, sem se letos znova odločil za nastop v posamični konkurenci. Zaradi ne povsem zaceljenih poškodb z Raama je bila najboljša opcija ravno Challenge. To se je izkazalo za pravilno odločitev, bolečine so sicer bile prisotne, a vedenje, da bo trpljenje kratko, mi je pomagalo do cilja v rekordnem tempu več kot 29 km/h. S tem rezultatom sem izredno zadovoljen, enakopravno pa sem se kosal tudi z mlajšo konkurenco. Zmaga mi veliko pomeni in je dobra popotnica za konec sezone ter začetek priprav za sezono 2018, v kateri imam ponovno nekaj visokih ciljev."
Marko Baloh

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.