Šport
1527 ogledov

Bedene ni več Britanec

aljaž bedene Profimedias
Teniški igralec Aljaž Bedene se po slabih treh letih vrača pod zastavo domovine Slovenije, je danes sporočil prek Twitterja.

Od marca 2015, ko je dobil britanski potni list, je 28-letni Ljubljančan Aljaž Bedene, trenutno 49. igralec sveta, zastopal Veliko Britanijo, za katero pa ni mogel igrati v Davisovem pokalu ali na olimpijskih igrah.

Kot je zapisal v sporočilu, objavljenem na Twitterju, je Bedene Mednarodno teniško zvezo (ITF) obvestil, da bo z 1. januarjem 2018 znova zaigral za Slovenijo. Njegova želja namreč je zaigrati na Olimpijskih igrah v Tokiu leta 2020.

Bedene že od leta 2008 živi in trenira v Angliji. Po pravilih Mednarodne teniške zveze ITF, ki so začela veljati leta 2015, pa ni mogel igrati za angleško reprezentanco, v kateri bi bil drugi najboljši rangirani igralec po Andyju Murrayju, saj je že pred tem v letih 2010, 2011 in 2012 že nosil slovenski dres.

Na to odločitev se je sicer pritožil, češ da je vlogo za pridobitev britanskega državljanstva pridobil še pred spremembo pravil, a njegove pritožbe niso uslišali.

aljaž bedene "Ni Britanec!" Šport "Bedene ni Britanec, tukaj je zaradi denarja"

O Bedenetovi vrnitvi v slovensko reprezentanco se je govorilo že več mesecev, vendar sam teh govoric ni želel javno komentirati. Zadnje spremembe v vrstah vodstva reprezentance za Davisov pokal pa so vendarle nakazovale, da je prestop na vidiku.

Konec novembra je bil za novega kapetana reprezentance imenovan 33-letni Miha Mlakar, ki je tako po 12 letih zamenjal Blaža Trupeja. Mlakarjev pomočnik pa je postal Bedenetov brat dvojček Andraž.

Glavna naloga Mlakarja, sicer doktorja znanosti iz računalništva, je zbrati najboljše slovenske tenisače in se z njimi uvrstiti v višji rang tekmovanja, torej prvo evroafriško skupino Davisovega pokala.

Bedene na najvišji ravni še ni osvojil turnirja, dvakrat je izgubil finale, in sicer januarja 2015 v Chennaiju proti Stanu Wawrinki, Švicarja je v karieri že enkrat premagal, in aprila letos, ko ga je v Budimpešti ugnal Francoz Lucas Pouille. Uspešnejši je na turnirjih nižje ravni, dobil jih je 19., zadnjega aprila letos v Italiji. Za zdaj je v karieri zaslužil več kot dva milijona dolarjev.

Komentarjev 3
  • ECKING 13:27 15.december 2017.

    ma dej pacient en kr pejd nazaj v Britanijo!!!! In nasi mu bodo dovolili povratek! Ce to naredijo je nasa teniska zveza totalno brez hrbtenice!!!

  • alojzr 13:22 15.december 2017.

    A bejž no. Če se bo ponudila priložnost bo jutri Gvatemalec. Ta se počuti Slovenca toliko kot jaz Burkinofasca.

  • Majazmaja 13:20 15.december 2017.

    Lesi se vrača ... Naslov bi moral biti 'Bedene zaenkrat ni več Britanec.