Šport
73 ogledov

Bankirke lovoriko vrnile v Maribor

Nova KBM Branik : Calcit Volley Klemen Brumec
Odbojkarice Nove KBM Branika so v finalu zaključnega turnirja pokala Slovenije premagale Calcit Volley s 3:2 (21, -19, 24, -17, 15) in še osemnajstič v zgodovini kluba prišle do pokalne lovorike. Kamničanke so ostale pri treh.

Najboljši slovenski ekipi zadnjega desetletja sta se prvič na zaključnem turnirju pokala Slovenije pomerili leta 2009, vendar že v polfinalu, v finalu pa je takrat do pokalne lovorike še zadnjič prišel Hit Nova Gorica, danes GEN-I Volley. Že naslednje leto so se Kamničanke in Mariborčanke prvič pomerile v finalu, več uspeha so sicer imele bankirke, ki so prišle do sedmih pokalnih naslovov, Kamničanke do treh, vendar so bile one tiste, ki so se veselile zadnjega finala. Brez kamniško-mariborskega finala smo bili le leta 2015, ko je v Braslovčah Luka Koper v polfinalu presenetila Calcit Volley. Ampak vse to je bila zgodovina.

Nova KBM Branik : Calcit Volley | Avtor: Klemen Brumec Klemen Brumec

Čeprav je bil Radovan Gačič tisti, ki je pri zaostanku treh točk (2:5) prvi posegel po polminutnem odmoru, so bili v mariborskem taboru do nekdanjega prvega tehničnega odmora tisti, ki so bili bolj zadovoljni. Na servis Ele Pintar so dosegle štiri zaporedne točke in po napadu Anite Sobočan povedle z 8:6, Lorena Lorber Fijok pa jih je popeljala do štirih točk prednosti (14:10). Toda z asom Polone Marušič sta bili ekipi na 16. točki že spet skupaj, bolj mirno pa so v končnico vendarle vstopile bankirke, ki so z »winnerjem« Lorber Fijokove, domačinkam pobegnile za dve točki (22:20). Anita Sobočan je Mariborčankam priborila tri zaključne žoge, Brina Bračko je z blokom izkoristila prvo.

Nova KBM Branik : Calcit Volley | Avtor: Klemen Brumec Klemen Brumec

V drugem nizu so bile Kamničanke tiste, ki so po napadu Ane Marije Vovk na nekdanji prvi tehnični odmor odšle z dvema točkama prednosti, spet pa je bil Gačič tisti, ki je prvi vzel polminutni odmor. Po lastni napaki so njegove varovanke zaostajale za tri točke (7:10), po točki Eve Zatković za štiri (8:12). Prednost štirih točk so imele tudi pred vstopom v končnico niza (21:17), Mariborčanke so se jim z dvema zaporednima točkama sicer še približale, končnica pa je bila v znamenju kapetanke Olivere Brulec Kostić in domače organizatorke igre Špele Marušič, ki je z blokom poskrbela za izenačenje v nizih.

Nova KBM Branik : Calcit Volley | Avtor: Klemen Brumec Klemen Brumec

Bolj odločno so v tretji niz vstopile Mariborčanke, ki so povedle s 5:1, a so se jim Kamničanke z asom Polone Marušič hitro približale na točko zaostanka (7:8), na trinajsti točki pa je Lucy Charuk izid izenačila. Za polminutni odmor se je tokrat odločil Gačič, ki je bil pred vstopom v končnico niza bolj zadovoljen kot Gregor Rozman, saj so njegove varovanke z blokom prišle do dveh točk prednosti (20:18). Pred tem je bil izid na 18. točki še izenačen. Toda Charukova je z odlično odigranim prvim penalom izid na 20. točki spet izenačila, v napeti končnici pa so Mariborčanke prišle do dveh zaključnih žog, z veliko sreče so izkoristile tretjo, saj je servis Ane Mojce Kranjc padel na mrežo, nato pa se je žoga skotalila na kamniško stran.

Nova KBM Branik : Calcit Volley | Avtor: Klemen Brumec Klemen Brumec

Četrti niz se je začel s težjo poškodbo Lorene Lorber Fijok, ki je po doseženi točki nesrečno doskočila na levo nogo in si poškodovala koleno. Zanjo je bila tekma končana, njeno odsotnost, predvsem to velja za sprejem, kamor se je s korektorskega položaja premaknila Maja Košenina, pa so Kamničanke izkoristile za vodstvo z 8:5, z asom Brulec Kostićeve pa s 13:8. Z novim asom, tokrat Špele Marušič, so domače odbojkarice naredile korak naprej proti tie-breaku, saj so Mariborčankam pobegnile za sedem točk (18:11). Niz je končala Brulec Kostićeva.

