Šport
2306 ogledov

Beloruski teniški igralki zelena luč za kršenje pravil

Sabalenka Epa
Beloruska teniška igralka z bojkotom medijskih obveznosti krši pravila, vendar za svoje početje ne bo kaznovana, so sporočili organizatorji OP Francije.

Belorusinja Arina Sabalenka je na odprtem prvenstvu Francije v osmini finala ugnala Američanko Sloane Stephens in se prebila v četrtfinale, kjer se bo pomerila z Ukrajinko Jelino Svitolino. Že drugič na turnirju se je odločila za bojkot medijev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Četrtfinalni dvoboj je s tem dobil še dodaten politični naboj. Belorusija je v vojni v Ukrajini zaveznica agresorske Rusije.

Svitolina je v Parizu že ugnala dve ruski tekmovalki, Sabalenka pa Ukrajinko Marto Kostjuk. Obe Ukrajinki pa se na turnirju ne rokujeta z ruskimi in beloruskimi igralkami.

Sabalenka se je zaradi političnega ozadja odločila, da ne bo stopila pred predstavnike medijev. Kot pravi, se "ne počuti varno", če bi jo novinarji spraševali o vojni v Ukrajini in njenem odnosu z beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Sabalenka je opravila le pogovor z uradnim novinarjem združenja WTA, ki pa se je izognil vsem političnim temam. Igralka je v zvezi s četrtfinalom povedala le, da si "želi pokazati svoj najboljši tenis".

Sabalenka | Avtor: Epa Epa

Delno je stališče igralke razumljivo, saj se je v Parizu že soočala z vprašanji o politiki in svojem stališču do ruske agresije v sosednji državi. Res pa je, da je igralka leta 2020 podpisala pismo o podpori Lukašenku, ko je beloruski režim grdo obračunaval s protestniki v državi. A odgovorov na vprašanja, povezana s temi tematikami, v Parizu ni dala.

Svitolina, ki na grand slamu nastopa prvič po porodu, je v Parizu ugnala Darjo Kasatkino in od začetka vojne v Ukrajini v sedmem dvoboju dosegla sedmo zmago nad rusko igralko. Tudi tokrat se ni rokovala s tekmico, je pa poraženka vseeno simpatično pozdravila nasprotnico z dvignjenim palcem.

Kasatkina je že pred časom javno podprla odločitve v prid ukrajinskim igralkam, tudi organizatorje v Wimbledonu, ki so napovedali, da bodo ukrajinskim igralcem in igralkam zagotovili po dve sobi za turnir.

To je Svitolina označila za pogumno potezo. "Res sem ji hvaležna za stališče, ki ga je zavzela. Izjemno je pogumna, da se izpostavi javno, kar ni storilo veliko igralcev," je v nedeljo dejala Svitolina. Svojega odnosa do ruskih igralk pa Svitolina vseeno ne misli spremeniti. "Tega sem zdaj že vajena in to se ne bo spremenilo."

V nasprotju s Sabalenko je prav Svitolina tista, ki novinarje vzpodbuja, naj po tekmah postavljajo tudi politična vprašanja, saj tudi na ta način podpira obrambo svoje domovine.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • timja 15:41 05.junij 2023.

    to bo namesto novinarjev delal sixsty five- paranoik in ukronazi ljubec

Sorodne novice