Šport
8332 ogledov

Bila je na vrhuncu kariere, ko je dobila uničujočo novico

Epa
Nekdanji prvi igralki sveta se je pred dvema letoma življenje nenadoma obrnila na glavo.

"Bila sem na vrhuncu kariere, ko so mi diagnosticirali revmatoidni artritis. Tistega leta sem osvojila OP Avstralije. To bi moralo biti moje leto, a v mesecih pred OP ZDA so me spremljale močne bolečine v sklepih, utrujenost in drugi simptomi, ki jih nisem znala razložiti. Izgubljala sem igre, ki bi jih morala zlahka dobiti. Bilo je zelo težko. Tako me je bolelo, da nisem mogla dvigniti rok. Bolečine so bile prisotne v ramenih, komolcih, dlaneh, stopalih... Težko sem se pobrala iz postelje," je prve izkušnje s kronično avtoimuno boleznijo, ki prizadene predvsem sklepe ter številna druga tkiva in organe, v intervjuju za Bild opisala nekdanja številka ena svetovnega tenisa Caroline Wozniacki.

Leto 2018 se je za eno najslavnejših danskih športnic vseh časov začelo naravnost sanjsko, ko je v finalu uvodnega grand slama sezone v Melbournu premagala Simono Halep. Po dveh porazih v finalih največjih turnirjev se je dokopala do lovorike na velikih slamih, kar osem let zatem, ko se je prvič povzpela na vrh računalniške teniške lestvice.

V nadaljevanju sezone je osvojila še travnati turnir v Eastbournu, nato pa še turnir na trdi podlagi v Pekingu. V New York je pripotovala kot ena glavnih kandidat kza zmago, a so se ji načrti kmalu sesuli v prah.

Bolezen je bila tedaj že v polnem razmahu, medtem ko je Wozniackijeva še vedno čakala na svojo diagnozo.

 | Avtor: Epa Epa
"Več mesecev sem bila na robu z živci, preden so zdravniki odkrili izvor mojega slabega počutja. Eden od razlogov, zakaj želim pomagati ženskam s kroničnimi vnetnimi boleznimi, je ta, da sem tudi kot vrhunska športnica z dostopom do najboljše medicinske tehnologije zelo težko prišla do prave diagnoze," je pojasnila 30-letnica, nekdanja zaročenka vrhunskega golfista Roryja Mcllroyja, danes pa soproga nekdanjega NBA-jevca Davida Leeja, ki ji je stal ob strani v najtežjih trenutkih. 

"Nekega dna sem se prebudila v takšnih bolečinah, da me je moral mož zvleči iz postelje. Nisem se mogla premikati. Takrat sem poiskala zdravniško pomoč. To so bili začetki moje bolezni. Pred diagnozo mi je bilo zelo težko, ker nisem znal pojasniti, kaj se dogaja. Mož mi ni pustil, da bi obupala. Spodbujal me je k iskanju rešitve," je povedala.

Kljub bolezni je poskušala nadaljevati svojo kariero, a so se v naslednji sezoni zdravstvene težave začele še stopnjevati, dokler ni pred letom dni na OP Avstralije loparja dokončno postavila v kot. Po umiku s teniških igrišč se je posvetila fizični dejavnosti in aktivizmu na področju avtoimunih obolenj.

wozniacki | Avtor: Instagram Instagram

"Še vedno delam kot osebna trenerka. Treniram petkrat na teden. Krepitev mišič in fizična priprava sta del programa, ki mu sledim. Rada hodim in tečem. Tenisa ne igram veliko. Morda sem ga igrala dvakrat od upokojitve. Ko se bodo stvari umirile, bom spet poprijela za lopar," je povedala in se ozrla v prihodnost.

"Vem, da me bo to trpljenje spremljalo do konca življenja. Bolezen sem temeljito preučila, skupaj z revmatologom pa sva pripravila dolgoročni načrt. Veselim se prihodnosti. Rada bi postala mama. To so moje sanje," je sklenila.

Caroline Wozniacki je v karieri osvojila 30 turnirjev, grand slam (AO 2018) in zaključni turnir Tour Finals (2017). Na prvem mestu lestvice WTA je v treh različnih odbobjih skupno preživela 71 tednov.

 
Komentarjev 1
  • pantani 12:48 04.januar 2021.

    Po opisu novinarja ne za katero bolezen gre, sklepam pa,da ima RA (revmatoidni artritis), za katerega tudi sam trpim od leta 2016. če kdo ne ve kaj to je, naj iz prve roke povem, da predno so mi postavili diagnozo, ...prikaži več sem trpel neznosne bolečine v sklepih. Na eni točki sem bil že skoraj invalid.Dejansko se nisem mogel stuširati, da o veliki potrebi na wc ne zgubljam besed. Danes 1x tedensko jemljem tablete.Stanje je v mirovanju, le sem ter tja me boli predvsem v ramenskem predelu in prstih na rokah