Šport
25 ogledov

Balotelli: Naslednjič bom banano pojedel, idioti

mario balotelli hrvaška banana EPA
"Naslednjič, ko mi bo nekdo vrgel banano ... jo bom pojedel. Idioti," je na svojem Twitter profilu zapisal italijanski reprezentant Mario Balotelli in se odzval na potezo hrvaških navijačev.

"Če me bo nekdo užalil na rasni osnovi, ga bom ubil," je pred začetkom evropskega prvenstva v Ukrajini in na Poljskem zabrusil Mario Balotelli, temnopolti napadalec italijanske reprezentance. "Zapustil bom igrišče, če se bo to zgodilo," je še dodal zvezdnik Manchester Cityja.

Problematičnemu Balotelliju pa na žalost ni bilo potrebno prav dolgo čakati na žaljivo potezo navijačev. Na drugem obračunu Italije proti Hrvaški je namreč s strani navijačev vatrenih priletela banana. Komu je bila namenjena, je bilo kristalno jasno.

Balotelli je šele po srečanju izvedel za sramotno potezo hrvaških navijačev, v soboto zvečer pa se je odzval na svojem Twitterju. "Naslednjič, ko mi bo nekdo vrgel banano ... jo bom pojedel. Idioti," je zapisal Balotelli, ki se je očitno sprijaznil, da nekaterih pač ne more spremeniti. Žalostno, a še kako resnično.

Organizacija Fare (Football Against Racism in Europe/Nogomet proti rasizmu v Evropi) je v nedeljo pozvala Evropsko nogometno zvezo (Uefa), da Hrvate močno kaznuje in s tem pokaže, da v boju proti rasizmu misli resno. Uefa je proti Hrvaški nogometni zvezi (HNS) v soboto začela disciplinski postopek zaradi "rasističnega skandiranja in simbolov".

Zahtevajo sankcije

"Smo zelo jasni glede tega, kaj potrebujemo - sporočila z vrha, od vodij nogometa, ki morajo reči, da so ne glede na okolje in ne glede na to, kje turnir poteka, nekatere stvari preprosto nedopustne," je dejal izvršni direktor organizacije Fare Piara Powar. "Nekateri ljudje iz Uefe so to že pokazali, ampak mislim, da ni nič primerljivo s sporočilom, ki ga prinese sankcija."

Hrvaška je bila zaradi rasizma v težavah že prej, saj sta obnašanje njenih navijačev že preučevali tako Uefa kot tudi Mednarodna nogometna zveza (Fifa). V zadnjih štirih letih je morala HNS kazni zaradi rasizma plačati že dvakrat. HNS se je na zadnje obtožbe odzvala z obsodbo navijačev, Uefo pa pozvala, naj "ne kaznuje reprezentance". Uefa bo o primeru presojala v torek.

Komentarjev 1
  • albert 16:51 17.junij 2012.

    Pojej banano pa še kakšnega ustašo zraven.