Nova KBM Branik : Calcit Volley | Avtor: Klemen Brumec Klemen Brumec

V tie-break so bankirke z asom Košenine vstopile z vodstvom 2:0, ista igralka pa je pozneje še z uspešnim napadom Novi KBM Braniku zagotovila tri točke prednosti (6:3). Domači trener Gregor Rozman se je odločil za polminutni odmor. Ob pravem trenutku, kajti Špela Marušič je z »winnerjem« izid na sedmi točki izenačila, pred tem je bila dvakrat v napadu uspešna Vovkova. Za novo navdušenje v polni kamniški dvorani je poskrbela Tina Kaker, kajti Kamničanke so na menjavo strani odšle s točko prednosti. Vodile so tudi še z 12:10, a je Nina Stojilković z asom izid izenačila, v napeti končnici pa so bile bolj zbrane Mariborčanke, ki so prišle do svoje osemnajste pokalne lovorike. Izkoristile so drugo zaključno žogo, eno so imele tudi zdaj že nekdanje pokalne zmagovalke.

Nova KBM Branik : Calcit Volley | Avtor: Klemen Brumec Klemen Brumec

Za najboljšo napadalko zaključnega turnirja pokala Slovenije je bila proglašena Olivera Brulec Kostić (Calcit Volley), najboljša blokerka je bila Lucy Charuk (Calcit Volley), prosta igralka Maja Pahor (Nova KBM Branik), organizatorka Nina Stojilković (Nova KBM Branik) najboljša igralka Anita Sobočan (Nova KBM Branik).

Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: "Gledalci so sicer videli dobro odbojko, ampak nam to ne pomaga kaj veliko, saj se nam na žalost ni izšlo. Morda smo ob koncu tekme odločili za dve, tri napačne odločitve, težko je zdaj biti pameten, dejstvo je, da so Mariborčanke slavile. Nova KBM Branik je bila za odtenek boljša, tako da jim za osvojeni naslov lahko samo čestitamo."

Nova KBM Branik : Calcit Volley | Avtor: Klemen Brumec Klemen Brumec

Radovan Gačič, trener Nove BM Branika: "Kar se samega izida tiče, je bil finale tako za gledalce v dvorani kot za tiste pred televizijskimi zasloni nekaj najboljšega, kar se lahko zgodi. Žal mi je, da se je tekma končala s poškodbo Lorene Lorber Fijok, ampak tako je v športu. Najtežje je bilo priklopiti v četrtem nizu glave igralk na to, da tekma ni končana. Vodili smo z 2:1 v nizih in ni bilo nobenega razloga za paniko. Odločale so male stvari, v četrtem nizu smo po Lorenini poškodbi slabše servirale, vedel pa sem, da moramo ogreti Anamarijo Galić za peti niz, četudi ne bo igrala na svojem položaju, zato je bilo tudi nekaj zmede. Vedel sem, da če bomo dali na igrišče sprejemalko, bomo ravno tako težko prišli do zmage. Malenkost smo tvegali, na koncu se nam je izšlo."

Vse slovenske odbojkarske pokalne zmagovalke:

1991/92 Paloma Branik

1992/93 Paloma Branik

1993/94 Paloma Branik

1994/95 Abes Trade Celje

1995/96 Infond Branik

1996/97 Kemiplas Koper

1997/98 Infond Branik

1998/99 Infond Meltal

1999/00 Infond Meltal

2000/01 Nova KBM Meltal

2001/02 Nova KBM Branik

2002/03 Nova KBM Branik

2003/04 Sladki greh Ljubljana

2004/05 Sladki greh Ljubljana

2005/06 Hit Nova Gorica

2006/07 Hit Nova Gorica

2007/08 Hit Nova Gorica

2008/09 Hit Nova Gorica

2009/10 Nova KBM Branik

2010/11 Nova KBM Branik

2011/12 Nova KBM Branik

2012/13 Calcit Volleyball

2013/14 Calcit Volleyball

2014/15 Nova KBM Branik

2015/16 Nova KBM Branik

2016/17 Nova KBM Branik

2017/18 Nova KBM Branik

2018/19 Calcit Volleyball

2019/20 Nova KBM Branik

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice