Šport
21 ogledov

"Bilo je res hudo, a zdaj sem močnejši"

Janežič, Renner, Rudolf AZS
Med adute slovenske reprezentance, ki bo nastopila na svetovnem prvenstvu v atletiku sodi tudi evropski prvak v kategoriji mlajših članov Robert Renner. Skakalec ob palici si želi uvrsitve v finale.

Za vami je že zelo uspešna sezona. Zlata kolajna na EP do 23 let, državni rekord ...
Bila je res zelo dobra. Že na samem začetku je vse kazalo na to, a je vmes vse skupaj tudi malce zastalo. Na prvi tekmi sem jo odprl s skokom čez 540 centimetrov, kasneje pa so se nekaj tekem vlekli ti rezultati. Ni bilo pričakovanega napredka. Nato sem odšel še na ekipno evropsko prvenstvo, kjer pa sem povsem pogorel. Ni mi uspelo preskočiti začetne višine. S trenerjem sva se nato odločila, da se pripravljam le na EP za mlajše člane v Talinnu, imel sem na voljo le kakšen teden. Izkazalo se je, da je bila to prava odločitev, postal sem prvak z rezultatom, ki ga že kar nekaj časa nisem uspel doseči (555 cm). Manjkala mi je še norma za SP in z državnim rekordom (565 cm) sem jo uspel doseči. Sezona je uspešna, a je še ni konec.

Cilji za SP?
Treba je vselej gledati naprej, imam kar visoke želje. S svetovnega prvenstva želim odnesti čim več. To bo do zdaj največja tekma v moji karieri. Po tihem si želim finale. Norme so zelo visoke, če mi bo predpisano višino uspelo preskočiti v prvem poizkusu, lahko pridem med najboljših 12. Tudi v primeru, da mi to ne bo uspelo, verjetno ne bom pretirano razočaran. Vem pa, da imam nekaj možnosti.

Po EP v Estoniji vam je verjetno zelo zrasla samozavest. Je zdaj vse skupaj lažje predvsem mentalno?
Vsekakor. Na tem področju sem zdaj na maksimumu. Samozavest mi resnično pomaga, povsem drugače je zdaj skakati. Ko verjameš vase, je pravi užitek trenirati in tekmovati. Zdaj resnično skačem z veseljem. Vse skupaj gre kar nekako avtomatično.

Naslednji cilj so verjetno olimpijske igre v Riu?
Norma za Rio je vsekakor dosegljiva, morda se mi posreči že na tokratnem svetovnem prvenstvu. Že skok ob novem državnem rekordu je bil povsem brez dotika, mislim, da je že bil blizu predpisane višine za olimpijske igre. Prepričan sem, da mi jo bo uspelo doseči.

Na SP članov boste prvič. Je morda nekoliko lažje, ker boste v prihodnosti verjetno še imeli priložnost za takšen dosežek?
O tem nisem razmišljal tako, a zdaj ko ste omenili ... Morda res zaradi tega ne bom toliko obremenjen. Ne glede na to, si želim iz vsake tekme potegniti maksimum. Je pa res, da naj bi bila najboljša leta za skakalce ob palici še pred mano. To je sicer odvisno od vsakega posameznika, je sicer nekaj tekmovalcev, ki so le malce starejši, ki že skačejo do 590. A ti so bolj izjema. Načeloma so prava leta za skoke ob palici med 25. in 30 letom, morda malce prej in malce kasneje. Mislim, da imam še dovolj časa.

Ste pa imeli v zadnjih dveh letih kar precej težav.
Res je bilo kar hudo. Ni bilo le tako, da nisem mogel preskočiti pet metrov, bilo je še precej huje. Skakal sem precej manj. Vesel sem, da je to zdaj za mano, verjamem oziroma ne bom dovolil, da bi se kaj tašnega kdaj ponovilo. Bilo je res hudo. Mislim pa, da me je to obdobje naredilo malce močnejšega. Če pomislim, da sem se lahko dvignil iz tega brezna, potem se lahko naredi tudi še kaj drugega, kaj boljšega. Menim, da sem se iz vsega skupaj nekaj naučil.

Ste kdaj celo pomislili, da bi odnehali?
Da, tudi na to sem že pomislil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.